FLYTTAR TILL SVERIGE. "Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se", säger Margot Wallström till Expressens reporter. Foto: Robban Andersson
FLYTTAR TILL SVERIGE. "Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se", säger Margot Wallström till Expressens reporter. Foto: Robban Andersson

Margot Wallström stänger inte dörren

Publicerad
Uppdaterad
S-ledaren Mona Sahlin - som i en ny undersökning åker på ännu ett förtroendebakslag - hoppas på hjälp från den omåttligt populära Margot Wallström i valet nästa år.
EU-kommissionären hyllar Sahlin - men samtidigt stänger hon inte dörren för att en dag själv bli partiledare.
- Ingen människa vet vad som händer i framtiden, säger Margot Wallström till Expressen.
En ny förtroendeundersökning från Expressen/Demo-skop visar på ännu ett nederlag för S-ledaren Mona Sahlin. Hela 45 procent av de tillfrågade säger att den S-politiker som de har störst förtroende för är Margot Wallström. Femton procent väljer Thomas Bodström och nio procent väljer Leif Pagrotsky.
Först på fjärde plats kommer Sahlin.

Sahlin hoppas på hjälp

Bland S-väljarna lyckas Mona Sahlin åtminstone kravla sig upp på tredje plats - men solklar etta är fort-farande Wallström.
Under den pågående S-kongressen formar partiet sin politik inför valet och Sahlin hoppas nu att Wallström hjälper partiet i valrörelsen.
- Vi för diskussioner, nu när väl kommissionen slutar, om vad Margot vill göra. Att hon kommer att finnas med för att stötta och hjälpa fram en socialdemokratisk val-seger är så givet. Men hur, det får vi se, säger Sahlin.

Hedrad av siffrorna

Sent i onsdags kväll gjorde Wallström sitt enda framträdande under S-kongressen. Efter sitt tal träffade Expressen Wallström som säger sig vara hedrad av de skyhöga förtroendesiffrorna.
- Det är klart att när jag är på avstånd är det lättare. Jag sitter inte i nån regering och folk kan ha glömt hur arga de var ibland när jag var socialminister.
- Det är en annan sak att vara här dagligdags och ta alla debatter, säger Wallström om sin höga förtroendesiffror.
Margot Wallström avgår nu som EU-kommissionär - formellt redan på söndag även om kommissionen sitter kvar till den nya tillsätts.
- Sen är jag en fri människa som hoppas kunna hitta en kanal för mitt politiska engagemang.

"Vill gärna bidra"

Klart är att Wallström tänker delta i valrörelsen nästa år.
- Alla vet var jag hör hemma politiskt så på ett eller annat sätt vill jag gärna bidra, säger Wallström.
Finns inte risken att du överskuggar Mona Sahlin?
- Jag har aldrig gjort nån hemlighet var jag hör hemma politiskt. Jag konkurrerar inte med Mona Sahlin. Vi har en utmärkt parti-ledare och henne ger jag mitt stöd.
- Det handlar om att vi har olika roller.
Den näst mest populära S-politikern i undersökningen, Thomas Bodström, sa i söndagens Expressen att han "absolut inte" kan tänka sig att bli partiledare.
- Jag har levt nära Göran Persson och Mona Sahlin i nio år och vet att det inte är någonting att vara justitieminister jämfört med att vara statsminister. Jag skulle inte kunna ägna 24 timmar om dygnet åt att vara partiledare. Jag är inte funtad så, sa han.

Nej från Bodström

Margot Wallström ger nu ett annat svar än parti-kollegan Bodströms kategoriska nej.
Kan du någon gång tänka dig att bli partiledare?
- Det är inte aktuellt. Den diskussionen har vi haft så det är redan förbi.
Är det ett definitivt nej?
- Ingen människa vet vad som händer i framtiden.
Tidigare i veckan spekulerades det om Margot Wallström kan vara aktuell för ett toppjobb inom FN inriktat på frågor om kvinnors rättigheter.
Vad ska du göra efter EU-kommissionen?
- Jag flyttar hem nu. Min familj har redan flyttat hem och jag flyttar hem mycket snart när kommissionsuppdraget är slut och sen får vi se, säger Wallström och tillägger att hon hoppas ha ett nytt jobb någon gång under nästa halvår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag