Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margaux Dietz: ”Det är ren tortyr”

Margaux Dietz träffade Josephine Kerario i Kenya. Josephine flydde hemifrån för att undkomma könstympning. Foto: Brand New Content
Inför Mammagalan har influencern Margaux Dietz tillsammans med Läkarmissionen rest till Kenya för att besöka ett räddningscenter dit flickor som vill undkomma könsstympning kan fly. Foto: Charlie Nyblom

I Kenya har könsstympning länge varit en starkt rotad tradition med myter som att man inte blir kvinna om man inte genomgår ingreppet. De som säger nej till könsstympning riskerar att bli utstötta från sin familj.

Inför Mammagalan har influencern Margaux Dietz tillsammans med Läkarmissionen rest till Kenya för att besöka ett räddningscenter dit flickor som vill undkomma könsstympning kan fly.

– Det är helt fruktansvärt, säger Margaux i inslaget.

Utan någon som helst bedövning genomförs könsstympning på flickor. Släktingar hjälps åt att hålla i flickans armar, ben och huvud samtidigt som ansiktet hålls för eftersom flickorna skriker så mycket av den fruktansvärda smärtan.

Efteråt dansar och firar familj och släktingar stympningen.

– Det känns så makabert, det är ren tortyr, säger Margaux Dietz i ett inslag som gjorts för Mammagalan. Hon besökte Läkarmissionens räddningscenter i Kenya dit flickor kommer för att undkomma könsstympning.

Riskerar att bli utstötta av familjen

I lägret bor i dagsläget 250 flickor där Mary Kwamboka driver Läkarmissionens arbete. Hon är född och uppvuxen i ett område där kvinnor könsstympas och har sett många flickor plågas.

– Mina släktingar, mina vänners barn. Så jag bestämde mig för att kämpa, säger Mary i inslaget.

Könsstympning är en starkt rotad tradition som inte har något stöd i någon religion, utan finns i olika kulturer. Kring stympningen finns många myter, som till exempel att man inte blir kvinna om man inte genomgår ingreppet, att man inte kan gifta sig eller få barn.

– Den här traditionen har funnits länge, den kommer från att män vill kontrollera kvinnors sexualitet, säger Mary Kwamboka.

De som vågar säga nej till könsstympning riskerar att bli utstötta av sin familj.

Josephine Kerario (höger) flydde hemifrån när hon fick veta att hennes föräldrar planerade för att hon skulle könsstympas. Till vänster Margaux Dietz. Foto: Brand New Content

Josephine flydde från sitt hem

En av flickorna som bor på lägret är Josephine Kerario. Hon försökte stå upp mot sin familj, men blev tvungen att fly från sitt hem till lägret då hon fick reda på att hennes föräldrar planerade att hon skulle könsstympas.

Föräldrarna vet inte om att hon befinner sig på lägret och även om hon vågar prata med Margaux är hon livrädd för vad som väntar henne den dagen hon återvänder hem.

– Hon riskerar att bli utstött av familj och vänner och kanske vill hennes föräldrar inte veta av henne längre, säger Margaux i inslaget.

Förr könsstympades flickor när de var 15 år gamla och i samband med det giftes de bort. Men enligt Mary Kwamboka könsstympas i dag barn som är endast fem år gamla.

– Det är mycket, mycket värre än vad jag trodde när jag kom hit, säger Margaux.

Mary Kwamboka (vänster) driver Läkarmissionens arbete i lägret. I mitten Margaux Dietz och till höger en kvinna som tidigare utförde könsstympningar. Foto: Brand New Content

”Hennes liv förstörs”

Vid besöket hos räddningscentret fick Margaux även se en film som alla flickor på lägret får se där en könsstympning genomförs.

– Det är helt fruktansvärt, man ser den lilla flickan skrika. Man ser att det inte är hennes vilja, som att man får hennes liv förstörs. Så känns det.

Mary Kwamboka menar att det är viktigt att så många som möjligt förstår vidden av det här.

– Bara genom att sprida kunskap går det att få traditionen att upphöra. Det går inte att uppnå jämställdhet i samhället så länge könsstympningen får fortgå, vi behöver mer stöd om vi ska kunna nå ut till alla.

Läkarmissionen har arbetat mot könsstympning i Kenya i 20 år.

– Jag är tacksam över att få vara här där 250 flickor är just nu och som klarar sig från könsstympning, men jag tänker på alla de flickor som inte här är.

STORA MAMMAPRISET – PRISET SOM HYLLAR SVERIGES MAMMOR

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i Kanal 5, Dplay och Expressen TV med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

Galan leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.