Maria Ågren kan få ut lön i fyra år till. Foto: / REGERINGENMaria Ågren kan få ut lön i fyra år till. Foto: / REGERINGEN
Maria Ågren kan få ut lön i fyra år till. Foto: / REGERINGEN
Läckorna kan ha orsakat risk för rikets säkerhet. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLäckorna kan ha orsakat risk för rikets säkerhet. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Läckorna kan ha orsakat risk för rikets säkerhet. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Maria Ågren kan få ut full lön – i fyra år till

Publicerad

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren kan få ut full lön i fyra år till.

Det rör sig om minst 4,8 miljoner kronor. 

Maria Ågren godkände de avsteg från lagen som gjorde att hemliga uppgifter från Transportstyrelsen läckte – och omplacerades till den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet.

Maria Ågren anställdes som generaldirektör för Transportstyrelsen den 1 mars 2015, och fick då ut 112 000 kronor i månadslön. Våren 2016, när förundersökning om IT-läckan hos myndigheten redan hade inletts, höjdes hennes lön till 115 200 kronor i månaden.

Men lönehöjningen var retroaktiv från den 1 oktober 2015.

Kom till elefantkyrkogård

Som generaldirektör behåller man sin lön under tiden förordnandet gäller – sex år. För Maria Ågren innebär det fram till 2021, alltså i fyra år till. Från och med augusti i år till och med januari 2021 handlar det om minst 4,8 miljoner kronor.

Maria Ågren kan få lön fram till år 2021.Foto: / TRANSPORTSTYRELSEN/JACOB SJÖMAN SVENSSON

Generaldirektörer är oavsättliga chefer för statliga myndigheter. En generaldirektör som lämnar sitt uppdrag i förtid blir generaldirektör i regeringskansliet tills förordnandet går ut. Maria Ågren flyttades från Transportstyrelsen i januari i år till den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet. Där hamnar toppchefer som petats från sina tjänster av olika anledningar.

Vill få Ågren avskedad

Maria Ågren beslutade flera gånger under 2015 att göra "avsteg från gällande lagstiftning" i samband med att Transportstyrelsens IT-drift lades ut på IBM. Företaget hade flera underleverantörer i Östeuropa och ett antal personer som inte hade säkerhetsprövats fick tillgång till hemlig information. 

Maria Ågrens har godtagit ett strafföreläggande om böter på 70 000 kronor för ”vårdslöshet med hemlig uppgift men utan uppsåt”. 

Maria Ågren ersattes av Jonas Bjelfvenstam.Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill nu att Ågren även ska avskedas från sin statliga tjänst och har fattat ett formellt beslut. 

Ta ställning till beslut

Men första steget blir att Statens ansvarsnämnd ska ta ställning till beslutet. Därefter blir det diskussion, eller en arbetsrättslig tvist, om anställningsvillkoren - om hon ska få ett avgångsvederlag och i så fall hur mycket det kommer att handla om.

Ansvarsnämnden meddelar i ett mejl till Expressen under måndagen att några handlingar ännu inte har inkommit.

Statens ansvarsnämnd

Statens ansvarsnämnd prövar frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar. Bland annat verkschefer, domare, åklagare och professorer hör till denna krets. Syftet med en prövning utanför den myndighet där den anställde arbetar och har en högre befattning är att det inte ska kunna misstänkas att kolleger tar obehöriga hänsyn vid prövningen. Nämndens beslut kan, liksom andra beslut av arbetsgivare, i vissa fall bli föremål för en arbetsrättslig tvist.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag