Förtroendet för Margot Wallström har rasat dramatiskt under senaste månaden. Foto: Sven LindwallFörtroendet för Margot Wallström har rasat dramatiskt under senaste månaden. Foto: Sven Lindwall
Förtroendet för Margot Wallström har rasat dramatiskt under senaste månaden. Foto: Sven Lindwall
Peter Santesson är analyschef på Demoskop. Foto: Izabelle NordfjellPeter Santesson är analyschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell
Peter Santesson är analyschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell

Margot Wallströms förtroende rasar

Publicerad

Svenska folket gör tummen ner för Margot Wallström efter lägenhetsaffären med fackförbundet Kommunal.

Expressens och Demoskops förtroendeundersökning visar att allmänhetens förtroende för utrikesministern rasat dramatiskt den senaste månaden – från 47 procent i december till 34 procent i januari.

Nedgången är statistiskt säkerställd.

Under tisdagen beslutade Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström och Kommunal efter lägenhetsaffären. Det ska utredas om det rör sig om ett givande respektive tagande av muta.

Statsminister Stefan Löfven, just nu på plats i Davos i Schweiz, har flera gånger de senaste dagarna uttalat sitt förtroende för Wallström.

När statsministern i går fick frågan om hur han tror att väljarna ser på det som hänt med Margot Wallströms lägenhet, blev svaret:

– Det är omöjligt för mig att säga. Nu är det viktigt att den här utredningen får starta och klargöra. Det är det som är viktigt nu.

Dramatiska siffror

Nu kan Expressen publicera Demoskops förtroendeundersökning för januari.

Siffrorna är dramatiska för utrikesministern.

Andelen som uppger mycket eller ganska stort förtroende för Margot Wallström har på en månad minskat med 13 procentenheter, från 47 procent i december till 34 procent i januari – en nedgång som är statistiskt säkerställd.

– Lägenhetsaffären ser ut att ha inneburit en förtroendesmäll för Wallström. Det här är en påtaglig nedgång på kort tid. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en nedgång från höga nivåer. Wallström har varit något av en förtroendestjärna bland svenska politiker. Hon har fortfarande en stark förtroendeställning, men sticker inte ut lika mycket längre, konstaterar Demoskops analyschef Peter Santesson.

– Någon könsdimension verkar inte finnas i förtroendetappet för Wallström. Hon faller inte mer bland män än bland kvinnor. Skillnaden är liten och nedgången i mätningen är faktiskt lite större bland kvinnor. Samtidigt har hon sedan tidigare en starkare ställning bland kvinnor och så ser det fortfarande ut.

Stort fall på båda sidorna av blocket

Förtroendeundersökningen visar att Wallström fortfarande har en stark ställning bland rödgröna väljare - men:

– Det är slående att förtroendetappet är så pass stort på båda sidor blockgränsen. Lägenhetsaffären tycks påverka väljare över hela partilandskapet, det är inte något som uteslutande engagerat dem som redan hör till kritikerna, fortsätter Peter Santesson.

– Det tar tid att reparera förtroendefall. Förtroendekapital byggs upp långsamt under lång tid, men utför kan det gå desto snabbare.

Expressen har sökt utrikesminister Margot Wallström för en kommentar, men hittills utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag