Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margot Wallström reser till Moskva för möte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

MOSKVA. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reser snart till Ryssland för möten med sin ryske motpart Sergej Lavrov. Efter annekteringen av Krim frös EU-länder överlag möten på hög nivå, men andra länders Rysslandsresor har undergrävt enigheten.

– EU:s politik ligger fast, inklusive att vara restriktiv med högnivåkontakter. Samtidigt är det ett faktum att ett större antal ministerbesök och andra kontakter har ägt rum, säger en UD-källa.

Wallström träffade sin ryska motpart Sergej Lavrov för cirka två år i samband med ett internationellt möte, och svenska UD har sedan dess länge försökt arrangera ett nytt möte utan framgång. Den 21 februari blir mötet till slut av och nu i Moskva, enligt ett pressmeddelande från utrikesdepartementet (UD).

I november sade Wallström till Expressen att det är viktigt med tydliga besked gentemot Moskva samtidigt som man håller kontaktkanalerna öppna.

– Jag tror att det alltid gäller, gentemot Ryssland, att säga: hit men inte längre. Det gäller att visa att man är konsekvent och håller ut med sanktionerna som har bestämts i EU-kretsen, men det gäller också att behålla de plattformar där man sitter och diskuterar hur man ska lösa gemensamma problem med Ryssland, sade hon då.

Många frågor att diskutera

De två regeringarna kommer att ha en rad frågor att avhandla, inte minst det spända säkerhetsläget kring Östersjön. Att Sverige tagit plats i FN:s säkerhetsråd gör det också mer intressant för Ryssland att träffa svenska regeringen.

Våldet i östra Ukraina har också eskalerat på senaste tiden, även om striderna avtagit något under de senaste dagarna. Rysslands stöd till väpnade rebeller och annektering av Krimhalvön har fördömts skarpt internationellt, och lett till internationella sanktioner.

Ryssland vill å sin sida gärna se besök från högt uppsatta politiker från utlandet för att visa för världen att man inte är isolerat, trots internationella sanktioner och fördömanden.

Flera andra länder i Europa har framhållit att man måste ha en pragmatisk relation till Ryssland med dialog, medan bland annat Sverige varit hårdare i sin linje.

När Ryssland annekterade Krim så beslutade EU-länder att vara restriktiva med möten på hög nivå (stats- och regeringschefer) med Moskva.

Det skulle vara en gemensam signal. I själva verket har sådana möten ändå blivit av med en rad länder, och därmed har den gemensamma politiken försvagats rejält.

– EU:s politik ligger fast, inklusive att vara restriktiv med högnivåkontakter. Samtidigt är det ett faktum att ett större antal ministerbesök och andra kontakter har ägt rum sedan 2014, säger en säger en UD-källa.

Flera andra möten

Mötet kommer enligt planen att bestå av en bredare diskussion och minst en presskonferens. Samt andra möten – och enligt pressmeddelandet så kommer Wallström ”även att träffa andra ryska samhällsföreträdare”.

Det senaste mötet mellan Lavrov och Wallström ska enligt uppgift inte ha varit någon hjärtlig tillställning utan tonen från den ryska sidan var skarp och irriterade.

Sedan dess har UD velat arrangera ett nytt möte, helst vid någon form av toppmöte. Nu kommer de två till slut att träffas i vintriga Moskva – för närvarande lika fruset som förhållandet mellan Ryssland och Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.