Margot Wallström får fem miljoner

Publicerad
Uppdaterad
När den socialdemokratiska EU-kommissionären Margot Wallström avgår får hon ett avgångsvederlag på fem miljoner kronor.
Hon får dessutom en pension på 1,2 miljoner om året - alltihop på skattebetalarnas nota.
- Jag tror det blir starka reaktioner från vanliga löntagare när de får veta det här, säger Hans Tilly, ledamot i socialdemokraternas partistyrelse och ordförande för Byggnads.
I juni är det val till EU-parlamentet, och samtidigt ska EU-kommissionen bytas ut efter fem år vid makten.
Därefter jobbar kommissionärerna kvar fram till november innan de slutar.

Väcker känslor

Men de hamnar inte på bar backe. Totalt handlar det om hundratals miljoner kronor som kommissionens ledamöter kan kvittera ut i avgångsvederlag och pensioner.
Svenska EU-kommissionären, socialdemokraten Margot Wallström, kan glädja sig åt cirka fem miljoner kronor i avgångsvederlag som utbetalas under tre års tid efter att hon slutat.
Utöver det får hon en pension på runt 1,2 miljoner om året, drygt 112 000 euro, efter att hon fyllt 65.
Hennes enorma avgångsvederlag och pension väcker känslor i de egna leden. LO-facket Byggnads ordförande Hans Tilly, som sitter i socialdemokraternas partistyrelse, tror att de stora summorna kan reta upp hans medlemmar.
- Det blir alltid starka reaktioner i våra medlemsgrupper när sådana här avtal blir kända, säger han till Expressen.
Mikael Damberg, partistyrelseledamot och ordförande för socialdemokraterna i Stockholms län, tror även han att det kan väcka anstöt.
- Det är obegripliga summor.
- Och det är klart att folk tycker det är stötande, säger han.

"Låter mycket"

Exministern och riksdagsmannen Morgan Johansson reagerar också på sin partikollegas miljonavtal.
- De ersättningar hon får låter mycket, säger han.
Alla eventuella inkomster som Margot Wallström har under de tre första åren efter att hon avgått dras av på avgångsvederlaget.
Expressen har sökt Margot Wallström, men inte lyckats nå henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag