Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margot Wallströms svar efter kritiken från Nato

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Margot Wallström har med tyngd varnat Nato för att lägga sig i svensk politik.

Nu kommenterar utrikesministern hur viktigt det är att Sverige ändå kan samarbeta med försvarsalliansen:

– Vi menar att det är fullt möjligt att kombinera vårt intensiva samarbete med Nato och andra länder med att också att vara tydliga om vad vi tycker om kärnvapen, säger hon i en intervju i Expressen TV.

Den svenska regeringen överväger att underteckna FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. Samtidigt har Nato:s USA-ambassadör Kay Bailey Hutchison betonat att ett kärnvapenförbud lär skapa problem i Sveriges relation till försvarsalliansen Nato. 

Det har fått den svenska utrikesministern att ilskna till i en intervju med SVT Nyheter.

"Vi gör en självständig bedömning"

– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot, det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden, det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, sa hon.

I den uppmärksammade intervjun, som sändes i SVT:s Rapport  på nyårsdagen – vidhöll Margot Wallström: Regeringens analys av FN-konventionen syftar till att Sverige ska skriva under den. 

Grannländer skriver inte under

Samtidigt har Sveriges närmaste samarbetsländer när det gäller försvarsområdet – Finland och Storbritannien – gått på motsatt linje och sagt att de inte kommer skriva under.

Under onsdagen kommenterade utrikesministern den mycket dramatiska och oroliga situation som utspelar sig i Iran och de våldsamma demonstrationer som har skakat flera iranska städer sedan i torsdags – och fortsätter att skörda dödsoffer. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Retat upp Nato

Samtidigt försvarade Margot Wallström i Expressen TV ställningstagandet om ett globalt kärnvapenförbud – något som retat upp företrädare för Nato.

Men hon menar att det går att förena.

– Vi menar att det är fullt möjligt att kombinera vårt intensiva samarbete med Nato och andra länder med att också att vara tydliga om vad vi tycker om kärnvapen, säger hon i en intervju med Expressen.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!