Margot Wallström har drabbats av giftstruma

Utrikesminister Margot Wallström har drabbats av giftstruma.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Hon konstaterar att sjukdomen kan vara resultatet av stress.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström har drabbats av giftstruma.

Det berättar hon i en intervju med Aftonbladet och konstaterar att sjukdomen kan vara resultatet av stress och att det är besvärligt att få till medicineringen.

Margot Wallström uppger också att hon inte längre har kontakt med Mona Sahlin.

Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, har gjort intervjun med utrikesminister Margot Wallström som publiceras i dag och de konstaterar samstämt att de båda är 62 år gamla och att deras kamrater börjar trappa ned. Wallström säger att hon var och varannan dag drömmer om att ta det lugnare.

I intervjun konstaterar Lena Mellin att utrikesministern har drabbats av en "kronisk sjukdom" och frågar samtidigt försiktigt om hon vill berätta något om det.

Risk för återfall efter medicinering

Wallström berättar då att hon har drabbats av giftstruma och konstaterar samtidigt att det inte är så ovanligt. Hon berättar också att det är "Graves sjukdom" som har lett fram till giftstruman.

I förklaringen till sjukdomen giftstruma, som på medicinskt språk kallas Hypertyros, skriver vårdguiden 1177: 

"Hypertyreos kallas det tillstånd då sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Det gör att man får för hög ämnesomsättning och kroppen går på högvarv. De flesta blir bra efter behandling, men det finns en liten risk för återfall."

Besvärlig medicering mot giftstruma

Margot Wallström säger själv till Lena Mellin att sjukdomen kan vara ärftlig men utrikesministern konstaterar också:

- Den kan också vara ett resultat av stress eller så driver stressen på. Tack och lov går den att medicinera mot. Så av alla sjukdomar man kan drabbas av är den ändå hanterlig.

Aftonbladet: Du hämmas inte av den?

– Just när man ska få till medicineringen så är det lite besvärligt.

Margot Wallström har ingen kontakt med Mona Sahlin

I intervjun får hon också frågan om hur relationen till Mona Sahlin. Wallström, Sahlin och Anna Lindh hade en stark relation när de kom in i regeringen men nu efter att Sahlin av Expressen avslöjats med att ha skrivit falska intyg svarar Wallström så här om kontakterna med Sahlin:

- Vi har inte så mycket kontakt. Men jag tänker ofta på Anna. Och förstås på Mona också.

LÄS MER: Expressens första avslöjande om Sahlins falska intyg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.