MÅSTE SÖKA JOBB. Margareta Johansson håller på att lära sig gå igen efter hjärntumören. Om tre månader måste hon infinna sig på arbetsförmedlingen Foto: TV4
MÅSTE SÖKA JOBB. Margareta Johansson håller på att lära sig gå igen efter hjärntumören. Om tre månader måste hon infinna sig på arbetsförmedlingen Foto: TV4

Margareta, 59, kunde inte läsa brevet från arbetsförmedlingen

Publicerad
Uppdaterad
Margareta Johansson, 59, och nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, 47, jobbade ihop i Stadshuset i Stockholm.
Margareta Johansson fick en tumör och håller på att lära sig tala och gå igen. Nu kan hon tvingas infinna sig på arbetsförmedlingen.
- Vem vill ha mig - inte ens jag själv, säger Margareta.
Margareta Johansson i Skärholmen berättar för Expressen att hon förra året fick en hjärntumör, stor som ett ägg.
- Jag opererades i augusti i fjol. Men vägen tillbaka är mycket längre än vad jag hade trott, säger hon.
Ekonomen Margareta Johansson levde ett aktivt liv och jobbade politiskt för Vänsterpartiet i Stockholms stadshus.
Efter operationen måste hon lära sig att både gå och tala igen. Hon darrar och allt hon försöker göra tar lång tid.

Blir nervös

För TV4-Nyheternas Aina Jutterström berättar Margareta Johansson:
- Jag blir väldigt nervös. Jag är väldigt plikttrogen. Sådana brev påverkar mig negativt. Allting påverkar mig nu.
Brevet kom från försäkringskassan, som anser att Margaretas medicinska underlag inte beskriver en allvarlig sjukdom. Hon har därför fått avslag på ansökan med fortsatt sjukpenning.
I stället ska hon, om knappt tre månader, infinna sig på arbetsförmedlingen för att prövas om arbetsmarknaden.
- Jag kunde själv inte läsa brevet med informationen eftersom jag ser dubbelt. Och jag har inte orkat föra någon dialog med arbetsförmedlingen, det är tur att jag har mina barn, säger Margareta till Expressen.

"Har fullt upp"

Om Fredrik Reinfeldts tal om att man ska se över sjukreglerna säger Margareta Johansson:
- Vi som är sjuka har fullt upp med att vara sjuka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag