Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margot Wallströms vädjan till FP och C

I en intervju vädjar Margot Wallström i dag till Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf - samtidigt som hon hamnar på kollisionskurs med språkröret och ministerkollegan Gustav Fridolin
Foto: Emmalisa Pauly
När Stefan Löfven meddelade att han tänker utlysa nyval gjorde han även klart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att gå till val på sin gemensamma budgetplattform.
Foto: Jens L'Estrade
Även tidigare statsministern Göran Persson hör till dem som tycker att Socialdemokraterna ska gå till val på eget program.
Foto: Christian Örnberg

Nu ökar trycket på statsminister Stefan Löfven.

I en intervju vädjar Margot Wallström i dag till Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf - samtidigt som hon hamnar på kollisionskurs med språkröret och ministerkollegan Gustav Fridolin:

- Man vill ju faktiskt säga att vi kan tänka oss också andra konstellationer. Blockpolitiken är en styggelse.

När Stefan Löfven meddelade att han tänker utlysa nyval gjorde han även klart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att gå till val på sin gemensamma budgetplattform.

- Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget, sa Löfven då.

I "Agenda" i SVT i söndags pressades Löfven hårt om han är beredd att klippa samarbetet med MP och gav bara vaga besked.

- Vi sitter i regering tillsammans. Vi går till val som parti. Det gjorde vi förra gången också. Vi kommer som Socialdemokrater att beskriva hur vi ser den kommande mandatperioden, vilka prioriteringar vi vill göra, sa han efteråt till Expressen

Samtidigt förklarade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att Miljöpartiet går till val på att fortsätta sitta i regering.

- Jag tycker att både Stefan Löfven och jag var väldigt tydliga att vi går till val som regering.

Men det resonemanget är felaktigt, enligt Margot Wallström.

- Vi går till val som ett eget parti. Man röstar på ett parti, så vi är ett socialdemokratiskt parti som går till val, säger hon när Expressen möter henne utanför UD vid Gustav Adolfs torg i Stockholm i går eftermiddag.

Även tidigare statsministern Göran Persson hör till dem som tycker att Socialdemokraterna ska gå till val på eget program.

- Jag tillhör inte dom som tycker att Socialdemokraterna ska gå till val tillsammans med andra, sa han i en intervju i Expressen i lördags.

Därmed ökar pressen på statsminister Stefan Löfven att i stället komma överens med Folkpartiet eller Centerpartiet.

"Andra konstellationer"

Nu vädjar Margot Wallström till Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf:

- Det måste finnas någon som säger att "vi vill diskutera våra hjärtefrågor och vi är beredda att kompromissa, vi vill ställa krav på det här och det här".

- Men än så länge tycker jag att det verkar som att alliansen kommer att göra allting för att hålla ihop, de känner väl sig väldigt utsatta om de skulle bryta upp blockpolitiken.

Men du menar att det inte är givet att det blir samma konstellation efter valet?

- Det kan man aldrig veta, därför att nu är det väljarna som säger sitt. Men det är klart att ju starkare vi blir, desto starkare position får vi i en förhandling. Men man vill ju faktiskt säga att vi kan tänka oss också andra konstellationer.

Men tror du att det egentligen vore bättre med en regering efter valet som består av Socialdemokraterna och något alliansparti?

- Ja, bättre, jag tror kanske att... man kan mycket väl tänka sig att det är socialdemokrater, de gröna och ett borgerligt parti. Sen är det orealistiskt att tro att det ska vara Moderaterna. Därför att ideologiskt står vi för långt från varandra.

- Traditionellt har vi kunnat jobba ihop med Centerpartiet och Folkpartiet i olika uppgörelser.

Enligt Margot Wallström har bilden av Sverige fått sig en törn med regeringskrisen.

- Reaktionen är att "vi tänkte nog att Sverige var stabilt och inte ett land där man plötsligt hade extra val, men nu händer det också hos er". Nu blir vi lite som övriga europeiska länder. Det är en reaktion jag har sett.

- Jag menar att det måste finnas någonting som är i Sveriges intresse i allt det här när vi pratar om att lösa problem och lösa ett besvärligt parlamentariskt läge. Då bör vi också tänka på vad som är bäst för landet, vad som är bäst för Sverige. Det menar jag också är min roll och min uppgift att påminna om detta.

Är Sverigedemokraterna ansvarslösa?

- Jag tänker att vi har ett gemensamt intresse av att hålla ett parti, som egentligen bara har en fråga, på avstånd. Dom skyller på flyktingar och invandrare som orsaken till alla våra problem. Det partiet måste de andra demokratiska partierna i riksdagen markera mot, tydligt.

"Många är missnöjesväljare"

Det betyder dock inte, enligt utrikesministern, att det ska markeras mot SD:s väljare.

- Jag tror att många av dem inte alls vill beteckna sig som främlingsfientliga eller någon annan benämning. Jag tror att många är missnöjesväljare, som inte tycker sig ha fått förståelse för sina krav och synpunkter, som inte är lyssnade på och som har en stor frustration över utvecklingen i Sverige.

Wallström kommenterar även det faktum att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i princip lämnade politiken redan på valnatten.

- Det måste ha känts otroligt bittert och tungt för Fredrik Reinfeldt med en sån enorm förlust i valet. Jag tror att någon som känner att han slitit otroligt hårt under åtta år, det vet vi ju vad det innebär, jag tror det blir jättesvårt att hålla emot en sån gång eller ens uppträda riktigt värdigt.

- Helt plötsligt var de borta, både han och Borg. De fanns inte. Någon skämtar om att Missing People får leta reda på dem, men jag tycker att det är mer allvarligt än så.

6 FRÅGOR TILL EXPERTEN

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.


VAD BETYDER DET ATT MARGOT WALLSTRÖM UTTALAR SIG SÅ HÄR?

– Det handlar om att man laborerar med olika alternativ. Att det finns en pågående diskussion om olika scenarier.


ÄR BLOCKPOLITIKEN DÖD?

– Det blir svårt att ha en blockpolitik när man har ett vågmästarparti som dels är isolerat, dels har uttalat sig för att det kan fälla regeringen i viktiga frågor. För det är ju SD:s budskap. Då krävs blocköverskridande samarbete. Det handlar om vilket läge man har. Just nu är det svårt att driva blockpolitik. I så fall måste blocken omdefinieras.


14 PROCENT SA I SVT:S OCH SIFOS UNDERSÖKNING ATT DE BYTER PARTI I EXTRAVALET - ÄR DET ÖVERRASKANDE?

– Nej, jag tycker att det ändå var rätt så många som sa att de ska rösta samma. Det är ändå rätt stabilt. När man byter parti är det dessutom ofta inom blocken, och då blir skillnaden ändå inte så stor.


DE SOM GICK FRÅN FRAMFÖR ALLT M OCH S TILL SD, TROR DU DE KOMMER TILLBAKA I EXTRAVALET?

– Har man ett parti som vuxit så snabbt under kort tid, så har man inte så många lojala väljare. Man röstar på SD för invandrarfrågan, och den kommer sannolikt upp ännu mer i den här valrörelsen, så då kanske man stannar kvar.


WALLSTRÖM VILL INTE GÅ TILL VAL TILLSAMMANS MED MP. VARFÖR?

– Förut fanns rosornas krig, nu är det mer en miljöintresserad, liberal fåra mot en betongfåra. Det är en fråga som har delat partiet under lång tid. Många socialdemokrater delar inte MP:s ståndpunkter kring transporter och flygplatser. I stället är man intresserad av högre tillväxt och tillverkningsindustri. Där finns en skiljelinje.


ÄR DET ÖVERHUVUDTAGET MÖJLIGT ATT NÅGOT AV PARTIERNA LÄMNAR ALLIANSEN FÖR ATT SAMARBETA MED S?

– Det är klart att det är möjligt. Men i nuläget försöker man spela med den här fyrklövern. Allt beror ju på vad man får ut av en förhandling. Men om man kan samarbeta med S utan att sträcka sig längre vänsterut, då kan det vara attraktivt för småpartierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.