Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström: IS-barnen ska föras hem till Sverige

Utrikesminister Margot Wallström (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barn och kvinnor i lägret Baghouz i Syrien.Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN
Terrorexperten Magnus Ranstorp tror att det kommer bli svårt för regeringen att få hem barnen i praktiken. Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu bekräftar utrikesministern Margot Wallström (S) att barn till IS-svenskar ska föras hem om möjligt.

Det skriver hon i ett inlägg på Facebook.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver Wallström.

Nu har UD fått en förfrågan från kurdiska myndigheter i norra Syrien om barnen med svensk anknytning som finns i deras förvar, rapporterar Sveriges Radio.   

Men UD dementerar att de fått in någon sådan begäran, rapporterar SVT Nyheter. 

Frågan kring huruvida barn till IS-terrorister ska komma tillbaka till Sverige väcker starka känslor.

Nu går utrikesministern Margot Wallström (S) ut i ett inlägg på Facebook och bekräftar att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien ska få ”den hjälp de behöver” – om möjligt.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Varje fall måste hanteras individuellt. Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS. Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt. I det största lägret finns ca 76 000 personer.”

”Läget i lägren är svårt”

Wallström skriver att regeringen är i kontakt med internationella Röda korset som finns i lägren – och understryker vikten av att barnens situation hanteras rättssäkert och ”med barnens bästa i fokus”.

”Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka”, skriver hon.

”Läget i lägren är svårt och därför är det mycket viktigt att även det humanitära arbetet intensifieras, så att mat och mediciner når fram. Regeringen har nära kontakt med övriga nordiska länder så att vi agerar gemensamt och på liknande sätt.”

Expressen har tidigare rapporterat om dragkampen inom svenska regeringen om de runt 80 svenska barn till IS-anhängare som uppges vara kvar i syriska läget.

På ena sidan står jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) – på den andra Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S). Regeringen har märkt ett skifte i opinionen och rädslan över att den ska belastas för barn som kan avlida.

Experten: ”Tror det blir svårt”

Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att det kommer bli svårt att få hem barnen i praktiken. 

– Regeringen sitter i en rävsax. Det finns inget lagligt stöd för dem att ta barnen från föräldrarna utan att plocka hem dem också. Det är ett jättedilemma, säger han. 

Magnus Ranstorp lyfter fram fallet med Michael Skråmos barn som ett exempel där det skulle gå att hävda att det finns särskilt ömmande skäl. 

– Där har morfadern själv åkt ner och lokaliserat de sju barnen. Föräldrarna är döda och han är deras närmsta släkting. Fyra av dem är svenska medborgare plus tre till som fötts där nere. 

– Med de andra fallen är det svårare. Frågan är om regeringen vill öppna den här pandoras asken. Börjar de släppa in på ett fall kommer det komma ytterligare fall. 

Michael Skråmo var i Sverige hemmavarande i Göteborgs kommun. Kommunen meddelar att de inte planerar att få hem Skråmos barn på eget initiativ. I ett uttalande skriver de: 

”Säkerhetspolisen (SÄPO) har informerat Göteborgs stad om att de avser att göra orosanmälningar för de barn som befinner sig i krigsdrabbade områden i Syrien och som kan tänkas återkomma till Sverige. Göteborgs Stad har ingen information om att barn från krigsdrabbade områden i Syrien är på väg till Göteborg nu. När och om barnen kommer till Sverige kommer en andra orosanmälan att lämnas av säkerhetspolisen. Berörda stadsdelar är informerade. Om barn från krigsdrabbade områden kommer till Göteborg och det finns orosanmälan sker hantering enligt socialtjänstlagen och ordinarie rutiner och arbetssätt. Varje ärende är unikt och socialtjänsten gör alltid individuella bedömningar utifrån barnets bakgrund och situation. Göteborgs stad agerar inte på eget initiativ när barn vistas utomlands.”

På fredagseftermiddagen rapporterar Sveriges Radio att svenska UD har fått en förfrågan från kurdiska myndigheter i norra Syrien om de IS-barn med svensk anknytning som befinner sig i Syrien. 

Enligt Shiyar Ali, Sverigerepresentanten för den kurddominerade självstyrande administrationen i norra Syrien, lämnades förfrågan över till UD i samband med ett möte under fredagseftermiddagen. 

– Vi har haft en träff, diskuterat om barnen. Enligt deras begäran har vi diskuterat hur frågan ska lösas och vi har sagt att vi är beredda att diskutera frågan för att kunna lösa det på bästa möjliga sätt, säger han till Sveriges Radio. 

Men UD dementerar att en sådan begäran kommit in:

– Vi har inte tagit emot någon begäran från den kurdiska sidan om barnen, men vi för en kontinuerlig dialog om de här barnen där kurderna är en relevant aktör, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter.

Här är Wallströms inlägg i sin helhet:

https://www.facebook.com/margot.wallstrom/posts/2123875990994786?__xts__[0]=68.ARCAVAS83c8vma6S3F0TLMtSWXBPVg5Jbz0ppGPq36dtVH9qPhhyELixlzby84fUoywHTQVlTj1SKuuXPLLYgDn1qz74_IyyKQlQQmqM_pFNp4RaCWqf5Z7gkJYPTvvxkiBCirwSFO7VKsQmZQF_ULzjUtLgRiozy-iAXDmL8dX5DiV7g9W7k350GUz8aaj9axscyQvZ-xI-XIxeh5SeNJvO0feNxi8165TydAjdPvQjA9ZNgusEHk1py8mDMfEmADmu30AKcLRpglIpiafRGvaiWk3WWwFZFWPAtpVSExszi8KjNM4ngAzyxfyhTfGt9_S2P_8G06KNQALRtSbbFQ&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.