Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria, 41, kan bli utförsäkrad – F-kassan går emot läkarna

Maria Lundqvist arbetar som lärare.
Foto: Privat
Maria Lundqvist tillsammans med sina barn.
Foto: Privat
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Lundqvist har varit sjukskriven för både utmattningssyndrom och depression – och arbetar just nu 25 procent. 

Men trots att Försäkringskassans egna läkare bedömer att hon ska fortsätta i samma takt – överväger man ändå att avslå hennes sjukförsäkring. 

– Jag kommer att jobba på, och troligtvis krascha. Jag klarar inte av att jobba heltid just nu, berättar Maria.

Maria Lundqvist, 41, är utbildad lärare och har en tjänst på en skola i Örebro. För fyra år sedan diagnosticerades hon med utmattningssyndrom och utmattningsdepression, och sjukskrevs därför på heltid. 

– Jag har gjort flera försök till att återgå till jobbet och kommit upp i hundra procent, men har sedan ramlat tillbaka igen, berättar hon. 

I maj förra året arbetade Maria deltid, och drabbades av en depression och berättar att hon sökte akutpsyk då hon funderade över att ta sitt liv.

– Jag var helt tom. Som ett skal. Kände inga känslor och allt var på något sätt meningslöst. Jag visste att jag älskar min familj, mina barn. Herregud, jag vill ju inte lämna mina barn! Men depressionen fungerar så här. Känslorna stängs av. 

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Bedöms ha behov av återhämtning

Efter att ha varit inlagd på psykiatrisk klinik i åtta veckor – där hon bland annat behandlades med ECT, – började Maria långsamt må bättre, och jobbar sedan i mars 25 procent. I april genomgick hon utredning om arbetsförmåga efter önskemål från Försäkringskassan. 

– Hos arbetsterapeuten fick jag bygga en hylla, sortera böcker i alfabetisk ordning och fylla i en order i ett Excel-formulär på datorn, säger hon och fortsätter: 

– Och det kunde jag ju, jag lider av utmattningssyndrom och återhämtar mig efter svår depression, jag är inte skadad fysiskt eller så pass illa däran att jag inte längre kan alfabetet. 

Både Allmänpsykiatrisk öppenvård i Örebro och Försäkringskassans egna läkare bedömde då att Maria har behov av återhämtning och att det är rimligt att hon fortsätter jobba 25 procent. 

"Patienten börjar återhämta sig och ska nu börja jobba 25 procent, vilket (läkaren) bedömer rimligt. Patienten är motiverad att komma tillbaka till sitt arbete och (läkaren) bedömer att det är bra att göra ett nytt försök tillbaka till ordinarie arbete.", står det i Försäkringskassans bedömning som Expressen har fått ta del av. 

Men för några veckor sedan fick Maria beskedet: Hennes ansökan om fortsatt sjukskrivning kommer antagligen inte beviljas. 

"Utifrån det underlag som finns i ditt ärende överväger vi därför att besluta att du inte har rätt till sjukpenning för perioden 1 mars-20 september 2018.", skriver Försäkringskassan i ett brev i slutet av maj. 

Uppmanas till annat arbete

Maria är nu orolig över hur hennes hälsa kommer påverkas om hon tvingas ut på arbetsmarknaden på heltid. 

– Jag kommer att jobba på, och troligtvis krascha. De säger själva att det finns risk för återfall, och det är det som är det farliga. Jag är livrädd för konsekvenserna, säger hon. 

– Jag skulle inte klara tre veckor med hundra procent. I dag går jag hem och sover efter att jag jobbat från halv nio till halv tolv. 

I Försäkringskassans utlåtande bedömer man att Marias arbetsförmåga är nedsatt i förhållande till hennes ordinarie arbete som lärare – då det ställer "stora krav på kognitiva förmågor, minne och psykisk uthållighet". Däremot bedöms hon vara kapabel att arbeta heltid med "normalt förekommande arbeten". 

Men för Maria är något annat än läraryrket inte ett alternativ, och säger att hennes nuvarande arbetsplats har gått med på att hon ska fortsätta jobba 25 procent. 

– Vi har en plan som fungerar. Jag vill ju tillbaka, men om det tar ett år eller fyra år för mig att börja ha en egen klass löser vi, säger hon och fortsätter: 

– Det handlar inte om att jag är "tjurskallig" och inte tänker ta ett annat jobb bara för att jag inte vill. Jag skulle krascha på vilket jobb som helst. Efter utmattningssyndrom och inläggning för svår depression går man helt enkelt inte från noll till hundra över en natt. 

"Läkarna tar inte beslut"

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, säger att villkoren i sjukförsäkringen ställer krav på ifall den enskilde kan klara av ett arbete på hela arbetsmarknaden – och att det då är upp till Maria själv att välja ifall hon går tillbaka till sin arbetsgivare eller inte. 

Maria Lundqvist tillsammans med sina barn.
Foto: Privat

– Vi anser att hon skulle kunna klara ett lättare arbete på arbetsmarknaden, eller att hennes arbetsgivare kan ge henne lättare arbete. Finns det något annat än lärarejobbet som Maria skulle kunna utföra? 

Både läkarna i Örebro och Försäkringskassans läkare bedömer det rimligt att Maria fortsätter arbeta 25 procent – varför går ni emot er egen läkares bedömning? 

– Våra läkare som är anställda är rådgivare till våra handläggare, och tar inga beslut. Det är ändå handläggaren som tar det försäkringsjuridiska beslutet. I det här fallet är det inte beslutat om rätten till ersättning för Maria. Hon har möjlighet att komma in med ytterligare synpunkter till den 26 juni, och beslutet ska sedan fattas den 3 juli. 

Vad kan man mer göra som privatperson för att styrka att man behöver sjukförsäkring – om det nu är så att läkarna redan bedömt att man ska jobba 25 procent? 

– Villkoren i sjukförsäkringen blir striktare ju längre man är sjukskriven, och det är villkoren i lagen som vi måste ta hänsyn till. I Marias fall har Försäkringskassan gjort en bedömning att hon skulle kunna klara ett arbete som ställer mindre krav på kognitiva förmågor och psykisk uthållighet. 

Maria är orolig över att bli sjukskriven på heltid ifall hon i nuläget tvingas arbeta hundra procent – hur ser ni på det? 

– Det kan vara möjligt, men eftersom villkoren blir striktare ju längre du är sjukskriven måste det vara tydligt beskrivet i läkarintyget att så är fallet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.