Margot hamnade mitt i bråket innan Stockholmsderbyt i fotboll. Foto: Simon HastegårdMargot hamnade mitt i bråket innan Stockholmsderbyt i fotboll. Foto: Simon Hastegård
Margot hamnade mitt i bråket innan Stockholmsderbyt i fotboll. Foto: Simon Hastegård
I tumultet fick Margot en sten i huvudet.I tumultet fick Margot en sten i huvudet.
I tumultet fick Margot en sten i huvudet.

Margot, 82, träffades av en sten i huvudet

Publicerad

82-åriga Margot befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Hon hamnade mitt i kaoset då supportrarna från Hammarby och AIK drabbade samman inför derbyt i söndags och fick en sten i bakhuvudet.

– Jag kände att det blödde och så kom det blod på min kappa, säger Margot. 

Många personer kunde vittna om de kaosartade scenerna som utspelades på tunnelbanestationen Gullmarsplan, i Stockholm, inför derbyt mellan Hammarby och AIK i söndagseftermiddag.

Det utbröt panik och kaos när supportrar från respektive lag började kasta sten och glasflaskor. Stämningen blev snabbt hotfull och någon som råkade befinna sig mitt i kaoset var 82-åriga Margot.

Hon beskriver att det var "kalabalik och stressigt" på perrongen där både poliser och supportrar befann sig.

Kände plötslig smärta

Margot var egentligen på väg med tåget från Gullmarsplan in till stan och stod på perrongen när det som inte får hända hände.

Hon kände en plötslig smärta i bakhuvudet och det visade sig att hon hade blivit träffad av ett hårt föremål.

– Jag är inte helt säker på vad det var, men jag tror att det var en sten som träffade mig i bakhuvudet. Jag kände att det blödde och så kom det blod på min kappa, säger Margot och fortsätter:

– Jag blev chockad och det gjorde jätteont när stenen träffade mig. Det var riktigt obehagligt.

Hämtades med ambulans

Som tur var såg folk på plats vad som hände och kunde hjälpa Margot som sedan hämtades med ambulans.

– I ambulansen låg jag inne på en bår och med mig i bilen till Södersjukhuset satt också en skadad polis.

Läkaren bedömde att Margot inte behövde sy såret, men hon blev omplåtstrad och fick tabletter. Efter två timmar fick hon åka hem och blev hämtad av sin son.

– I dag är det ingen fara, men jag har ont i nacken och hoppas att det inte blir några men efter, men just nu kan jag exempelvis inte tvätta eller kamma håret än.

Ingen misstänkt ännu

Polisen har ännu inte fått in några tips eller vittnesmål efter händelsen.

– Vi hoppas på att folk kommer att höra av sig och dels finns det övervakningskameror. Vi utgår från att vi kommer att hitta rätt person, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

"Måste bli ändring"

Margot tänker inte låta händelsen påverka henne speciellt mycket, men menar att det måste bli någon ändring när det gäller våldet bland supportrarna.

– Jag tänker inte låta mig bli inskränkt, folk måste ju kunna röra sig fritt utan att bli ofredade, men det borde skärpas till från alla möjliga håll och kanter. Polisen måste också få större befogenheter och resurser. Det är inte meningen att det ska vara på det här viset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag