Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömsval för Fi – tappar nio av tio väljare

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman på partiets valvaka i Brygghuset i Stockholm.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Feministiskt initiativ ser ut att tappa nästan nio av tio väljare i riksdagsvalet jämfört med förra valet.

Partiledaren Gudrun Schyman tror att tappet beror på medieskugga och på oron för att en röst på Fi är en bortkastad röst.

Feministiskt initiativ faller handlöst – från 3,1 procent i valet 2014 till 0,4 procent i år, när 5876 av 6004 valdistrikt räknade.

Gudrun Schyman, som är partiledare ihop med Gita Nabavi, ser två orsaker till tappet. Under mandatperioden har krav på hårdare tag hörts allt starkare i den politiska debatten, samtidigt som rasistiska rörelser har växt sig stakare, enligt Schyman. Väljare som ogillar den utvecklingen har då sökt sig till ”säkra kort” av oro för att en röst på Fi kan bli en bortkastad röst, tror hon.

Fi:s talesperson Gita Navabi under valvagan i Brygghuset i Stockholm.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Då har man känt sig osäker”

– Det politiska läget har av många upplevts som besvärligt och obehagligt rentav. Då har man känt sig osäker, med hela diskussionen om bortkastade röster. 

Den andra orsaken är att att Fi har hamnat i medieskugga, anser Gudrun Schyman.

– De flesta medierna har tagit bort oss från valkollar och liknande och valt att bara redovisa riksdagspartierna. Vi har varit i medieskugga.

 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Ex-strippan: Livet på insidan av Stockholms strippklubbar

Lisa: ”Det är egentligen porrklubbar, där vissa tjejer har sex med gästerna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.