Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström upprörd över ambassadörens hemliga möte

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar för första gången kritiken mot Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. 

– Vi hade ingen kännedom om detta i förväg, säger Margot Wallström. 

Men TV4 har begärt ut ambassadörens kalender, och den visar att ambassadörens resa till Stockholm var planerad och dokumenterad.

Mötet, där Sveriges ambassadör, Gui Minhais dotter Angela Gui och det som kallats kinesiska affärsmän deltog för att diskutera Minhais situation, ägde rum i Sverige.

– Vi hade ingen kännedom om detta i förväg, säger Margot Wallström till journalister.

TT: Hur kan ni inte ha vetat att ambassadören befann sig i Sverige?

– Jag tänker inte kommentera det, men vi ser mycket allvarligt på händelserna. Självklart är vi upprörda.

Till Ekot säger utrikesministern att hon ser mycket allvarligt på händelsen. 

– Det är självklart att vi är mycket upprörda över det som har hänt.

Kalendern visar: UD kände till ambassadörens besök 

Enligt TV4 förstärkte Margot Wallström att UD inte känt till att ambassadören var i Sverige.

– Det är precis därför vi säger att det här är mycket upprörande och att vi inte kände till de här uppgifterna i förväg. Ingenting visste vi om detta, säger utrikesministern. 

TV4 har tagit del av ambassadörens kalender för de berörda dagarna. Resan till Stockholm var planerad och dokumenterad. Utrikesrådet Johannes Oljelund bekräftar för TV4 att ambassadör Anna Lindstedt var i Stockholm.

– När jag kontaktade henne så svarade hon att hon var i Stockholm. Vi försökte ha ett möte men det kunde vi inte för det passade inte med min kalender och hennes kalender. Därför tog vi det på telefon i stället.

SVT Nyheter har begärt ut mejlkorrespondensen mellan Anna Lindstedt och UD under 2019. 

De fick ut fyra e-postmeddelanden, men mejlen var maskerade. 

Det eftersom de omfattas av sekretess, meddelar ambassaden i Peking, skriver SVT. 

”I vissa av handlingarna förekommer uppgifter som rör Sveriges förbindelser med en annan stat. Sekretess gäller om det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”, skriver den svenska ambassaden i Peking i sitt svar till SVT. 

Angela Gui vittnar om hemliga mötet

Säkerhetspolisen, Säpo, har inlett en förundersökning om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, men har inte uttalat sig om vem utredningen rör. Wallström säger nu att den utredning som UD själva inlett med anledning av ambassadörens agerande är pausad, eftersom även Säpo utreder det.

Uttalandet från Wallström kommer efter att Kinaambassadören Anna Lindstedt fått skarp kritik från Angela Gui, dotter till den frihetsberövade bokförläggaren Gui Minhai. Tidigare i veckan skrev hon ett blogginlägg om ett möte med Anna Lindstedt och två kinesiska affärsmän som ägde rum tidigare i år. Enligt inlägget uppmanade de kinesiska representanterna Angela Gui att inte prata om sin pappa med medier, något som enligt henne även fick stöd från Lindstedt.

Angela Gui, dotter till Gui Minhai, har vittnat om ett hemligt möte i Stockholm med kinesiska affärsmän som ambassadör Anna Lindstedt bjudit in henne till.

Expressen söker Margot Wallström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.