Margot Wallströms tal i Kairo har stoppats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sveriges utrikesminister Margot Wallströms tal vid Arabförbundet i Kairo ställdes plötsligt in.
Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström skulle som hedersgäst ha talat vid Arabförbundet i Kairo, men när de anlände till huvudstaden fick de beskedet: det blir inget tal, det har Saudiarabien sett till.
Foto: Cornelia Nordström

Saudiarabien har stoppat svenska utrikesministern Margot Wallströms planerade tal vid Arabförbundet i Kairo.

Skälet: Sverige har lyft frågan om mänskliga och demokratiska rättigheter i Saudiarabien.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT.

Margot Wallström blev i december inbjuden att som hedersgäst tala vid Arabförbundet i Kairo, men när de anlände till den Egyptiska huvudstaden fick de beskedet: det blir inget tal, det har Saudiarabien sett till.

– När vi var här på plats i går kväll fick vi besked om att Saudiarabien då som ett land stängt ute och blockerar Margot Wallströms medverkan på mötet då ett tal, säger Wallströms pressekreterare Erik Boman till Expressen.

– Vi har fått höra att orsaken är att Sverige har uppmärksammat situationen för mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien.

Svenska korrespondenter rapporterade på måndagsmorgonen att mötet ställts in, enligt ett Twitter-inlägg från Sveriges Radios Cecilia Uddén på grund av en "kontrovers".

"Jag beklagar det här"

En kort stund senare bekräftade Margot Wallström för TT att det var Saudiarabien som ställde in talet.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT.

– Jag beklagar det här, fortsätter hon säga till TT.

Margot Wallström hade sett fram emot att få tala under måndagsförmiddagen.

– Jag hade sett fram emot att få tala. Jag kom väl förberedd på inbjudan av Arabförbundet. Jag tycker förstås att det här också har försatt Arabförbundet i en väldigt besvärlig situation eftersom det betyder att ett land kan blockera ett event av det här slaget, säger hon till Sveriges Radio.

"Jag står upp för demokrati"

Enligt Wallström ska det inte ha varit blåsvädret kring Sveriges omtvistade vapenavtal med Saudiarabien som legat bakom den saudiska ilskan, det ska "överhuvudtaget inte ha nämnts", säger Wallström.

När Sveriges Radio frågar om hon är stolt över Sveriges hållning svarar Wallström:

– Jag står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tycker det är bra att vi har en rak och öppen kommunikation om det och hade föredragit att träffa Saudiarabien och diskutera med dem.

Cecilia Uddén som är på plats i Kairo såg Arabförbundets ordförande Nabil El Araby tidigare på måndagsmorgonen.

– Jag såg alldeles nyss Arabförbundets ordförande Nabil El Araby komma in i den stora salen där Wallström skulle ha talat, ensam utan den svenska utrikesministern, berättar Cecilia Uddén för Sveriges Radio.

Oklart varför mötet ställts in

Under morgonen ska ett extra möte ha hållits mellan ordförande för Arabförbundet och Wallström.

– Varför detta tal har ställts in vet vi inte. Kontroversen började redan i går kväll när Margot Wallström och den svenska ambassadören här i Kairo, Charlotta Sparre, förde intensiva telefonsamtal om något som jag inte ännu känner till", säger SR-korrespondenten Cecilia Uddén till Sveriges Radio.

Under mötet skulle Wallström förutom erkännandet av Palestina prata om jämställdhetsfrågor och Arabförbundets roll i kampen mot terrorismen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.