Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Margot Wallströms svar efter kritiken från Nato

Publicerad

Margot Wallström har med tyngd varnat Nato för att lägga sig i svensk politik.

Nu kommenterar utrikesministern hur viktigt det är att Sverige ändå kan samarbeta med försvarsalliansen:

– Vi menar att det är fullt möjligt att kombinera vårt intensiva samarbete med Nato och andra länder med att också att vara tydliga om vad vi tycker om kärnvapen, säger hon i en intervju i Expressen TV.

Den svenska regeringen överväger att underteckna FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. Samtidigt har Nato:s USA-ambassadör Kay Bailey Hutchison betonat att ett kärnvapenförbud lär skapa problem i Sveriges relation till försvarsalliansen Nato. 

Det har fått den svenska utrikesministern att ilskna till i en intervju med SVT Nyheter.

"Vi gör en självständig bedömning"

– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot, det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden, det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, sa hon.

I den uppmärksammade intervjun, som sändes i SVT:s Rapport  på nyårsdagen – vidhöll Margot Wallström: Regeringens analys av FN-konventionen syftar till att Sverige ska skriva under den. 

Grannländer skriver inte under

Samtidigt har Sveriges närmaste samarbetsländer när det gäller försvarsområdet – Finland och Storbritannien – gått på motsatt linje och sagt att de inte kommer skriva under.

Under onsdagen kommenterade utrikesministern den mycket dramatiska och oroliga situation som utspelar sig i Iran och de våldsamma demonstrationer som har skakat flera iranska städer sedan i torsdags – och fortsätter att skörda dödsoffer. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Retat upp Nato

Samtidigt försvarade Margot Wallström i Expressen TV ställningstagandet om ett globalt kärnvapenförbud – något som retat upp företrädare för Nato.

Men hon menar att det går att förena.

– Vi menar att det är fullt möjligt att kombinera vårt intensiva samarbete med Nato och andra länder med att också att vara tydliga om vad vi tycker om kärnvapen, säger hon i en intervju med Expressen.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag