Margot Wallström pressas om rysslöftet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flera politiker begär nu att Margot Wallström förklarar sig efter Expressens avslöjande.
Foto: Alexander Donka

Utrikesminister Margot Wallström kallas till riksdagens utrikesutskott och moderatledaren Anna Kinberg Batra begär i dag att regeringen förklarar sitt agerande under utrikesnämnden med kungen.

I fokus är regeringspromemorian som Expressen i går kunde avslöja - efter kabinettsekreteraren Annika Söders möte med den ryske ambassadören.

Margot Wallström, som i går kväll åt middag med USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright på Grand Hôtel i Stockholm, vägrar svara på frågor om kabinettsekreterarens möte med den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev förra veckan.

Enligt en regeringspromemoria, som Expressen kunde avslöja i går, har Margot Wallström i samtal med den finska utrikesministern diskuterat en kommande militärövning med just USA.

Under mötet med ryssen - som ställde detaljerade frågor om övningen som ska genomföras i mars och april på initiativ av USA - lovade kabinettsekreteraren att inga svenska Gripenplan ska landa på den estniska flygbasen Ämare.

"Föreföll nöjd med svaret"

I promemorian konstateras:

"Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

Försvarsmakten lämnade i går följande kommentar genom presschefen Philip Simon - trots att planeringen av övningen ännu inte är klar:

- Jag kan bara konstatera, att i vår övningsplanering så har det aldrig varit planerat att vi ska starta och landa i Estland. Vi ska starta och landa på våra egna baser.

En källa i regeringskansliet kallar det uttalandet för "försök till dimridå".

- Det finns ju inte något påstående om ett sådant beslut, säger källan.

Estland utesluter inte att svenska Jas-plan kan landa på deras flygbas - trots Margot Wallströms garantier till Ryssland.

- Ämari flygbas är öppen för dem om det skulle bli nödvändigt, säger landets försvarsminister Sven Mikser till Expressen.

Svenska Jas Gripen-plan har tidigare landat på den estniska flygbasen Ämari, som en del av det militära övningsprogrammet Baltic Regional Training Event.

Politiska konsekvenser

Kabinettsekreteraren Annika Söder uppgav i går för TT att regeringen inte ändrat något på grund av ryska frågor om övningen - men medgav:

- Den ryske ambassadören ställde frågor om övningen och de svarade jag på.

Avslöjandet fick snabbt politiska konsekvenser för Margot Wallström.

Flera riksdagsledamöter har deklarerat att de vill att hon kommer till utrikesutskottet i riksdagen och förklarar sig.

- Jag har svårt att se anledningen till att kabinettsekreterare diskuterar svensk övningsverksamhet med ryska företrädare, säger Hans Wallmark, ledamot av riksdagens försvarsutskott.

"Det är beklämmande"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver att regeringen redan i dag, på utrikesnämndens möte, redogör för sitt agerande.

- Människor i Sverige förväntar sig en tydlig hållning från Sveriges regering gentemot Ryssland. Det är viktigt att regeringen ger raka besked, säger hon.

Folkpartiledaren Jan Björklund:

- Det är beklämmande att ryssarna vill hunsa Sverige och att den svenska regeringen låter sig hunsas.

Frågorna Wallström vägrar att svara på

Du sa i måndagens Expressen att UD endast har fått information om att övningen ska äga rum och att ni inte har några synpunkter på övningen. Men samtidigt framgår det av en promemoria att du diskuterat den här övningen med din finske ministerkollega. Hur förklarar du det?

När och hur fick du och UD veta att försvarsmakten inte planerar att landa med Gripenplan i Estland?

Är det rimligt att kabinettsekreteraren diskuterar svenska militära övningar med Rysslands ambassadör?

Borde inte kabinettsekreteraren ha betonat att det inte är Rysslands sak att ha synpunkter på svensk övningsverksamhet?

Om försvarsmakten skulle ändra sig av något skäl - har de då fortfarande möjlighet att landa med Gripenplan i Estland, som du ser det?

Oppositionspartierna kräver att du förklarar dig i utrikesutskottet och Anna Kinberg Batra tänker lyfta frågan i utrikesnämnden. Hur kommenterar du det?

Utdrag ur promemorian

"Tatarintsev lyfte också frågan om att Sverige ska samöva med USA och Finland över Östersjön."

"Att dessa militärt alliansfria stater samövar med USA kunde inte lämna Ryssland likgiltigt."

"Inga svenska plan skulle landa på estniskt territorium, och detsamma gällde Finland."

"Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.