Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström: Ett fruktansvärt uttalande

Margot Wallström tar starkt avstånd från Mehmet Kaplans uttalande om Israel.Foto: Wiktor Nummelin / Tt / TT NYHETSBYRÅN
<p>Mehmet Kaplans uttalade om att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar väcker kritik.</p>Foto: Lisa Mattisson

POLITIK. Omfattande kritik från både politiska vänner och fiender tvingade Kaplan bort från ministerposten.

Efter beskedet om hans avgång fortsätter kritiken - och kritiken når även statsministern.

– Nu har Mehmet Kaplan avgått, men det har varit sent och passivt från Stefan Löfven som lämnar frågetecken framöver, säger Anna Kinberg Batra (M).

Inför en samlad presskår meddelade Stefan Löfven vid lunchtid på måndagen att Mehmet Kaplan avgår från sin ministerpost.

Kort efter händelsen gick Moderatledaren Anna Kinberg Batra till hård kritik mot både Mehmet Kaplan och Stefan Löfven.

– Det var ett väntat besked. Det här var en ohållbar situation för Mehmet Kaplan där det inte går att göra sig fri från frågetecken om vems intressen man företräder, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– Nu har Mehmet Kaplan avgått, men det har varit sent och passivt från Stefan Löfven som lämnar frågetecken framöver, framför allt om ledarskapet.

Sjöstedt: vi behöver en bostadsminister som fungerar

– Det är både oansvarigt och ohållbart att vara så svävande kring varför ett statsråd i en svensk regering inte längre anses kunna sitta kvar. Det drar ett löjes skimmer över regeringsämbetet, säger Annie Lööf.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att det är "väldigt förståeligt" att Mehmet Kaplan avgick. Enligt honom blev situationen ohållbar med alla obesvarade frågor.

– Kaplan kunde inte ens prata om bostadspolitik de sista dagarna. Bostadspolitiken är bland de mest akuta politiska områden vi har. Vi behöver bygga massor med lägenheter och då behöver vi en bostadsminister som fungerar, säger han till TT.

Wallström: Fruktansvärt uttalande

Utrikesminister Margot Wallström (S) riktade skarp kritik mot Mehmet Kaplans uttalanden om att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta, sa Wallström till TT och Sveriges Radio på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Men partikamraten Peter Eriksson, tidigare språkrör och i dag EU-parlamentariker, tycker att avgången var överdriven.

– Jag tycker att det var en oproportionerlig effekt av att han inte kände till alla deltagare på den här middagen, säger han till TT.

Karolina Skog, kommunalråd för MP i Malmö, påpekar i en TT-intervju att Kaplan har stöd inom partiet.

– Men jag förstår att det är just trycket som gjorde att han själv upplevde att han inte kunde göra sitt jobb och valde att avstå det.

"Respekterar beslutet"

Hanna Lidström, Grön ungdoms språkrör, tycker att det är tråkigt att Kaplan går.

– Men jag respekterar hans bedömning och beslut. Jag litar på att han har gjort rätt bedömning utifrån vad som är bäst för Miljöpartiet, säger hon.

Rashid Musa, ordförande i Unga Muslimer (en post som Kaplan tidigare haft), är däremot kritisk till att ministern tvingats bort.

– Man skickar ju väldigt tydliga signaler när man tvingar bostadsminister Mehmet Kaplan att avgå på det här sättet. Och det är att svenska muslimer inte har en plats i de politiska finrummen. Att vi inte har en plats i de demokratiska institutionerna och att vi inte kan vara där på lika villkor. Det är ganska tydligt, säger han till Sveriges Radio.

Omar Mustafavaldes in i den socialdemokratiska partistyrelsen 2013, men tvingades avgå kort därefter på grund av att han, som ordförande i Islamiska förbundet, bjudit in flera kontroversiella föreläsare.

Ygeman kommenterar inte Kaplan

Inrikesministern Anders Ygeman (S) fick svara på frågor om Kaplans avgång men hade inga kommentarer på händelsen.

Vid frågan om hur han tror att Per Bolund (MP) kommer bli som bostadsminister svarar han följande:

– Det blir säkert jättebra, men jag misstänker att det inte blir så länge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.