"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver Margot Wallström på Twitter. Foto: Axel Öberg"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver Margot Wallström på Twitter. Foto: Axel Öberg
"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver Margot Wallström på Twitter. Foto: Axel Öberg
För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFör första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallström: Flest bakom alliansfritt

Publicerad

För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Utrikesminister Margot Wallström (S) tar fasta på att en majoritet vill ha alliansfrihet.

I en debattartikel i DN framgår att 38 procent av de som deltog i fjolårets SOM-undersökning vill att Sverige söker medlemskap i Nato, jämfört med 31 procent som är emot. Enligt artikeln är det första gången någonsin som stödet är högre än motståndet. Jämfört med den tidigare mätningen från 2014 är siffrorna nästan de motsatta, då var 37 procent emot och 31 procent för ett medlemskap.

Margot Wallström kommenterar undersökningen med att 60 procent svarar att de vill behålla den militära alliansfriheten:

"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver hon på Twitter.

"Putin misslyckas"

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att Sverige måste öppna upp för en "ordentlig samhällsdiskussion" om Natomedlemskap.

– Det kategoriska nej-sägandet som regeringen ägnar sig åt är en kvarleva från gamla dagar. Den nya världen vi lever i ser annorlunda ut. Nästan alla Europas demokratier är medlemmar i Nato, och alla ser att Putins agerande är riskfyllt och farligt, säger han.

– Putins taktik misslyckas, han tror att han ska kunna skrämma Sverige till att behålla neutraliteten, men varje gång han skräms och hotar så ökar stödet för Natomedlemskap.

Partier svängde

TT: Samtidigt svarar 60 procent att de vill behålla den militära alliansfriheten?

– Absolut, så är det. Sverige har en lång tradition av detta, det är starkt förankrat, men det pågår samtidigt en ganska snabb förändring av opinionen.

Förra året svängde Centerpartiet och Kristdemokraterna till att verka för ett svenskt medlemskap. SOM-undersökningen bekräftar en Sifoundersökning i september förra året, som också visade en övervikt för Natomedlemskap, liksom en undersökning från Ipsos i januari 2016.

SOM-undersökningen har undersökt svenskarnas inställning till Natomedlemskap sedan 1994. Då tyckte som jämförelse bara 15 procent av svenskarna att det var ett bra förslag, medan 48 procent tyckte att det var dåligt. Enligt forskarna var opinionen i frågan stabil till 2012, och har därefter kraftigt svängt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag