Margot Wallström ringde själv upp sin belgiske utrikesministerkollega efter attackerna. Foto: Axel ÖbergMargot Wallström ringde själv upp sin belgiske utrikesministerkollega efter attackerna. Foto: Axel Öberg
Margot Wallström ringde själv upp sin belgiske utrikesministerkollega efter attackerna. Foto: Axel Öberg
Terrordåden i Bryssel orsakade mer än 30 människors liv under tisdagen. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES EUROPETerrordåden i Bryssel orsakade mer än 30 människors liv under tisdagen. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES EUROPE

Terrordåden i Bryssel orsakade mer än 30 människors liv under tisdagen.

 Foto: Carl Court / GETTY IMAGES EUROPE

Margot Wallström lovar hjälp till Belgien

Publicerad

Margot Wallström ringde själv upp sin belgiske utrikesministerkollega efter de blodiga attackerna i Bryssel.

Hon lovade att Sverige finns på det belgiska folkets sida – men:

– De måste själva formulera vad det är för slags stöd och hjälp som de behöver, säger hon i Sveriges radios P1 Morgon.

Så sent som den 2 mars sänkte Säpo terrorhotnivån i Sverige från nivå 4 (högt hot) till nivå 3 (förhöjt hot) på en femgradig skala.

På sin hemsida skriver Säkerhetspolisen att de har ett intensivt samarbete med anledning av terrordåden i Belgien – men:

"Terrorhotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på förhöjd nivå. Säkerhetspolisen har just nu nära kontakt med våra internationella och nationella samarbetspartners, med anledning av händelserna i Bryssel. Vi arbetar intensivt på alla nivåer för att få en bättre lägesbild av det som inträffat, bland annat för att undersöka om händelserna skulle kunna ha någon koppling till Sverige eller svenska intressen utomlands."

"Vi måste samarbeta"

Efter terrordåden i Bryssel under tisdagen, som orsakade mer än 30 människors liv, kommentarer utrikesminister Margot Wallström säkerhetsläget i Sverige i P1 Morgon.

– Jag tror att det är så här: som politiska ledare, som ansvariga i regeringen, kan inte vi låta rädslan ta över. Vi har nu en uppgift, och det är att se till att Sverige är skyddat så gott det överhuvudtaget går. Att vi måste bli ännu bättre i att säga till våra invånare: vi ska göra allt för att ni ska vara skyddade och leva säkra i Sverige. Vi måste samarbeta för att åstadkomma detta.

Margot Wallström: Sverige ställer upp med hjälp

Utrikesministern säger själv i P1 Morgon att hon känner en vrede efter attackerna.

Hon betonar samtidigt vikten av säkerhetssamarbetet inom EU – och även internationellt. Samt att Sverige, genom henne, nu lovar att ställa upp med all den hjälp Belgien är i behov av efter tisdagens attacker.

– Jag ringde till min utrikesministerkollega Didier Reynders i går för att dels framföra våra kondoleanser, men också säga: vad ni än behöver i form av hjälp och stöd så ska vi ställa upp.

P1 Morgon: Med vad?

– Det måste de själva formulera, vad det är för slags stöd och hjälp som de behöver. Då ska vi försöka hjälpa till, säger Margot Wallström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag