Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margot Wallström KU-anmäls av Lars Adaktusson

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Wallström KU-anmäls nu av Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson (KD) anmäler utrikesminister Margot Wallström (S) till riksdagens konstitutionsutskott, med anledning av hennes uttalanden i förra veckan om brexit.

Under en konferens i Helsingfors sa Wallström bland annat att hon ”inte kan förlåta” Storbritannien för beslutet att lämna EU, och att brexit är en följd av ”dåligt politiskt ledarskap under mycket lång tid”.

– Utrikesministern har naturligtvis ett särskilt ansvar att uttrycka sig så att det inte kan misstolkas eller missförstås, säger Lars Adaktusson.

Det var under en utrikespolitisk konferens i Helsingfors i förra veckan som utrikesminister Margot Wallström gjorde flera uppmärksammade uttalanden om brexit och Storbritanniens beslut att lämna EU.

– Vet du vad? Det här beror på dåligt politiskt ledarskap i Storbritannien under mycket lång tid, sade Wallström bland annat.

Wallström har i efterhand delvis backat från uttalandena, som först uppmärksammades av nyhetssajten Politico.

– Jag är genuint orolig för vilka konsekvenser Storbritanniens utträde ur EU kommer att få. Det var den känslan jag gav uttryck för, sade Wallström i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet i torsdags. 

Wallström KU-anmäls – igen

Lars Adaktusson, riksdagsledamot och andre vice partiordförande för Kristdemokraterna, väljer nu att anmäla Wallströms uttalanden för granskning i riksdagens konstitutionsutskott.

Lars Adaktusson är riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Foto: OLLE SPORRONG

Adaktusson var själv på plats under konferensen i Helsingfors.

– Att hon sa så här råder det ingen tvekan om – jag var där och jag hörde det själv. Det som är anmärkningsvärt är att det här kommer i en politiskt väldigt komplicerad och känslig situation, där de framtida relationerna till Storbritannien nu ska formas efter beslutet om brexit, säger Adaktusson.

– Att då uttala sig nedlåtande på det här sättet, mot en folkomröstning som ändå är resultatet av en demokratisk process, det bedömer jag som både olämpligt och också oförståndigt i den situation som råder nu. 

Han menar att Wallström i egenskap av utrikesminister har ett extra stort ansvar för sina uttalanden:

– Jag tycker det är viktigt att konstitutionsutskottet granskar detta, också i relation till tidigare granskningar som KU har gjort, av vad som kallas för uttalandepolitiken. Där har ju utrikesministern naturligtvis ett särskilt ansvar att uttrycka sig så att det inte kan misstolkas eller missförstås.

Adaktusson: ”Utrikesministern har brustit i sin roll”

I KU-anmälan hänvisar Adaktusson till tidigare KU-kritik mot Wallström, som kom efter ett annat uppmärksammat uttalande om Israel och ”utomrättsliga avrättningar”.

 

LÄS MER: Wallström kritiseras för Israelinställning

 

Även då gjordes KU-anmälan av en kristdemokrat – riksdagsledamoten Aron Modig.

Adaktusson menar att Wallström i och med sina uttalanden om brexit inte visar respekt för den demokratiska processen:

– Det här är uttalanden som verkligen inte bidrar till klarhet. Det är märkligt att tala om att det inte går att förlåta ett land eller ett lands befolkning för ett beslut fattat i demokratisk ordning. Jag tror att i förlängningen är det här kontraproduktivt och riskerar naturligtvis att påverka relationerna mellan Sverige och Storbritannien.

Han vill inte svara på varför han tror att Wallström valde att uttala sig på det vis som hon gjorde.

– Jag kan inte svara på det och jag vill inte spekulera i det. Jag konstaterar bara att det  inte är väl formulerat och att det är obetänksamt i en situation där det är väldigt politiskt känsligt. Därmed är det en illustration på att utrikesministern har brustit i sin roll, säger Lars Adaktusson.

Expressen har sökt Margot Wallström, som via sin pressekreterare avböjer att kommentera KU-anmälan.