Margot Wallström har de senaste 21 åren tjänat 27 miljoner efter skatt. Foto: Sven LindwallMargot Wallström har de senaste 21 åren tjänat 27 miljoner efter skatt. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström har de senaste 21 åren tjänat 27 miljoner efter skatt.

 Foto: Sven Lindwall
"Hon skulle givetvis ha kunnat köpt en egen lägenhet", säger Thomas Bodström. Foto: Emmalisa Pauly"Hon skulle givetvis ha kunnat köpt en egen lägenhet", säger Thomas Bodström. Foto: Emmalisa Pauly

"Hon skulle givetvis ha kunnat köpt en egen lägenhet", säger Thomas Bodström.

 Foto: Emmalisa Pauly
Riksenheten för korruption har inlett en förundersökning om Wallströms lägenhet. Foto: Sven LindwallRiksenheten för korruption har inlett en förundersökning om Wallströms lägenhet. Foto: Sven Lindwall

Riksenheten för korruption har inlett en förundersökning om Wallströms lägenhet.

 Foto: Sven Lindwall
För lägenheten i centrala Stockholm på 89 kvadratmeter betalar Wallström endast 32 kronor per månad. Foto: Henrik Montgomery / TtFör lägenheten i centrala Stockholm på 89 kvadratmeter betalar Wallström endast 32 kronor per månad. Foto: Henrik Montgomery / Tt

För lägenheten i centrala Stockholm på 89 kvadratmeter betalar Wallström endast 32 kronor per månad.

 Foto: Henrik Montgomery / Tt

Margot Wallström har tjänat 27 miljoner

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström har de senaste 21 åren sammanlagt tjänat 27 miljoner kronor efter skatt.

Samtidigt har hon i sitt bolag gjort vinster på 1,7 miljoner kronor och hennes politikerpension kommer att ge henne över 22 miljoner kronor fram till 85 års ålder - efter skatt.

– Just därför skulle hon givetvis kunnat ha köpt en egen lägenhet, säger Thomas Bodström, tidigare justitieminister.

Kritiken mot utrikesminister Margot Wallström är stor efter att det avslöjats att hon fått en lägenhet av det skandalomsusade fackförbundet Kommunal.

Och för lägenheten i centrala Stockholm på 89 kvadratmeter betalar Wallström själv endast 32 kronor per månad (efter avlöningsförstärkning på 4 400 kronor per månad och ersättning för boende på 8 000 kronor per månad).

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten för korruption har också inlett en förundersökning för att se om ett brott är begånget. Och även om Margot Wallström inte är misstänkt så har hon nu anlitat den rutinerade advokaten Tomas Nilsson.

Expressen har granskat Margot Wallströms inkomster sedan 1994.

Margot Wallström har inkomster från flera uppdrag

Wallström har haft inkomster från flera uppdrag – först som kulturminister under statsminister Ingvar Carlsson, sedan som socialminister under statsminister Göran Persson.

Men de stora inkomsterna har Wallström fått som EU-kommissionär.

Under sina tio år som EU-kommissionär hade Wallström sammanlagt en lön, efter skatt, på 19 miljoner kronor. Därtill fick hon också, enligt tidningen Dagens Industri, en övergångsersättning på 4,5 miljoner kronor.

Det innebär att Wallströms tio tjänsteår i Bryssel gav henne sammanlagt 23,5 miljoner kronor - efter skatt.

Hennes mest uppmärksammade uppdrag i Sverige innan utnämningen till utrikesminister var dock som projektdirektör för Postkodlotteriet från våren 2013 till sommaren 2014.

Men hur stor ersättning hon fått därifrån har hon inte velat berätta och på Postkodlotteriet är man lika förtegen.

– Vi hade ett kontrakt med Wallströms bolag, men jag kan inte berätta hur mycket vi betalade, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet.

Magnergård säger dock att Wallström inte jobbade heltid via sitt bolag.

Margot Wallströms månadsinkomst: 107 724 kronor

Expressen har också granskat Wallströms bolag Lydia Consulting AB.

Enligt bolagets verksamhetsberättelse ska företaget bland annat bedriva föreläsningar, utbildningar, kommunikationsrådgivning och ge ut böcker.

Bolaget grundades 2013 och förutom en bokutgivning och en del föreläsningar kommer intäkterna under 2013 och 2014 från Postkodlotteriet.

Med Wallströms lön i Sverige, i Bryssel och som med sina uppdrag i FN har hon under 21 år haft sammanlagda inkomster på 27 146 475 kronor efter skatt.

Det motsvarar en månadsinkomst på 107 724 kronor.

– Hon har tjänat de här pengarna i EU och FN, och jag tycker inte att svenskar ska tjäna mindre än andra. Men just därför skulle hon givetvis kunnat ha köpt en egen lägenhet, säger tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström och tillägger:

– Det hade hon fixat på en eftermiddag.

Bodström ifrågasätter också varför inte ministrar får lägenheter, när statsministern och riksdagsledamöterna får det.

"Det var ett tillfälligt boende"

Margot Wallström svarar så här på kritiken, via sin pressekreterare.

– Tanken har hela tiden varit att köpa en egen lägenhet. Hon har varit och tittat på lägenheter och det här var ett tillfälligt boende. Hon har varit i kontakt med mäklare och på olika visningar, även långt innan detta, säger Erik Wirkensjö.

Hon har under många år inte betalat skatt i Sverige, vad säger du om det?

– Det har jag inga kommentarer till som pressekreterare.

Margot Wallström har också säkrat sin ekonomi när hon blir pensionär.

Om hon sitter kvar som minister mandatperioden ut så kommer hon efter 65 års ålder få en statsrådspension på 19 381 kronor per månad, innan skatt, och en pension från EU på 80 000 kronor efter skatt.

Totalt kommer Wallström efter skatt då ha en pension på cirka 93 500 kronor per månad efter skatt livet ut.

Fram till 85 års ålder motsvarar detta 22 440 000 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag