Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margot Wallström: Flest bakom alliansfritt

"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver Margot Wallström på Twitter. Foto: Axel Öberg
För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen. Utrikesminister Margot Wallström (S) tar fasta på att en majoritet vill ha alliansfrihet.

I en debattartikel i DN framgår att 38 procent av de som deltog i fjolårets SOM-undersökning vill att Sverige söker medlemskap i Nato, jämfört med 31 procent som är emot. Enligt artikeln är det första gången någonsin som stödet är högre än motståndet. Jämfört med den tidigare mätningen från 2014 är siffrorna nästan de motsatta, då var 37 procent emot och 31 procent för ett medlemskap.

Margot Wallström kommenterar undersökningen med att 60 procent svarar att de vill behålla den militära alliansfriheten:

"Tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska fortsätta vara militärt alliansfritt, enligt SOM-institutet", skriver hon på Twitter.

"Putin misslyckas"

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att Sverige måste öppna upp för en "ordentlig samhällsdiskussion" om Natomedlemskap.

– Det kategoriska nej-sägandet som regeringen ägnar sig åt är en kvarleva från gamla dagar. Den nya världen vi lever i ser annorlunda ut. Nästan alla Europas demokratier är medlemmar i Nato, och alla ser att Putins agerande är riskfyllt och farligt, säger han.

– Putins taktik misslyckas, han tror att han ska kunna skrämma Sverige till att behålla neutraliteten, men varje gång han skräms och hotar så ökar stödet för Natomedlemskap.

Partier svängde

TT: Samtidigt svarar 60 procent att de vill behålla den militära alliansfriheten?

– Absolut, så är det. Sverige har en lång tradition av detta, det är starkt förankrat, men det pågår samtidigt en ganska snabb förändring av opinionen.

Förra året svängde Centerpartiet och Kristdemokraterna till att verka för ett svenskt medlemskap. SOM-undersökningen bekräftar en Sifoundersökning i september förra året, som också visade en övervikt för Natomedlemskap, liksom en undersökning från Ipsos i januari 2016.

SOM-undersökningen har undersökt svenskarnas inställning till Natomedlemskap sedan 1994. Då tyckte som jämförelse bara 15 procent av svenskarna att det var ett bra förslag, medan 48 procent tyckte att det var dåligt. Enligt forskarna var opinionen i frågan stabil till 2012, och har därefter kraftigt svängt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!