Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margaret Thatcher är död - blev 87 år

Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher, 87, är död i sviterna av en stroke, meddelar hennes talesperson lord Tim Bell. Hon dog på lyxhotellet Ritz i London där hon bodde under den sista tiden av sitt liv.

– Vi kommenterar aldrig våra gäster på Ritz, det är vår policy, säger hotellets presstalesman Tobias Townsend till Expressen.se.

Enligt Brittiska tidningen The Telegraph dog Margaret Thatcher vid 11-tiden på måndagen på lyxhotellet Ritz i London. Hon har bott där under större delen av året efter en kortare sjukhusvistelse i december.

När Expressen.se får kontakt med hotellet vägrar de att kommentera uppgifterna. Under eftermiddagen har bilder kablats ut på hur arbetare sätter upp svarta plakat framför hotellets baksida för att hindra insyn.

– Det är ett operativt ärende, och de kommenterar vi aldrig. Vi kommenterar aldrig våra gäster på Ritz, det är vår policy, säger Tobias Townsend, presstalesman för hotellet.

Barnen är utomlands

Hennes barn ska inte ha varit vid hennes sida då de var utomlands. I stället var hennes läkare och vårdare hos henne när hon dog.

Begravningen kommer att hållas om cirka 10 dagar, uppger nyhetsbyrån AFP.

Daily Mail skriver att hon kommer att få en ceremoniell begravning med militära hedersbetygelser, vid St Pauls Cathedral. Inte sedan Winston Churchills död har en politiker fått en sådan hyllning. Hans begravning hölls också där 1965.

Margaret Thatcher var Storbritanniens premiärminister mellan 1979 och 1990 och var den enda kvinnan som innehaft posten - och den premiärminister som suttit längst vid makten under hela 1900-talet.

– Det är med stor sorg som Mark och Carol Thatcher meddelade att deras mamma, baronessan Thatcher gick bort i stillhet efter en stroke i morse, säger talespersonen och vännen Timothy Bell enligt Sky News.

Cameron avbryter resa

Storbritanniens premiärminister David Cameron har enligt BBC gjort ett uttalande på Twitter:

"Det är med stor sorg som jag i dag fått reda på att baronessan Thatcher har dött. Vi har förlorat en stor ledare, en stor premiärminister och en stor britt", skriver han enligt BBC. Han ska nu ha avrundat en tjänsteresa i Europa till följd av nyheten, och väntas återvända till Storbritannien inom kort.

Även Margaret Thatchers tidigare kabinettssekreterare Robert Armstrong sörjer sin tidigare chef.

– Hon var en underbar person att jobba med och för. Hon hade underbara kvalitéer, och var modig och bestämd, säger han enligt The Times.

Drog sig tillbaka 2002

Margaret Thatcher gjorde sig känd som en kontroversiell politiker under sin tid i det konservativa partiet, och fick smeknamnet "järnladyn". Hon har beskrivits som en av världens mest inflytelserika politiker någonsin.

– Hon var en av de största premiärministrarna någonsin. Hon förändrade människors liv. Hon hade en extraordinär karisma, väldigt fokuserad och hon älskade sitt land och att vara i en regering, säger hennes vän och talesperson Timothy Bell till Sky News.

Hon drog sig tillbaka från offentligheten 2002 efter en stroke, och har efter det lidit av flera stroke-anfall. Hon har på senare mer sällan setts till i offentligheten. 2010 missade hon en mottagning som den nuvarande premiärministern David Cameron höll i vid hennes 85-årsdag. Även i juli 2011 uteblev hon när en staty av hennes gamle vän Ronald Reagan avtäcktes.

Hennes make Denis Thatcher dog 2003 vid 88 års ålder. Margaret Thatcher lämnar efter sig två barn, tvillingarna Mark och Carol som båda bor utomlands.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!