Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margot Wallström lovar stöd till Ukraina

Foto: Lisa Mattisson Exp

KIEV. Utrikesminister Margot Wallström ville gråta när hon besökte Maidantorget i Ukrainas huvudstad Kiev på tisdagseftermiddagen.

– Jag är ju väldigt lättrörd och emotionell, så det är klart att inom mig har jag alla de här känslorna, säger hon till Expressen.se.

Samtidigt berömmer hon sin företrädare Carl Bildt som under det senaste året besökt Ukraina vid inte mindre än åtta tillfällen:

– Han ska ha all heder och credit för allt han har gjort.

Margot Wallström landade med regeringsflygplanet i Kiev vid 15.30-tiden på torsdagen och åkte direkt till Självständighetstorget Maidan, där 105 människor dödades så sent som i februari i år.

I morgon träffar hon både presidenten och premiärministern i Ukraina. Och budskapet hon kommer att ge är att den svenska linjen är densamma i dag som under Carl Bildts tid som utrikesminister.

– Sverige fortsätter att vara Ukrainas vän och allierad i deras försök att vidta nödvändiga reformer i det här landet. Vi kommer att stötta dem och hjälpa dem. Vi kommer att vara aktiva i EU-kretsen för att se till att dom också snabbt levererar på ett antal reformområden. Det handlar om att bygga ett rättssamhälle, ta itu med korruption och genomföra en rad viktiga reformer. Jag anser att de som fanns här är värda det. Det är för deras skull man måste titta framåt, säger Margot Wallström till Expressen.se.

"De offrade mycket"

När hon står där på Maidantorget är känslorna många.

– Jag vill gråta över offren, men det är också något väldigt hoppfullt i att människor känner att de hade den kraften och kunde säga vad de ville. De hade rätt att vara här och demonstrera, och de hade rätt att föreställa sig ett samhälle som såg annorlunda ut. Så de offrade mycket. De skrev Ukrainas nutidshistoria med sitt eget blod.

Hur känner du inför Ukrainas utveckling och framtid?

– Jag är ändå väldigt hoppfull. Jag tycker att möjligheterna finns. Det är ett viktigt och svårt arbete de har nu i regeringen, men det är det jag ska fråga om. Hur tänker de sig vägen framåt och hur kan vi hjälpa till fortsatt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!