Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margot Wallström: Trump bröt mot FN-stadgan

Margot Wallström säger att det gick en susning genom rummet när Trump hotade Nordkorea. Foto: PONTUS HÖÖK
Margot Wallström. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump bröt mot FN-stadgan när han talade i FN under måndagen.

Det säger utrikesminister Margot Wallström till Sveriges radios "Studio ett".

– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis, säger hon till SR. 

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande, säger statsminister Stefan Löfven.  

Donald Trump talade under måndagen i FN:s generalförsamling och riktade ett nytt hot mot Nordkorea.

– USA är ett militärt starkt land, med ett stort tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade då har vi inget annat val än att förstöra Nordkorea totalt. Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim. 

– USA är redo, villigt och rustat. Men förhoppningsvis är det här inte nödvändigt, sa Donald Trump. 

Margot Wallström reagerade på Trumps tal

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, reagerade starkt på Trumps tal. Hon kallar det för "bombastiskt och nationalistiskt" – av ett slag som det var mycket länge sedan man hörde inför FN:s generalförsamling.  

– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis, säger hon i "Studio ett" i Sveriges radio.  

Ett sådant militärt hot bryter enligt Wallström mot FN-stadgan. Hon blev chockad. 

– Ja, jag tror att jag delar det med det stora flertalet. Det var absolut inte ett tal för samarbete, säger hon vidare. 

Wallström tycker att den amerikanske presidenten är "oförutsägbar" – varför EU och andra länder behöver hålla ihop för stabilitet i världen framöver. 

"Tog sig högt upp i retoriken"

Även Carl Bildt, M, medverkade i ”Studio ett”. 

– Jag lyssnade på honom. Det innehöll ju en blandning av lite tillspetsad form av relativt sedvanlig amerikansk retorik, sedan ett antal utfall. Han tog sig rätt högt upp i retoriken. Hur han ska klättra ner från detta utan att hamna i krig, det blir någonting som vi får anledning att följa, säger han i programmet.   

 

https://twitter.com/carlbildt/status/910153425396142082

 

Carl Bildt påpekade också att Donald Trump inte nämnde Israel och Palestina-konflikten i sitt anförande, och påpekade att det är ovanligt. Den förre M-ledaren påpekade att Donald Trump även gick hårt åt "skurkstaten" Iran och att han kritiserade det avtal mellan USA och Iran som kortfattat ger "skurkstaten" rätt att utveckla kärnkraft under förevändning att man inte utvecklar kärnvapen.  

Carl Bildt höll fram att Trumps hårda ord om Iran troligen fick Israles premiärminister Benjamin Netanyahu att klappa händerna.  

På Twitter skriver Carl Bildt:

"Påhejad av Netanyahu verkar det som att Trump vill ta USA in i ett brett krig med Iran. Europa skulle lida. Alla skulle förlora". 

"Allvarligt uttalande om Nordkorea"

Vid 18:30, svensk tid, möter statsminister Stefan Löfven den svenska pressen i New York. Att Donald Trump talade om att "totalt förgöra" Nordkorea fick även Löfven att reagera. 

– Det måste nog vara väldigt unikt att man hör den typen av uttalanden från talarstolen. Hela poängen med FN är att undvika en sådan lösning, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande. Ju mer vi trappar upp det här, desto större är risken att ett misstag sker. Vi måste hålla fokus på det faktum att vi har ett enigt säkerhetsråd när det gäller sanktioner. Nordkoreas agerande är förstås inte acceptabelt, men det är den politisk lösning som måste till här. 

Till Expressen TV säger Stefan Löfven att en militär konflikt både skulle hota regionen – det vill säga även Sydkorea och Japan – men i förlängningen hela världen. 

– I det här fallet behövs uppenbarligen sanktioner och där har vi kommit överens flera gånger nu, och sanktionerna blir hårdare och hårdare. Sanktioner är viktigt för att trycka på Nordkorea. Samtidigt är naturligtvis avsikten att ha en politisk dialog, säger Stefan Löfven. 

"Man ska varken bruka eller hota om våld"

Han upprepar flera gånger att Nordkoreakrisen måste lösas politiskt. Donald Trumps retorik främjar inte en sådan utveckling.    

– Hela andan i FN är att man varken ska bruka våld eller hota om våld. Det är faktiskt så FN-stadgan ser ut. 

Är du mer orolig i dag än du var i går?

– Som generalsekreteraren sa, att ju mer man trappar upp det här, på olika sätt, ju mer ökar risken för ett misstag. Det är inte säkert att någon vill kliva in medvetet i en sådan lösning, men risken för misstag ökar. Och det måste vi se till att hålla oss så långt borta ifrån som möjligt, säger statsministern.