Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utrikesminister Margot Wallström avgår

”Jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn”.
Margot Wallström meddelade sin avgång på fredagseftermiddagen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Margot Wallström avgår. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Till DN säger hon att hon avgår av familjeskäl. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström avgår. 

– Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi har i princip levt åtskilda Håkan och jag, säger hon om maken. 

På tisdag kommer Stefan Löfven att berätta vem som tar över. 

Margot Wallström, 64, har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill avgå som utrikesminister och därmed lämna regeringen. 

Hon anger familjeskäl som orsak till att hon slutar efter fem år på posten, skriver Dagens Nyheter.

– Det är aldrig rätt ögonblick att avgå. Men jag agerar för Sveriges bästa och för sakens bästa. Jag vet att det här kommer att föras vidare. Det handlar inte bara om mig som person, säger hon till DN:s reporter Hans Olsson. 

I ett inlägg på sin Facebook-sida utvecklar hon: 

Det är ett beslut som har varit både lätt och svårt att fatta. Det har varit lätt, eftersom att allt har sin tid och sitt slut. Nu vill jag ha mer tid med min familj och mina barnbarn. Men det har också tagit emot, eftersom det här är ett av de viktigaste och mest meningsfulla uppdrag man kan ha”, skriver hon.  

I intervjun med DN säger hon att hon ”gång på gång lovat familjen att komma hem”. 

– Sen blev det så att när Stefan Löfven tillträdde som ny partiledare tänkte jag att jag kan tänka mig att gå tillbaka till inrikes- och utrikespolitiken en tid till. Men jag känner av familjeskäl att nu är det rätt tid att sluta. 

Tänker återvända till Värmland

Hon säger till DN att hon nu planerar att tillbringa huvuddelen i Värmland, där hon bor, men att hon kommer att fortsätta att engagera sig i frågor hon tycker är viktiga. 

– Jag hoppas att jag kommer att vara huvuddelen där och inte huvuddelen här. Vi har i princip levt åtskilda Håkan och jag. Här lever man också med ständig bevakning, man kan inte gå ut och köpa mjölk ens. Värmland är mitt hem.

Vill ha mer tid till familjen.

Försökte lämna politiken redan 2012

Margot Wallström har varit utrikesminister sedan den 3 oktober 2014, då Socialdemokraterna tog över makten tillsammans med Miljöpartiet. 

Mellan 2010 och 2012 var Wallström den förste innehavare av tjänsten som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. När hon lämnade sade hon – även då – att hon hoppades få mer tid med familjen. I en intervju med DN samma år som hon lämnade den posten sade hon då att hon inte visste vad hon skulle jobba med framöver, men att ”det i vart fall inte skulle vara inom partipolitiken”.

– Mitt jobb har slitit för mycket på familjen. Nu vill jag vara ledig och fundera på vad jag själv vill göra. Visst, jag har sagt detta förut, men nu är det på allvar, sade hon då. 

”Man bestämmer inte över sitt liv längre”

Men så blev det alltså inte, eftersom hon då bara två år senare tackade ja till rollen som utrikesminister. När hon gästade ”Bara politik” i Expressen TV i maj 2018 uttryckte hon just svårigheterna att kombinera familjelivet med yrkeslivet. 

– Man blir en ganska trist vän många gånger för man jobbar ju jämt och så. Jag har blivit farmor på sistone och det är jättekul att träffa dem i alla fall. Men man kan inte säga annat än att det är svårt att kombinera, sade hon i Expressen TV. 

Statsvetaren kommenterar nyheten om utrikesministerns avgång.

När hon fick frågan om varför hon ”hela tiden försöker sluta”, sade hon: 

– Jo men för att jag vet vad det innebär. Jag vet att det innebär att man ger sig hän helt och hållet. Man bestämmer inte över sitt eget liv längre. Man tar på sig mycket av oro och bekymmer. Det är sådant som kan göra en sömnlös om man inte var det innan. 

Under tio år var Margots Wallström EU-kommissionär, mellan 1999 och 2010. Då flyttade familjen med henne och bodde i en villa i Bryssel. Pojkarna, som var 14 och 6 år när de lämnade Karlstad, gick i Europaskolan med undervisning på engelska och franska. Mannen Håkan skötte allt från barn till matlagning och städning på hemmafronten. 

Margot Wallström om kontroverserna 

Under sin tid som utrikesminister har Margot Wallström agerat kontroversiellt – bland annat vid erkännandet av Palestina 2014. På SVT:s fråga om hur hon ser på det faktum att hon gjorde sig ”ovän” med Israel svarar hon: 

– De har protesterat mot ett beslut vi tog, att erkänna Palestina, och vi förstod att det skulle bli konsekvenser och att vi skulle användas som avskräckande exempel men vi har faktiskt goda diplomatiska relationer med Israel. Vi är i gott sällskap, 135 länder har erkänt Palestina, säger hon. 

2015 beskrev Margot Wallström Saudiarabien som en diktatur och kritiserade kvinnornas situation i landet – samt den bristande yttrandefriheten. Uttalandet orsakade en diplomatisk kris. 

– Då blev det ett väldigt liv och ett väldigt väsen. Det tystnade när man såg att det var riktigt. Det var en kombination med att vi sa upp ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien och vi sa vad vi tyckte, säger hon till SVT och fortsätter: 

– Är det någon fråga där det faktiskt vänt och man erkänt att jag hade rätt så är det den. Vi har återställt relationerna med de länderna som då protesterade. Jag var varmt välkommen ner nu när jag pratade om Jemen.

Ny utrikesminister meddelas på tisdag

Stefan Löfven meddelar att han på tisdag, i samband med riksdagens öppnande, kommer att ge besked om vem som tar över. 

– Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runtom i världen, säger statsministern till Aftonbladet.  

Gästade Bara Politik i Expressen TV förra året och berättade om jobbet som utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.