Margaret Thatchers kläder, smycken och väskor säljs nu på auktion. Foto: Andy Rain / Epa / TTMargaret Thatchers kläder, smycken och väskor säljs nu på auktion. Foto: Andy Rain / Epa / TT
Margaret Thatchers kläder, smycken och väskor säljs nu på auktion. Foto: Andy Rain / Epa / TT
Auktionen sker 25 år efter att Thatcher lämnade Downing street 10 och samma år som hon skulle ha fyllt 90 år. Foto: Andy Rain / Epa / TTAuktionen sker 25 år efter att Thatcher lämnade Downing street 10 och samma år som hon skulle ha fyllt 90 år. Foto: Andy Rain / Epa / TT
Auktionen sker 25 år efter att Thatcher lämnade Downing street 10 och samma år som hon skulle ha fyllt 90 år.  Foto: Andy Rain / Epa / TT
Bland sakerna som säljs finns Thatchers bröllopsklänning, handväskor, skor och klänningar. Foto: Frank AugsteinBland sakerna som säljs finns Thatchers bröllopsklänning, handväskor, skor och klänningar. Foto: Frank Augstein
Bland sakerna som säljs finns Thatchers bröllopsklänning, handväskor, skor och klänningar.  Foto: Frank Augstein

Margaret Thatchers kläder säljs på auktion

Publicerad

Vill du klä dig som järnladyn?

Nu har du chansen.

Margaret Thatchers gamla väskor, smycken och klänningar går nu under klubban.

Som premiärminister för Storbritannien under 1980-talet hyllades Margaret Thatcher för sin stil som kallas för "power dressing".

Nu ska 150 saker som tillhörde den förra toppolitikern gå under klubban på auktionsbyrån Christie's i London.

Bland sakerna som säljs finns Thatchers bröllopsklänning, handväskor, skor och klänningar.

Enligt Daily Mail har försäljningen hittills dragit in 33 miljoner kronor.

Väska för 3 miljoner

En röd väska såldes för otroliga 3 miljoner kronor. Väskan, som är gjord av rött läder, har synts i ikoniska bilder av Thatcher från hennes tid som Storbritanniens ledare.

Auktionen har lett till en bitter fejd mellan Thatchers barn. Enligt Daily Mail ska de 62-åriga tvillingarna inte kunna vara i samma rum efter att Mark Thatcher beslutat att genomföra auktionen av mammans värdesaker.

Auktionen sker 25 år efter att Thatcher lämnade Downing street 10 och samma år som hon skulle ha fyllt 90 år.

Järnladyn gick bort 2013 efter en tids sjukdom där hon bland annat led av demens.

Margaret Thatcher var en konservativ politiker som gjorde upp med den brittiska fackföreningsrörelsen och vann tre val för Tories. Som politiker var hon både hyllad och hatat från höger respektive vänster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag