Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström får nytt toppjobb på FN

Margot Wallström får nytt toppjobb på FN. Här ger statsvetaren Jenny Madestam sin kommentar.
Tidigare utrikesministern Margot Wallström ska börja jobba för FN.
Foto: JENS CHRISTIAN

Margot Wallström blir del av en rådgivande grupp till FN-toppen  António Guterres, säger hon i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen.

Där säger hon även att Socialdemokraterna måste bli tydligare för att komma levande ur partiets opinionskris.

Det var i september som Margot Wallström kom med skrällbeskedet att hon skulle avgå som utrikesminister. 

Det är ett beslut som har varit både lätt och svårt att fatta. Det har varit lätt, eftersom att allt har sin tid och sitt slut. Nu vill jag ha mer tid med min familj och mina barnbarn. Men det har också tagit emot, eftersom det här är ett av de viktigaste och mest meningsfulla uppdrag man kan ha, skrev hon då i en kommentar. 

Nu meddelar Wallström att hon ska börja jobba för FN, säger hon i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen.

Där ska hon ingå i en rådgivande grupp åt FN:s generalsekreterare António Guterres. 

– Gruppen ska jobba med nedrustningsfrågor och kärnvapenfrågan, säger hon till tidningen.

Redan i höstas fick Margot Wallström förfrågan om att ingå i gruppen.

– Hon blev jätteglad för förfrågan och tackade ja, säger Christian Norlin, Margot Wallströms presstalesperson.

Gruppen kommer att träffas två gånger under 2020, den första gången i slutet av januari i Genève och en andra gång i höst, också då i Genève.

Wallström om S-krisen

Socialdemokraterna lägger ett krisfyllt 2019 bakom sig och opinionssiffrorna har dykt efter den senaste tidens vändningar i politiken. Margot Wallström säger till NWT att det alltid straffar sig att vara regeringsparti då man måste kompromissa – men att Socialdemokraterna kan behöva bli tydligare med vad det är man vill åstadkomma.

– Man måste kunna beskriva verkligheten för väljarna, så att folk känner igen sig. Man måste kunna måla upp ett mål eller en vision över vart man vill, vad är det man vill åstadkomma politiskt? Hur ser ett gott samhälle ut att leva i som socialdemokrat? Vad är det man värderar högst? För det det tredje är att man måste visa att man är handlingskraftig och att man kan genomföra det i praktiken, säger hon till NWT.

Margot Wallström var utrikesminister mellan oktober 2014 och september 2019.

Mellan 2010 och 2012 var Wallström den förste innehavare av tjänsten som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.