Margot Wallström på hemligt besök i Mali

Nu är utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på hemligt besök i Mali. Svensken Johan Gustafssons fall har tagits upp.
Foto: Regeringen
ÖB Micael Bydén, Margot Wallström och Peter Hultqvist i Mali.
Foto: Försvarsmakten
Peter Hultqvist och Margot Wallström träffar en lokal kvinnoorganisation.
Foto: Försvarsmakten
Utrikesminister Margot Wallström är tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén på hemligt besök i Mali.
Foto: Sven Lindwall
Wallström och Peter Hultqvist.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Överbefälhavare Micael Bydén är också med på resan.
Foto: Sven Lindwall
Johan Gustafsson, 41, har varit kidnappad i Mali sedan fyra år tillbaka.
Foto: Privat
Johan Gustafsson.
Foto: Privat
1 / 10

Svenske Johan Gustafsson har varit kidnappad i Mali i drygt fyra år.

Nu är utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på hemligt besök i landet.

Svenskens fall har tagits upp under mötet:

– Självklart gör vi alltid det, vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri, säger Margot Wallström till Sveriges radio.

Det är drygt fyra år sedan Johan Gustafsson, 41, från Värnamo kidnappades i Mali under en motorcykelsemester genom Afrika. Han är sedan dess fånge hos terrororganisationen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim.

UD och polisen har hela tiden varit förtegen om vad som görs för att få honom fri - men just nu befinner sig en svensk delegation bestående av bland annat utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på besök i Mali.

– Jag kan bekräfta att det befinner sig i Mali men jag kan inte säga något om själva besöket av säkerhetsskäl, säger Marinette Nyh Radebo.

"Ständigt med oss i tankarna"

Svenska regeringen har valt att hemlighålla besöket, där den svenska delegationen bland annat träffat både landets försvarsminister Tieman Hubert Coulibaly och presidenten Ibrahim Boubacar Keïta.

– Vi kommer återkomma med vad syftet med besöket var, men av säkerhetsskäl kan vi inte gå in på några detaljer om resan förrän de är tillbaka, säger Marinette Nyh Radebo.

I samband med att besöket avslutades på torsdagseftermiddagen valde de svenska ministrarna att avslöja att de bland annat diskuterat Johan Gustafssons situation med den maliska regeringen.

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, säger Margot Wallström till Sveriges Radios Ekot.

Hur det arbetet går och vad som sades i samtalen med regeringen i Mali kan hon inte uttala sig om nu:

– Men jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri.

"Väldigt farligt område"

Den maliska tidningen L'Essor rapporterar att det inte hölls något pressmöte efter att de svenska ministrarna träffat landets försvarsminister, men att en av anledningarna till mötet var att Margot Wallström och Peter Hultqvist ville få information om hur fredsprocessen i landet fortskrider.

På torsdagseftermiddagen valde Margot Wallström att själv skriva om besöket på Twitter:

"Bra besök i Bamako och Timbuktu, Mali med försvarsminister Hultqvist. Bra att träffa våra svenska soldater i Miunusma och se deras utmärkta arbeta."

Hon fortsätter:

"Har också haft flera möten med ministrar och andra representanter i Bamako och Timbuktu. Klart att den politiska riktningen är nyckelfrågan."


https://twitter.com/margotwallstrom/status/685127869937397760

Sverige deltar i nuläget i två internationella insatser i Mali. Dels befinner sig omkring 250 svenska soldater i landet som en del av det multinationella och fristående underrättelseförbandet Asifu, dels finns ett tiotal officerare och instruktörer på plats för att bistå med rådgivning och stöd till Malis försvarsledning.

Men inte heller Försvarsmakten vill kommentera att ÖB Micael Bydén befinner sig i Mali i nuläget.

– Det är ett område som är väldigt farligt så vi kommenterar inte vad våra chefer gör när de är ute och reser utan enbart efter genomförd resa, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.