Margot Wallströms hyresavtal saknar uppgifter om hur mycket hon skulle betala för lägenheten. Foto: Henrik Montgomery/TTMargot Wallströms hyresavtal saknar uppgifter om hur mycket hon skulle betala för lägenheten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Margot Wallströms hyresavtal saknar uppgifter om hur mycket hon skulle betala för lägenheten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Margot Wallström är kritisk mot fackförbundets avtal. "Det verkar vara absolut ingen ordning och reda i deras avtal. Vad jag förstår är det ett avtal som alla som hyr tillfälligt har, och då har ju Kommunal ett stort problem", säger Wallström. Foto: Sven LindwallMargot Wallström är kritisk mot fackförbundets avtal. "Det verkar vara absolut ingen ordning och reda i deras avtal. Vad jag förstår är det ett avtal som alla som hyr tillfälligt har, och då har ju Kommunal ett stort problem", säger Wallström. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström är kritisk mot fackförbundets avtal. "Det verkar vara absolut ingen ordning och reda i deras avtal. Vad jag förstår är det ett avtal som alla som hyr tillfälligt har, och då har ju Kommunal ett stort problem", säger Wallström.

 Foto: Sven Lindwall

Margot Wallströms hyresavtal är ogiltigt

Publicerad

Margot Wallströms hyresavtal med fackförbundet kommunal är ogiltigt.

Det saknar uppgifter om hur mycket hon skulle betala.

– Då har man inget hyresavtal, säger hyresrådet Carl Rydeman på Hyresnämnden.

För att ett hyresavtal ska vara giltigt krävs uppgifter om vilken lägenhet det gäller och vad den som hyr ska betala. Båda de uppgifterna saknas på det hyresavtal som den 18 april 2015 skrevs under av utrikesminister Margot Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal. Adressen har dock tagits bort av säkerhetsskäl.

– Har man ett papper där det inte står vilket objekt det är, det finns ingen lägenhet, och inte heller någon hyra utan bara två parter. Då har man inget hyresavtal, säger hyresrådet Carl Rydeman.

Domare: "Utgör inget hyresavtal"

Därför är kontraktet ogiltigt – om det inte finns andra handlingar.

– Det kan finnas andra handlingar, eller ett muntligt avtal, om hyran. Men en sådan här handling, som inte har ett objekt och inget avtal om ersättning, utgör inget hyresavtal, säger Rydeman.

I hyresavtalet som nyhetsbyrån TT tagit del av gällande Margot Wallströms lägenhet i centrala Stockholm finns en överenskommelse om att hon får hyra lägenheten tillfälligt, under tiden som utrikesminister.

Det bekräftar både utrikesministerns pressekreterare och Kommunals pressjour. Kommunal uppger att lägenheten används för kortare uthyrningar och hyrs ut möblerad.

”Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.” står det.

Avsagt besittningsrätten

Det är giltigt, enligt Carl Rydeman. Men bara under förutsättningen att det också finns ett korrekt hyresavtal.

– De har skrivit en överenskommelse om att man inte ska ha rätt till förlängning om man blir uppsagd, eller om hyresgästen slutar sin anställning och det är inte särskilt konstigt. Den kan vara giltig, men det måste finnas ett hyresavtal också, säger Rydeman.

Margot Wallström säger på måndagen att hon haft för avsikt att hyra lägenheten tillfälligt och att hon aldrig velat ha besittningsrätt. Hon har nu sagt upp hyreskontraktet.

– Jag har redan sagt upp bostaden och lämnar den nu inom kort, säger Wallström.

Hon är kritisk mot fackförbundets avtal, som hon håller med om har brister.

– Det verkar vara absolut ingen ordning och reda i deras avtal. Vad jag förstår är det ett avtal som alla som hyr tillfälligt har, och då har ju Kommunal ett stort problem, säger Wallström.

Förvaltaren ska ha beslutat om hyresnivån

Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö uppger att det aldrig hölls någon hyresförhandling. Fastighetsförvaltaren Riksbyggen ska ha beslutat om hyresnivån.

– Hon sa att "ni bestämmer hyran, men jag vill ha en marknadsmässig och icke subventionerad hyra". Sedan fick hon den hyra som de satte, säger Wirkensjö och tillägger att hyran förstås bör framgå av ett hyresavtal.

– Men så verkar inte ha varit fallet här.

Kommunal har sagt att det handlar om ett standardavtal och inget som utformats specifikt för utrikesministern. Kommunals pressavdelning säger också att det inte finns andra handlingar gällande uthyrningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag