Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömsveckan som skakar Stefan Löfven

Beskedet att L kommer att rösta för ett misstroende mot Annika Strandhäll gjorde en redan tuff vecka till en mardröm för Stefan Löfven.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendet från M mot Annika Strandhäll backades snabbt upp av KD och SD – sedan även L.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Expressens källor tog Jan Björklund inte strid när det interna trycket på att partiet skulle stödja misstroendet var stort.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det har varit en minst sagt tuff vecka för statsminister Stefan Löfven med en rad stora politiska bakslag. 

Den gemensamma nämnaren är Liberalerna – som genom flera kraftfulla markeringar grusat mycket av S förhoppningar på det nya samarbetet med C och L.

Som en följd växer nu också kritiken inom S mot januariöverenskommelsen.

– Våra så kallade samarbetspartier ägnar sig åt att förnedra oss, säger Daniel Suhonen, S-debattör och chef för fackliga tankesmedjan Katalys.

Statsminister Stefan Löfven har utan tvekan haft bättre veckor, och motgångarna som drabbat honom och partiet de senaste dagarna har potential att sätta sin prägel på resten av mandatperioden.

Först valde de borgerliga partierna att hoppa av försvarsberedningen sedan förhandlingarna om finansieringen av försvaret brakat samman, och Centerpartiet och Liberalerna gjorde i stället gemensam sak med sina forna vänner inom alliansen.

Sedan sattes den historiska energiöverenskommelsen – som beskrivits som Stefan Löfvens största framgång – i rejäl gungning efter att Moderaterna och Kristdemokraterna lade fram en lång kravlista på förändringar av politiken.

Det handlar bland annat om att den aviserade avvecklingen av Ringhals 1 och 2 ska stoppas och att man ska ta fram en plan för att utveckla fjärde generationens kärnkraft i Sverige. Allt detta omöjliga krav för Miljöpartiet att gå med på. 

Liberalerna var däremot desto nöjdare och har drivit på hårt för att spräcka Stefan Löfvens energipakt, och konturerna av ett nytt kärnkraftsvänligt block, med M, KD, SD och L tog i veckan form. 

Avfärdades som ”desperation”

Och så kom misstroendet från Moderaterna mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som snabbt backades upp av KD och SD.

Att den konservativa minoriteten i riksdagen försöker fälla ministrar kan den socialdemokratiska ledningen leva med, och inom partiet beskrevs det först som uteslutet att Liberalerna och Centern skulle stödja ”utfallet mot statsrådet Strandhäll”, som Stefan Löfven kallade det.

Han avfärdade misstroendeförklaringen som ett uttryck för desperation från det ledande oppositionspartiet.

Misstroendet från M mot Annika Strandhäll backades snabbt upp av KD och SD – sedan även L.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men sedan hände det som Socialdemokraterna trodde sig ha köpt sig fria från genom alla politiska eftergifter till C och L. Beskedet från Liberalernas partiledare Jan Björklund tidigt på fredagsmorgonen i Ekot att hans parti kommer att rösta för misstroendet mot Annika Strandhäll gjorde en redan tuff vecka för S till rena mardrömmen.

Jan Björklund hade kvällen innan haft möte med Liberalernas riksdagsgrupp. Enligt dem Expressen talat med hade den avgående partiledaren ingen tydlig uppfattning till en början, men det hade andra.

Källor: Jan Björklund tog inte strid

Det interna trycket på att partiet skulle stödja misstroendet var stort, och det blev aldrig någon riktig diskussion om saken enligt Expressens källor. Den här gången tog Jan Björklund, som nu bara har en dryg månad kvar som partiledare, aldrig strid.  

Nu ska alltså Socialdemokraternas samarbetsparti Liberalerna rösta för ett misstroende mot ett av Stefan Löfvens mest profilerade statsråd. Frågan är vad det kommer innebära och vad det säger om var de krisande liberalerna är på väg – partiet som Socialdemokraterna byggt sitt regeringsunderlag på. 

Löfvens mardrömsvecka

Försvarsberedningen

C och L gör gemensam sak med M och KD och spräcker försvarsberedningen. Enigheten om försvaret över blockgränsen, som Löfven värdesatt så högt, går därmed förlorad. 

Energiöverenskommelsen

Energiöverenskommelsen, som som beskrivits som Stefan Löfvens största politiska framgång, sätts i rejäl gungning. Ett nytt kärnkraftsvänligt block bestående av M, KD, SD och L tar form.

L:s misstroende
Socialdemokraternas samarbetsparti Liberalerna meddelar att de tänker rösta för ett misstroende mot ett av Stefan Löfvens mest profilerade statsråd, Annika Strandhäll. S stora förhoppningar på att det nya samarbetet med C och L innebär en ny epok i svensk politik får sig en rejäl törn. 

Om den saken går åsikterna isär. Vissa inom L menar att man inte ska övertolka beslutet och att det var omöjligt för partiet att backa då Jan Björklund tidigare varit så kritisk mot Annika Strandhäll.

Men flera Expressen talat med menar att det som hänt är ett tecken på något större. Och att partiets kraftigt vikande opinionssiffror har försvagat den gruppering inom partiet som slagits för det nya samarbetet med S. 

– Vi är ett parti som är beroende av allmänborgerliga väljare, det har blivit tydligt för alla. Och för mig och många andra var det viktigt att markera att vi inte bytt block permanent utan är ett borgerligt parti, säger en tung företrädare till Expressen.

Liberalerna – en osäkerhetsfaktor

Det var också viktigt att den här gången gå före Centern, och fatta ett självständigt beslut, uppger flera källor för Expressen.

Man ville helt enkelt markera partiets oppositionsroll. Det som både moderater och socialdemokrater fnyst åt.

Enligt Expressens källor tog Jan Björklund inte strid när det interna trycket på att partiet skulle stödja misstroendet var stort.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

”Man kan inte vara i opposition samtidigt som man samarbetar om den ekonomiska politiken med regeringen”, ha det sagts från de två största partierna.

Men det kan man uppenbarligen visst, anser Liberalerna, som är den gemensamma nämnaren i alla tre bakslag för Stefan Löfven under veckan.

För Socialdemokraterna innebär Liberalernas hårda markering en stor osäkerhetsfaktor. Lojaliteten som man trodde sig vunnit finns inte där.

När det gäller Annika Strandhälls öde hänger nu allt på Centerpartiet, som ännu inte bestämt sig.

Statsvetaren: C under hård press

Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror dock att det blir svårt för partiet att på egen hand rädda Annika Strandhäll.

– De är under hård press nu och har redan bundit sig ganska hårt genom att vara väldigt kritiska mot Strandhälls agerande, och det blir svårt att backa från det. Skulle man än en gång rädda en socialdemokratisk minister så cementeras bilden av att man verkligen har bytt sida i svensk politik. Och det talar för att man stöder misstroendet, säger han.

”De är under hård press nu”, säger statsvetaren Tommy Möller om Annie Lööfs Centerpartiet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skulle Annika Strandhäll tvingas bort finns det ytterligare en viktig och för S-ledningen potentiellt besvärlig faktor att hantera.

Inom partiet och framför allt inom LO går det att skönja en växande kritik mot januariöverenskommelsen.

Och om det nu visar sig att det som skulle vara den stora uppsidan för Socialdemokraterna med 73-punktsprogrammet – regeringsmakten – är så kringskuren att man inte ens får behålla sina statsråd har partiledningen en svår pedagogisk utmaning framför sig.

Suhonen: ”Man blir förnedrad”

Två av de mest uttalade kritikerna till överenskommelsen, skräder heller inte orden efter veckan som gått.

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och grundare av S-föreningen Reformisterna, är en av dem.

– Man måste ifrågasätta vad Socialdemokraterna kommer få ut av den här regeringsperioden. När Centern och Liberalerna spräcker försvarsöverenskommelsen och om de nu dessutom fäller Strandhäll finns det goda skäl att peka på att det verkar bli ett väldigt högt pris för Socialdemokraterna, säger han.

”Det är milt uttryckt ingen bra situation för partiet”, menar Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys och initiativtagare till S-föreningen Reformisterna.

– Man har kompromissat bort väldigt mycket av våra kärnvärden och det vi gick till val och genomför nu en till stor del borgerlig politik. Sedan blir man ändå förnedrad av sina samarbetspartners på det här sättet. Det är milt uttryckt ingen bra situation för partiet, säger Daniel Suhonen. 

Greider: ”Ingen hållbarhet”

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, är inne på samma spår.

– Hela tiden prövas det här januariavtalets verkliga innebörd. Och när det kommer till kritan väljer Liberalerna att gå ihop med det konservativa blocket, det har blivit tydligt nu i veckan, säger han och fortsätter:

– Den stora poängen med att det blev ett avtal var att Löfven kunde stanna vid makten. Men detta är ingen koalition, knappts ens ett samarbete. Det finns ingen hållbarhet i det.

”Löfven riskerar att framstå som ständigt överkörd och förödmjukad”, säger S-debattören Göran Greider.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Enligt Greider är det nu viktigt att Stefan Löfven markerar kraftfullt mot C och L.

– Löfven riskerar att framstå som ständigt överkörd och förödmjukad. Och det måste finnas en gräns för det. Till slut måste Löfven medge att smärtgränsen är passerad. Man kan inte tolerera att man körs över gång på gång, säger Göran Greider. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.