Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mardrömsscenariot: Överfullt på intensiven

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / Dagens Nyheter

Trots över 1 000 bekräftat coronasmittade i Sverige är det i dag bara ett fåtal som behöver intensivvård.

Men i ett värsta scenario kan intensivvårdspatienterna bli fler än antalet platser, enligt experter.

Det saknas dock en nationell överblick över tillgången till exempelvis respiratorer.

Antalet bekräftade fall av coronasmitta i Sverige passerade under helgen 1 000. Men siffran ger inget svar på hur många som faktiskt är smittade. Statsepidemiolog Anders Tegnell vidhåller att mörkertalet fortsatt är relativt lågt men vill inte gissa hur många personer det rör sig om.

Ett annat sätt att följa läget är att titta på hur många som intensivvårdas för covid-19.

I dag finns ingen myndighet som kommunicerar siffror över exakt hur många de är. Presstjänsten på både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har hänvisat frågan till de 21 regionerna.

Efter måndagens presskonferens gav dock statsepidemiolog Anders Tegnell ett svar.

– Den sista siffran som vi fick in i morse, eller möjligen i går kväll, var att det var fem stycken som låg på intensivvården just då, men det är en snabbt föränderlig siffra.

Oklart hur många som intensivvårdas

Under måndagen meddelade Region Stockholm att en coronapatient avlidit ”det senaste dygnet”. Även i Region Sörmland har en patient avlidit. I skrivande stund är det med andra ord oklart hur många som intensivvårdas för covid-19.

Anders Tegnell är positiv till att framöver regelbundet börja publicera siffror över antalet intensivvårdspatienter.

– Vi kommer att lägga ut fler siffror av den typen när vi känner att de är stabila och att de är så pass stora att vi inte riskerar att peka ut individer, säger han.

Socialstyrelsen: Regionernas ansvar

Epidemiologiprofessorn Joacim Rocklöv, som gästade SVT:s ”Agenda” på söndagen, beräknar att antalet coronapatienter som behöver intensivvård kommer att nå sin topp i slutet av maj. Då kommer, utifrån de åtgärder som nu har vidtagits för att begränsa spridningen, mellan 500 och 1 000 patienter i Region Stockholm behöva intensivvård – samtidigt. Rocklöv betonar att hans beräkningar är preliminära.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att ett sådant scenario är osannolikt eftersom den grupp svenskar som smittats skiljer sig från den i Italien.

I ett eventuellt scenario där det skulle finnas många fler patienter i behov av intensivvård än det finns platser kommer vården att tvingas göra prioriteringar kring vilka patienter man ska hjälpa.

Varje region ansvarar

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att det är varje region som ansvarar för prioriteringar i ett krisläge.

– Det kommer att vara medicinska beslut av läkare i varje enskilt fall. Det vi kan göra är att bistå med beslutsstöd för att få en så enhetlig hantering som möjligt av det här i landet.

Vid intensivvård av coronapatienter behövs alltid någon form av andningsstöd, till exempel respirator. 

På Socialstyrelsen har man ingen överblick över tillgången på respiratorer i landet.

– Där är det regionerna som arbetar med säkerställandet av intensivvårdsplatser, omfallsplanering, prioriteringar och möjligheten att använda andra lokaler för olika typer av vård, utbildning av personal och så vidare, säger Johanna Sandwall.

Varför finns det inte en nationell överblick kring de här frågorna?

– Vi har 21 regioner i Sverige som ansvarar för att planera och leverera sjukvård till dem som befinner sig i den regionen. Det är ett decentraliserat system.

Om vi får så många intensivvårdspatienter att vissa regioner går på knäna, vem ska då ta ansvaret för att de högteknologiska vårdresurserna hamnar där de behövs bäst?

– Det ansvaret hamnar på regionerna. Det vi kan stötta med är stöd och samordning. Till exempel genom att regionerna kommer överens, och det sker ju otroligt mycket utbyten av både personal och patienter. Socialstyrelsen kan stödja och samordna det men vi kan inte fatta beslut om var patienter ska vårdas.

Region Stockholm: Behöver nationella riktlinjer

I Sverige finns i normalläget 526 intensivvårdsplatser, enligt den senaste rapporten från Svenska intensivvårdsregistret. 

I Region Stockholm, som har drabbats hårdast i landet av coronaepidemin, finns ett 90-tal vårdplatser. Sjukhusen har nu fått direktiv om att öka kapaciteten med 50 procent. Inom relativt kort tid kan man öka kapaciteten med 100 procent, alltså till totalt upp till närmare 200 intensivvårdsplatser, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

– För stunden så har vi både vårdplatser och intensivvårdskapacitet för de här patienterna. Men vi rustar upp och planerar för ett ökat behov av både vanliga vårdplatser och intensivvårdsplatser

Inom Region Stockholm finns i dag inga särskilda riktlinjer för hur de prioriteringarna ska se ut.

– Vi har påbörjat ett sådant arbete. Men vi behöver, önskar och välkomnar nationella riktlinjer så att det blir jämlikt i landet, säger Elda Sparrelid.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.