Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margrethes varma ord om vännen Elizabeth

Drottning Margrethe kommer att närvara vid måndagens begravning i London.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

När drottning Elizabeth begravs är en av gästerna danska drottning Margrethe. 

Hon tar inte bara farväl av en drottningkollega – utan också en riktigt god vän. 

Vid Margrethes besök i London har hon alltid blivit bjuden på frukost av den brittiska drottningen. 

– Vi tycker mycket om varandra, men det är ju inget jag egentligen vill basunera ut till hela världen, sa Margrethe om Elizabeth i en intervju i våras. 

När drottning Elizabeth kröntes till drottning var Margrethe bara 13 år gammal. Den brittiska drottningen har alltid fungerat som en förebild. Det berättade drottning Margrethe i en intervju med brittiska tv-kanalen ITV i våras.  

– Det gjorde ett stort intryck på mig att hon dedikerade hela sitt liv till sin roll. Jag förstod vad det innebar, att det är för livet och att det är hela meningen även med mitt liv. 

Under Margrethes uppväxt sa hennes pappa, kung Frederik, ofta ”se på hur de har det i England”, berättar drottningen i intervjun. 

– Jag såg att det var möjligt att leva ett väldigt innehållsrikt liv trots sin roll, trots en full kalender och ett krävande arbete. 

Efter drottning Elizabeths död är drottning Margrethe, 82, världens äldsta nu levande drottning.
Foto: DYLAN MARTINEZ / AP POOL

”Nära och täta band”

Omkring 500 världsledare och andra dignitärer är inbjudna till drottning Elizabeths begravning under måndagen.

Drottning Margrethe kommer att vara där. Med sig har hon kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

Att kronprinsparet närvarvar vid begravningen samtidigt som svenska kronprinsessan Victoria får stanna hemma beror, enligt svenska hovets informationschef Margareta Thorgren på att drottning Margarethe inte har någon partner. När hon då väljer att bjuda med kronprins Frederik är det kutym att inte splittra de äkta makarna. Därför sträcker sig erbjudandet också till kronprinsessan Mary.

BT:s kungliga korrespondent Jacob Heinel Jensen gläds åt att det danska kronprinsparet kan följa med drottning Margrethe till begravningen.

– Det danska och det brittiska kungahuset har nära och täta band. Därför är det naturligt at alla tre deltar. Nu när det finns en begränsning av hur många som kan vara med känns det stort att Danmark är representerat av så många, säger han.

Danska kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary kommer vara på plats på begravningen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Känslosam tyst minut

Även drottning Margrethe tog upp de täta banden mellan kungahusen när hon kort efter drottning Elizabeths död skrev till kung Charles och beklagade förlusten.  

”Danmark och jag är tacksamma för hennes kontinuerliga insatser för att ytterliga förstärka de täta och varma relationer som alltid har funnits mellan våra två nationer”, skrev hon. 

Under helgen som gick, bara dagar efter att drottning Elizabeth gått bort, firade drottning Margrethe att hon har suttit 50 år på den danska tronen. 

Men på grund av dödsfallet blev firandet lite mer nertonat än vad som var tänkt. Under en galakonsert på lördagskvällen tog drottning Margrethe initiativ till en känslosam tyst minut för drottning Elizabeth. 

https://www.instagram.com/p/CiVhYNADf_B/?utm_source=ig_embed&ig_rid=3bed4f54-0786-4a4f-8e05-7add0b0c6d1b?hidecaption=true

”Vi talar om våra familjer”

I intervjun med ITV berättade drottning Margrethe om kontakten med sin motsvarighet i Storbritannien. Varje gång hon varit i London har hon blivit inbjuden till att äta frukost med drottning Elizabeth. 

– Jag är inte så bra på att prata telefon överlag så det har inte blivit så mycket av det, men när vi träffas har vi en väldigt fin kontakt direkt. Vi talar om våra familjer, hur det går i den enas land och den andras land och vad barnen gör. 

Hon avslöjar också i intervjun att de två drottningarna ofta pratade om sin gemensamma kärlek till hundar. Drottning Elizabeth älskade hundrasen Welsh corgi medan Margrethe har hållit sig till taxar. 

– Jag kan väl inte vara en copycat?, säger hon med ett leende. 

Hur tilltalar då två drottningar varandra under en informell frukost? 

– Vi kallar varandra för våra smeknamn. ”Daisy” och ”Lillbet”, inget annat, berättade drottningen i intervjun. 

I februari 2000 besökte drottning Elizabeth Danmark. Här träffas kompisarna ”Daisy” och ”Lillbet”
Foto: MICHAEL STEPHENS / AP POOL

Tydligt inspirerad av drottning Elizabeth

Efter drottning Elizabeths död är drottning Margrethe, 82, världens äldsta nu levande drottning. Margrethe har näst längst regenttid av alla nu levande monarker med sina drygt 50 år på tronen. Danska drottningen är endast slagen av Bruneis Hassanal Bolkiah som om en månad firar 55-årsjubileum som monark.

Drottning Margrethe har flera gånger påtalat att hon inte har några planer på att abdikera. 

– Min inställning är att sitta på livstid. Uppdraget är för livet, har hon tidigare sagt.

Hon är tydligt inspirerad av sina goda vän, drottning Elizabeth. 

– Hon har varit med om mycket men har tagit sig an sina plikter med ett leende. Både bra och dåliga saker har inträffat i hennes liv. Det är en plikt, men du ska älska din plikt. Det är något som jag tror att jag och drottningen delar. 

TV: Sorgen efter drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth gick bort på torsdagen, 96 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.