"Det kan behövas att man har information också till dem som kommer som nyanlända till Sverige", säger Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall"Det kan behövas att man har information också till dem som kommer som nyanlända till Sverige", säger Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
"Det kan behövas att man har information också till dem som kommer som nyanlända till Sverige", säger Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström instämmer i kritiken mot brotten. Foto: Sven LindwallMargot Wallström instämmer i kritiken mot brotten. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström instämmer i kritiken mot brotten. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström:
"Det måste få ett slut"

Publicerad

Efter massövergreppen mot unga flickor vill Margot Wallström, S, informera nyanlända om svensk lagstiftning och jämställdhet enligt en norsk modell.

– Det kan behövas att man har information också till dem som kommer som nyanlända till Sverige. Speciellt unga tonårskillar som kommer från länder med annan lagstiftning och andra könsroller, säger utrikesministern.

Under måndagen riktade statsminister Stefan Löfven, S, skarp kritik mot polisen efter Dagens Nyheters uppgifter om att polisen mörkat massövergrepp mot unga flickor på en festival i Stockholm.

– Det är ett dubbelt svek mot de kvinnor som drabbats, sa han till Expressen.

Margot Wallström: "Det måste få ett slut"

När Expressen möter Margot Wallström, S, efter en debatt i riksdagen instämmer hon i kritiken mot brotten.

– Det jag har att säga är att sexuella övergrepp eller attacker av det här slaget måste få ett slut, oavsett vilka förövarna är eller vilka kvinnor och flickor det gäller. Det måste få ett slut, säger hon.

Har samhället tagit för lätt på den här typen av brott?

– Det vet jag inte och det kan andra svara på hur det är med straffsatser och annat. Men däremot kan det behövas att man har information också till dem som kommer som nyanlända till Sverige. Speciellt unga tonårskillar som kommer från länder med annan lagstiftning och andra könsroller. Det kan vi behöva göra en extra ansträngning för. Man kan titta på det exempel som Norge använt.

Informera om könsroller

På vilket sätt?

– I Norge har jag förstått att man ser till att lämna ut information om vad det är som gäller. Både hur lagstiftningen ser ut och våra olika könsroller. Det är inte konstigare än så.

Är man för dålig på det i dag?

– Jag tror säkert att vi kan göra mer.

Ser du inget behov av att också öka informationen till svenska tonårskillar för att förebygga övergrepp?

– Jo, självklart behövs även det, säger Wallström.

Wallström vill inte kommentera uppgifterna i Dagens Nyheter där en polis säger att det finns en rädsla för att spela Sverigedemokraterna i händerna.

– Jag tror att Ygeman redan svarat på frågor om polisen och hur de ska agera. Det är hans ansvar, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag