Margot Wallströms förtroende rasar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förtroendet för Margot Wallström har rasat dramatiskt under senaste månaden.
Foto: Sven Lindwall
Peter Santesson är analyschef på Demoskop.
Foto: Izabelle Nordfjell

Svenska folket gör tummen ner för Margot Wallström efter lägenhetsaffären med fackförbundet Kommunal.

Expressens och Demoskops förtroendeundersökning visar att allmänhetens förtroende för utrikesministern rasat dramatiskt den senaste månaden – från 47 procent i december till 34 procent i januari.

Nedgången är statistiskt säkerställd.

Under tisdagen beslutade Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström och Kommunal efter lägenhetsaffären. Det ska utredas om det rör sig om ett givande respektive tagande av muta.

Statsminister Stefan Löfven, just nu på plats i Davos i Schweiz, har flera gånger de senaste dagarna uttalat sitt förtroende för Wallström.

När statsministern i går fick frågan om hur han tror att väljarna ser på det som hänt med Margot Wallströms lägenhet, blev svaret:

– Det är omöjligt för mig att säga. Nu är det viktigt att den här utredningen får starta och klargöra. Det är det som är viktigt nu.

Dramatiska siffror

Nu kan Expressen publicera Demoskops förtroendeundersökning för januari.

Siffrorna är dramatiska för utrikesministern.

Andelen som uppger mycket eller ganska stort förtroende för Margot Wallström har på en månad minskat med 13 procentenheter, från 47 procent i december till 34 procent i januari – en nedgång som är statistiskt säkerställd.

– Lägenhetsaffären ser ut att ha inneburit en förtroendesmäll för Wallström. Det här är en påtaglig nedgång på kort tid. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en nedgång från höga nivåer. Wallström har varit något av en förtroendestjärna bland svenska politiker. Hon har fortfarande en stark förtroendeställning, men sticker inte ut lika mycket längre, konstaterar Demoskops analyschef Peter Santesson.

– Någon könsdimension verkar inte finnas i förtroendetappet för Wallström. Hon faller inte mer bland män än bland kvinnor. Skillnaden är liten och nedgången i mätningen är faktiskt lite större bland kvinnor. Samtidigt har hon sedan tidigare en starkare ställning bland kvinnor och så ser det fortfarande ut.

Stort fall på båda sidorna av blocket

Förtroendeundersökningen visar att Wallström fortfarande har en stark ställning bland rödgröna väljare - men:

– Det är slående att förtroendetappet är så pass stort på båda sidor blockgränsen. Lägenhetsaffären tycks påverka väljare över hela partilandskapet, det är inte något som uteslutande engagerat dem som redan hör till kritikerna, fortsätter Peter Santesson.

– Det tar tid att reparera förtroendefall. Förtroendekapital byggs upp långsamt under lång tid, men utför kan det gå desto snabbare.

Expressen har sökt utrikesminister Margot Wallström för en kommentar, men hittills utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.