Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström: ”Det är en otrolig kampanj mot mig i Israel”

Margot Wallström menar att hon motarbetas av Israel.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
”Det är en sån otrolig kampanj mot mig i Israel, så att det sorgligt att behöva vara med om”, säger hon till Svenska dagbladet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Israel menar att Sverige skadade fredsprocessen mellan palestinier och israeler när de erkände Palestina som en självständig stat 2014. 

Relationen med Israel är frostig och Margot Wallström menar att hon utsätts för mycket fientlighet.

– Det är en sån otrolig kampanj mot mig i Israel, så att det sorgligt att behöva vara med om, säger hon till Svenska dagbladet. 

I oktober 2014 erkände regeringen Palestina som en självständig stat. Det gjorde att Sveriges relation med Israel blev infekterad.

– Det var ett misstag som orsakade mycket skada i fredsprocessen mellan palestinier och israeler. För när den svenska regeringen bestämde utgången så förstörde de för palestinierna att komma till oss för att förhandla. För om det det får ett resultat på ett silverfat av Sverige, varför ska de då förhandla, sa Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, i Expressen TV i april. 

Men utrikesminister Margot Wallström (S) står fast vid att det var rätt beslut.

– Det ångrar vi inte på något sätt, säger hon till SvD.

Margot Wallström säger att hon sträcker ut handen mot Israel och vill se en fredlig tvåstatslösning. Men hon känner sig motarbetad i Israel. 

– Det är en sån otrolig kampanj mot mig i Israel, så att det sorgligt att behöva vara med om. Rena lögner och förtal, faktiskt. Särskilt då efter erkännandet, säger hon.

Ilan Ben-Dov anser att den svenska regeringen är partisk i sin syn på konflikten mellan Israel och Palestina.

– Vi behöver förbättra relationen. Det finns många sätt att göra det. Det är ingen hemlighet att relationerna inte har varit bra på flera år. Sverige har en väldigt ensidig bild när det kommer till Mellanöstern.

”Skulle markera väldigt hårt”

Efter att Sverige erkänt Palestina fanns det förhoppningar om att andra EU-länder skulle följa efter. Men så blev det inte.

– Vi förstod ju att Israel skulle markera väldigt hårt mot varje annat land som försökte följa efter och det har de gjort. Men det kan vara så att flera andra länder också tycker att det är dags att stå upp för tvåstatslösningen när den amerikanska så kallade fredsplanen presenteras, säger Margot Wallström.

Den amerikanska fredplanen, framarbetad av Donald Trumps svärson Jared Kushner, har varit på väg att lanseras i över ett år. 

Många tror att tvåstatslösningen, som förespråkas av FN och EU, kan få ett slut när den amerikanska fredsplanens politiska del träder i kraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.