Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Maria”, 13, tvingades tigga – socialtjänsten blundade

”Maria” var bara 13 år när hon började tigga utanför matbutiker i Dalarna. Foto: Illustration: KALIBER

”Maria” var bara 13 år när hon tvingades tigga utanför mataffärer i Dalarna – och till slut rymde hon från sina föräldrar.

I två år satt flickan och tiggde utan att myndigheterna ingrep, trots att flera personer slog larm.

Nu har föräldrarna dömts till fängelse för människohandel, rapporterar P1:s grävprogram Kaliber.

Familjen kommer 2016 från Bulgarien till Sverige med bil. Syftet med resan är tiggeri. Och redan andra dagen kör pappan den då 13-åriga dottern till en butik i Säter i Dalarna för att tigga, enligt polisens utredning.

”Kaliber”, P1:s program för grävande journalistik, berättar den skakande historien om flickan som sitter och tigger nästan varje dag i två år. I bitande vinterkyla, i regn och rusk. Ibland är det 25 grader kallt.

Välvilliga människor försöker gripa in. Men polisen och socialtjänsten hänvisar bara till varandra. Till slut rymmer flickan från föräldrarna – och först då agerar myndigheterna.

Skulder och husreparationer

– Vi var fattiga, vi hade lånat pengar. Vi skulle åka dit och jobba och tigga och göra vad som helst och tjäna pengar, säger flickan som i programmet kallar sig ”Maria” till Kalibers reporter Maria Ridderstedt.

– Det var så kallt, vi sitter så många timmar. Det känns tufft och tråkigt. Det är inte roligt att göra det här jobbet, säger hon.

”Maria” berättar att familjen har ett hus i Bulgarien som måste repareras och skulder som måste betalas. Hon har tiggt tillsammans med sin mamma och sina syskon sedan hon var sju år. Då bodde de på gatan i Grekland.

”Maria” blir en känd person utanför mataffärer i Säter och Borlänge. Hennes pappa kör henne dit varje dag. Butiksägare och kunder reagerar på att hon är så ung, på att det är ett barn som sitter där och tigger.

”Hjälp vad ung hon är”

– Den första tanken som far genom mitt huvud är ”hjälp vad ung hon är”. Vi har ju haft personer som tigger utanför vår butik förut, men det här var första gången jag fick känslan att det var ett barn, säger Stig Wikblad, affärsinnehavare i Säter, till Kaliber.

Också kunder och butiksägare i grannskapet reagerar. De tycker synd om flickan och kräver att Stig Wikblad skulle agera.

– Tjejen var ju så liten, hon satt med benen rakt ut och armarna i kors. Man såg på hela hennes uppenbarelse att hon inte ville sitta där, säger Sofia Lundblad, som arbetar i Wikblads affär.

Stig Wikblad kontaktar polisen som svarar att det inte är en ordningsfråga utan en sak för socialtjänsten. När han ringer till socialen får han svaret att han ska vända sig till polisen.

Får hjälp av en vän

Inget händer. I två år fortsätter ”Maria” att tigga.

Till slut får hon hjälp av Elinor Lindbom som brukar handla i affären och blivit vän med flickan. Hon är gift med en romsk man och kan därför prata med ”Maria” på hennes eget språk, romani.

”Maria” berättar att folk spottar på henne och sparkar omkull hennes kopp, att andra kommer med sexuella inviter.

– Hon bara oroar sig, har en klump i magen, det hon beskriver också är att hon får ångestattacker, det är väldigt tydligt att hon mår sämre och sämre, säger Elinor Lindbom i programmet.

En dag hämtar hon ”Maria” och tar henne till Västerås där en kvinna erbjudit sig att ge flickan husrum. Kvinnan tar med henne till socialtjänsten. Först nu reagerar myndigheterna. ”Maria” och hennes syskon tas om hand av det sociala.

Två års fängelse

Föräldrarna polisanmäls och döms till två års fängelse och utvisning för människohandel. Det enda av de 16 polisanmälda fall med rörande människohandel med tiggande barn under 2018 som lett till åtal, enligt Kaliber.

Föräldrarna nekar till brott. Men enligt polisen visar telefonsamtal och att pappan kört henne till butikerna att de är inblandade. Eftersom ”Maria” är under 18 år och i ett beroendeförhållande till sina föräldrar räknas det som människohandel.

– Jag skäms å polisens vägnar, socialtjänsten får stå för sin egen skam. Jag kan inte låta bli att undra över vad som hade hänt om någon hade ringt till polisen och socialtjänsten och sagt att det är ett svenskt barn som sitter och tigger. Om man hade agerat på ett annat sätt då, säger kriminalinspektör Ulrika Jansson, som utrett fallet, till Kaliber.

Bor i familjehem

Ann-Marie Molin, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Säter, säger i radioprogrammet:

– Hade man vetat det man vet i dag så skulle vi ju agerat på ett helt annat sätt och det är ju otroligt olyckligt att det är en flicka som har vistats här i Säter och som i så fall inte har fått den hjälp och det stöd som hon skulle ha haft kanske, vid det här tillfället.

I dag bor ”Maria” i ett familjehem i en liten by på landet. Hennes syskon har på egen begäran skickats hem till farföräldrarna i Bulgarien.

”Maria”, som i dag är 15 år, går i skolan och har tillfälligt uppehållstillstånd för att hon har medverkat i en brottsutredning. Hon vårdas enligt lagen om vård av unga, men när föräldrarna i sommar har avtjänat sitt straff avslutas vården, enligt Kaliber. Då blir det bulgariska myndigheter som avgör vad som händer med henne.

Vill fortsätta gå i skolan

”Maria” vill inte att hennes föräldrar ska framstå som onda. Hon säger att de bara följer sina traditioner och också har det svårt. Och att hon bara rymde för att hon ville gå i skolan – och att hon vill fortsätta att gå i skolan i Sverige.

– Jag vet inte vad vi ska göra när min mamma och pappa kommer ut. Jag vet inte om de kommer lämna mig här eller om jag ska åka tillbaka till Bulgarien. Jag vet inte hur jag ska se min pappa och mamma i ögonen, säger hon till Kaliber. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.