Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mardrömsval för Fi – tappar nio av tio väljare

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman på partiets valvaka i Brygghuset i Stockholm. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Feministiskt initiativ ser ut att tappa nästan nio av tio väljare i riksdagsvalet jämfört med förra valet.

Partiledaren Gudrun Schyman tror att tappet beror på medieskugga och på oron för att en röst på Fi är en bortkastad röst.

Feministiskt initiativ faller handlöst – från 3,1 procent i valet 2014 till 0,4 procent i år, när 5876 av 6004 valdistrikt räknade.

Gudrun Schyman, som är partiledare ihop med Gita Nabavi, ser två orsaker till tappet. Under mandatperioden har krav på hårdare tag hörts allt starkare i den politiska debatten, samtidigt som rasistiska rörelser har växt sig stakare, enligt Schyman. Väljare som ogillar den utvecklingen har då sökt sig till ”säkra kort” av oro för att en röst på Fi kan bli en bortkastad röst, tror hon.

Fi:s talesperson Gita Navabi under valvagan i Brygghuset i Stockholm. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Då har man känt sig osäker”

– Det politiska läget har av många upplevts som besvärligt och obehagligt rentav. Då har man känt sig osäker, med hela diskussionen om bortkastade röster. 

Den andra orsaken är att att Fi har hamnat i medieskugga, anser Gudrun Schyman.

– De flesta medierna har tagit bort oss från valkollar och liknande och valt att bara redovisa riksdagspartierna. Vi har varit i medieskugga.

 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar