Nu kommenterar Margot Wallström förundersökningen om mutbrott. Foto: Sven Lindwall
Nu kommenterar Margot Wallström förundersökningen om mutbrott. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallströms ord om utredningen

Publicerad

Kommunalskandalen har nu lett till en förundersökning om mutbrott.

Det innebär att Margot Wallström, S, kan tvingas inställa sig till förhör inom kort.

– Detta måste ha hög prioritet, säger Christer van der Kwast, tidigare chef för Riksenheten mot korruption.

En förundersökning om mutbrott inleddes under tisdagen av chefsåklagaren Alf Johansson. Förundersökningen kommer att titta närmare på om det har skett ett "givande respektive tagande av muta".

Ännu finns ingen misstänkt, och först ska det utredas om det har begåtts ett brott, säger Alf Johansson.

– Det vi kommer att göra är att genomföra de utredningsåtgärder som vi vanligtvis gör. Vi håller en del förhör och vi kommer att granska en hel del dokumentation, säger han till SVT.

När eller hur detta kommer att ske vill han inte gå in på.

"Samarbeta fullt ut"

För Anneli Nordström, ordförande i Kommunal, och utrikesminister Margot Wallström (S) innebär dock undersökningen ytterligare ett problem.

Bland annat kräver flera EU-parlamentariker att Wallström tar en timeout. Ett krav som Margot Wallström inte ser någon anledning att böja sig för.

– Nej, jag ser ingen anledning till det. Jag kommer att fortsätta utföra mitt arbete, säger hon till SVT.

Utrikesministern säger också att hon är säker på sin oskuld i affären.

– Jag ska förstås samarbeta fullt ut, säger hon.

Den ideella organisationen Institutet mot mutor krävde tidigt att lägenhetsaffären skulle utredas.

Helena Sundén, generalsekreterare, menar att undersökningar av detta slag vanligtvis tar månader.

– Förundersökningen mot Tobias Billström (hade privata aktieaffärer i gruvbolaget Northland 2013, reds. anm) gick väldigt fort när man bestämde sig för att lägga ned förundersökningen. Men tittar man på fallet Madeleine Sjöstedt, som var borgarråd i Stockholm och följde med på en bjudresa till USA, så tog det lång tid innan man bestämde sig för att lägga ner även där, säger hon.

"Borde kunna höras omgående"

Överåklagare Christer van der Kwast är tidigare chef för Riksenheten mot korruption, som han var med och byggde upp från 2002.

Han tror att undersökningen kommer gå snabbare än en "vanlig" utredning på enheten.

– Bara det att det rör en utrikesminister, som oavsett hur man ser på situationen ändå är belastad med detta, innebär att detta måste ha hög prioritet. Man kan inte dra en sådan här sak i långbänk utan här måste man snabbt komma till klarhet var man står.

Vad är snabbt på den här nivån?

– Jag kan inte bedöma det, men alla är ju tillgängliga och har sagt sig vilja lämna uppgifter, så de borde kunna höras omgående.

Förhör och genomgång av dokumentation är standard i liknande undersökningar. Men utöver den har åklagaren även tillgång till andra normala tvångsmedel, så som husrannsakan.

– Det finns också alltid saker runt själva gärningen man måste titta på. Vilka alternativ som kan ha funnits? Har det skett öppet eller dolt? Sådana saker spelar roll, säger Christer van der Kwast och fortsätter:

– Det är många delikata överväganden som man har att ta ställning till, det skulle jag säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag