Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mari Jungstedt: Barnen fick mig att vilja berätta

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Mari Jungstedt tillsammans med pojkvännen Thomas Fiskáare.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES/JARI KANTOLA JARI KANTOLA

I Mari Jungstedts deckare sträcker sig mörkret längre än till morden. Författaren har vävt in tragedier från sitt egna liv.

Men när miljoner ögon ska läsa har det först krävts ärliga samtal med familjen.

– Det var på grund av barnen som jag ville berätta om pappas alkoholism, säger Mari Jungstedt.

Deckardrottningen Mari Jungstedt, 58, är i rörelse. I fredags gick flyttlasset till skärgårdsidyllen Skarpö utanför Vaxholm, dit hon flyttar med pojkvännen Thomas Fiskáare, 58.

– Det är ett riktigt drömställe tycker vi, säger hon.

Samtidigt skriver hon på sin 20:e bok – på lika många år. Efter att i juni ha släppt den 16:e delen i Gotlandsserien är det nu dags för uppföljaren i Malagaserien. Om allt går som det ska blir det boksläpp till nästa vår.

– Jag har inte kunnat ha release-party på flera år nu på grund av corona. Jag hoppas att det ska kunna gå att fira när den kommer. Det är ju ändå den 20:e boken.

Mari Jungstedt om barndomen

Mari Jungstedt har alltid älskat den snabba spänningen i deckare. Samtidigt har hon ett större syfte med böckerna än den rena underhållningen.

I berättelserna har hon vävt in såväl egna som andras svåra upplevelser från barndomen. Redan i debuten ”Den du inte ser” från 2003 är ett av huvudämnena mobbning. 

– Jag blev ju själv mobbad under en period och jag ville berätta om den ensamheten jag kände då, säger hon.

I uppföljaren möter läsaren Fanny, 14. Flickan lever med en alkoholiserad mamma och får ta alltför stort ansvar i hemmet. 

För Mari Jungstedt var det pappan. Hon har tidigare berättat om hur supandet ledde till bråk i barndomshemmet. Hur föräldrarna skilde sig och pappan senare dog till följd av drickandet. 

– Min pappa var alkoholist och det har påverkat mig på olika sätt. Men det är också en av orsakerna till att jag skriver. Jag vill berätta om utsattheten under barndomen. Hur den präglar oss på olika sätt.

”Jag ville ingjuta hopp”

Deckarförfattaren beskriver utsattheten som en röd tråd genom böckerna. Den finns med vare sig hon vill eller inte. 

Att bjuda in läsarna till den egna historian har samtidigt krävt en öppenhet inom familjen. Innan böckerna nått ut har Mari Jungstedt alltid berättat för barnen.

– Det var på grund av barnen som jag ville berätta om pappas alkoholism, säger hon och fortsätter:

– Mina barn hade kompisar där det fanns missbruk hemma och kompisar som mådde väldigt dåligt. Jag ville på något sätt ingjuta hopp i dem, att det kan gå bra ändå. Fastän man har problem hemma kan man få ett bra liv i alla fall.

Syftet bakom skrivandet har också fått gensvar. Mari Jungstedt minns tillbaka till 2010, efter att ”Den farliga leken” kom ut. Inför boken intervjuade hon unga kvinnor på en ätstörningsklinik i Stockholm – ett insamlingsarbete som bidrog till att beskriva karaktären Jennys kamp i boken.

Under bokmässan samma höst mötte hon sedan tacksamma läsare.

– Då kom det fram tjejer till mig och sa att jag hade berättat deras historia. De grät och var väldigt tacksamma. Då känns det ju att man har lyckats. Då har man förmedlat något som faktiskt betyder någonting.

MARI JUNGSTEDT

Ålder: 58 år.

Bor: Hus på Gotlands västkust. Flyttar alldeles strax till ett hus på Skarpö utanför Vaxholm.

Familj: Barnen Bella och Sebastian. Pojkvännen Thomas Fiskáare, 58.

Gör: Författare. Tidigare journalist och programledare.

Aktuell: ”Där den sista lampan lyser” släpptes i juni. Arbetar nu på den andra delen i Malagaserien – hennes tjugonde bok.

Se mer

Mari Jungstedt om att tillhöra Sveriges författarelit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.