Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världen fördömer Donald Trumps beslut

Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han har formellt erkänt Jerusalem som den israeliska huvudstaden.

Nu fördömer världens ledare amerikanske presidenten Donald Trumps beslut.

– Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem, säger utrikesminister Margot Wallström, S, som begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Ledaren för den terrorklassade palestinska organisationen Hamas uppmanar nu till en ny intifada, ett protestuppror, rapporterar AFP. 

Det är flera månader sedan Donald Trump första gången öppnade för att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem – och därmed erkänna den omtvistade staden som Israels huvudstad. 

Trots det väcker onsdagens slutliga besked bestörtning över hela världen och många befarar nu att det leder till en våldseskalering i Mellanöstern.

Hamas-chefen Ismail Haniya manar nu palestinierna till en ny intifada, ett protestuppror mot Israel. 

– Vi måste mana till och vi måste arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden, säger Haniya enligt nyhetsbyråer.

Hamas-chefen Ismail Haniya manar nu palestinierna till en ny intifada, ett protestuppror mot Israel.
Foto: ALI ALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Senast ett sådant uppror bröt ut var då den israeliske politikern Ariel Sharon besökte den muslimska helgedomen på Tempelberget i Jerusalem år 2000.

Utrikesminister Margot Wallström och den svenska regeringen fördömer det amerikanska beslutet. Margot Wallström landade i den österriskiska huvudstaden Wien på onsdagskvällen och skriver i ett uttalande:

"Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera."

Hon fortsätter:

"Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för världsfreden." skriver Margot Wallström i ett uttalande.

Margot Wallström betonar att "det svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår".

https://twitter.com/margotwallstrom/status/938653008010858496

Flera länder fördömer USA:s beslut

Frankrikes president Emmanuel Macron fokuserar lika så på vikten av en gemensam lösning mellan Israel och Palestina.

"Vad gäller Jerusalem så stöder inte Frankrike USA:s beslut. Frankrike önskar en lösning mellan de två staterna Israel och Palestina, att de ska leva i fred och säkerhet med Jerusalem som en huvudstad för båda staterna." skriver han på Twitter.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/938487208188792833

En rad länder - bland annat Jordanien, Iran, Egypten och Turkiet - fördömde under onsdagskvällen det amerikanska beslutet.

Qatars utrikesminister beskrev situationen som en "farlig eskalering och en dödsstöt för alla dem som vill ha fred".

När palestinske presidenten Mahmoud Abbas uttalade sig var han mycket kritisk till Donald Trump:

– USA kan inte fortsätta som fredsmäklare i konflikten, säger han.

EU ser mycket allvarligt på beskedet från USA och fruktar att det kan få stora konsekvenser för freden i regionen. 

"Ambitionen hos båda parter måste vara att genom förhandlingar lösa frågan om Jerusalems status som en framtida huvudstad för båda parter" skriver EU:s höga representant för utrikes frågor Federica Mogherini i ett uttalande.

Hon uppmanar sedan alla olika parter i regionen till lugn:

"EU uppmanar alla olika aktörer i den omgivande regionen att visa lugn och återhållsamhet för att förebygga någon eskalering av situationen."

Palestinier bränner amerikanska flaggan

Premiärminister Theresa May motsätter sig Trumps beslut och står fast vid Storbritanniens hållning att Jerusalem ska delas mellan Israel och Palestina. May uppmanar nu Vita huset att ta fram ett detaljerat förslag för lösningen.

Militanta palestinier har setts bränna den amerikanska flaggan och bilder på Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i protest mot presidentens besked.
Foto: ASHRAF AMRA / APAIMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

– För bäst framgångsmöjligheter måste fredsprocessen utföras i en atmosfär fri från våld. Vi manar alla sidor att arbeta tillsammans för att bevara lugnet, säger Theresa May i ett uttalande enligt The Independent.

Samtidigt ses palestinier bränna den amerikanska flaggan och bilder på Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i protest mot presidentens besked. Stora demonstrationer har hållits av militanta grupper i Gaza.

– Trump och alla som tror att vårt folk, nation och motstånd inte kan slå tillbaka mot hans plan har fel, säger Salah Bardawil från islamistgruppen Hamas, enligt Washington Post.

FN:s säkerhetsråd håller krismöte om Jerusalem

Men Donald Trump får även stöd för sitt beslut – från sin tidigare rival Jeb Bush.

"Jerusalem är Israels huvudstad och jag applåderar presidenten för att han driver igenom USA:s löfte att omlokalisera sin ambassad dit. Det här är en viktig solidaritetsuppvisning med Israel, en vårt lands största allierade." skriver den republikanske guvernören på Twitter.

https://twitter.com/JebBush/status/938479800871735296

Åtta länder i FN:s säkerhetsråd har begärt ett extrainsatt krismöte sedan USA erkänt Jerusalem som huvudstad. Bakom initativet finns förutom Sverige även Bolivia, Egypten, Frankrike, Italien, Senegal, Storbritannien och Uruguay. 

Mötet inleds på fredag eftermiddag, svensk tid, med även andra punkter på agendan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.