Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margaretas krav på Försäkrings- kassan efter makens självmord

Erlands gravsten, som Margareta prydde på egen hand.
Foto: Privat
Margaretas skylt.
Foto: Privat

När maken Erlands sjukpenning drogs in rasade allt.

Dagen efter hittades han livlös till följd av självmord.

Sedan dess har hustrun Margareta Eklund, 66, försökt ta reda på om allt gick rätt till i Försäkringskassans bedömning av maken.

För drygt två och ett halvt år sedan hade Margareta Eklunds make Erland förberett en paj i huset utanför Östersund. Paret tittade på tv när Erland plötsligt bestämde sig för att ta en promenad på egen hand.

Men Erland kom aldrig hem igen.

Ett dygn senare hittades Erland död i skogen där han begått självmord.

Dagarna innan hade Erland fått besked om att han nekas fortsatt sjukskrivning, att sjukpenningen dras in samt att han anses vara arbetsför. Erland hade då levt med kronisk smärta, genomgått tunga morfinbehandlingar och kämpat med återkommande depressioner och självmordstankar till följd av en lastbilsolycka 2005.

Han fick beskedet om den indragna sjukpenningen på ett möte med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– När han kom hem från mötet var han väldigt tystlåten och nedstämd. Han var orolig för hur han skulle klara det, berättade Margareta Eklund för Expressen i april i år.

LÄS MER: Läs det här – det kan rädda ett liv

Hävdar att fel har begåtts

Sedan dess har Margareta Eklunds kamp för maken fortsatt.

Det var först efter Erlands död som Margareta Eklund fick reda på att maken levt med självmordstankar. Dödsfallet anmäldes till Ivo som kom fram till att inga fel begåtts i bedömningen och utredningen kring Erlands sjukdomsbild.

Margareta Eklund är däremot övertygad om att man inte har tagit Erland på allvar. I förra veckan överlämnade hon över 500 namnunderskrifter till Försäkringskassan i Östersund för att kräva svar, vilket Östersunds-Posten uppmärksammat. Med sig hade hon även ett skylt med budskapet:

”510 personer har nu skrivit under med sina namn för att vi vill ha en bättre fungerande och humanare Försäkringskassa. Som det är idag så blir allt för många utförsäkrade fast de har ett väl formulerat läkarutlåtande. Många mår så dåligt och tar sina liv. Är det detta som kallas för stupstocken eller ser i oss sjuka som en börda för samhället, kostar vi för mycket. Oavsett vad ni tycker så har vi rätt till ett värdigt liv”.

Vilka är personerna bakom namnunderskrifterna?

– Det är från olika grupper på Facebook som jag är med i. De har skrivit under, och har skrivit vad de har varit med om, vad de har gått igenom och vad som hänt och skett.

MÅR DU DÅLIGT? HÄR FINNS HJÄLP ATT FÅ:

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.


Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. 

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se. 


Vuxentelefon: 077-150 50 50.


Hjälplinjen: 0771-22 00 60.


Jourhavande präst: Nås via 112.


Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se 


Föräldratelefon: 020-85 20 00.


Röda Korset: redcross.se. 


Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 


SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, har tidigare sagt till Expressen att man aktivt arbetar för att se till personers psykiska ohälsa.

– Vi har tagit fram arbetssätt och utbildningar för att vi ska kunna fånga upp signaler om det finns risk att någon funderar på att ta sitt eget liv. Allt detta bygger på forskning och beprövade erfarenheter och är något vi prioriterar högt, säger hon.

Det var Annika Källgård, områdeschef för sjukförsäkringar hos Försäkringskassan i Jämtland och Västernorrland, som tog emot Margareta Eklunds namninsamling samt bjöd in till ett möte.

Hon kan inte svara på frågor gällande detaljer i det enskilda ärendet, men säger till Expressen:

– Självklart tar vi emot namnlistorna, diarieför och för det vidare inom organisationen, så är det ju.

Men det är ganska grova anklagelser som riktas mot Försäkringskassan. Vad har ni för ansvar när det kommer till personers psykiska ohälsa?

– Naturligtvis finns det ett ansvar om kunskapen finns att det föreligger en risk, och om det finns sådana underlag, och att ta hänsyn i hur man jobbar med frågan. Sedan är det viktigt att det anmäls och prövas enligt de rutiner som finns om man anser att det är felhanterat. För det är jätteviktigt att man får se om något fel har begåtts i hanteringen.

Ständigt nära till tårarna

För Margareta Eklunds del har det blivit en heltidssyssla att försöka komma underfund vad som hände med Erland. Varför det blev som det blev.

– Det är så nära inpå... Oj, nu blir det jobbigt. Det är ändå två och ett halvt år sedan men jag kommer aldrig att komma över det, säger Margareta och darrar på rösten.

Hon säger att det ”sakta men säkert går framåt”.

Hur viktig är kampen för dig?

– Den är otroligt viktig. Det är liv eller död. Man måste kämpa. Jag skulle aldrig, aldrig ge mig.

Säger god natt varje kväll

Samtidigt säger Margareta Eklund att det är jobbigt att rota i gamla journaler.

– Men det är något som håller mig uppe samtidigt. Det är så fruktansvärt tungt. Och man blir ju påmind när man tar tag i detta. Då kommer tårarna, sedan torkar man bort dem och går vidare igen, säger hon.

Erland finns fortfarande närvarande i Margareta Eklunds liv.

– Jag har ett fotografi och tänder ett ljus varje kväll. Och säger god natt till honom. Det försvinner ju inte. Nej, usch, det är jättetungt... och det hör du ju på mig, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.