Mardrömmen: Radioaktivt regn över Tokyo

Publicerad
En allvarlig incident på kärnkraftverket Fukushima kan få förödande följder.
I värsta fall blåser partiklarna in över Tokyo - och faller ner som radioaktivt regn.
Katastrofen skulle bli Japans värsta sedan atombomberna över Nagasaki och Hiroshima.
- Miljoner på miljoner människor skulle drabbas, men det är svårt att uppskatta hur många och hur illa, säger Frigyes Reisch, expert på kärnkraftsäkerhet, till Expressen.se.
Läget är fortsatt allvarligt på kärnkraftverket i Fukushima på Japans östkust.
Många japaner, och svenskar som befinner sig i Japan, är orolig för att smittas med farlig strålning.
22 personer är redan bekräftat drabbade, men långt fler kan förolyckas om allt går snett, menar Frigyes Reisch, docent i kärnsäkerhet som tidigare jobbat vid internationella atomenergiorganet.

Trycket kan förstöra reaktorn

Ett värsta möjliga scenario är att nedkylningen av reaktorn slutar att fungera och trycket i inneslutningen blir så stor att den riskerar att gå sönder.
Driftspersonalen på Fukushima kommer då att tvingas öppna upp skorstenen för att lätta på trycket.
Detta leder visserligen till att radioaktiva ämnen släpps ut, men det är ändå att föredra framför att låta reaktorskalet gå sönder och låta alla radioaktiva partiklar åka ner i jorden.
– De väljer den vägen, för om du trycker sönder tanken har du inte vunnit något, för då går det ut lik förbannat, säger Frigyes Reisch.

Vädret styr

Även om mycket stora mängder släpps ut genom skorstenen är det inte säkert att människor drabbas, i alla fall inte omedelbart.
Allt beror på vädret. Om det blåser ut mot havet finns ingen akut fara, men om det däremot blåser in mot land är läget mycket allvarligt.
Särskilt om det regnar i Tokyo och dess omgivning där det bor mer än 30 miljoner människor.
– Då drabbas miljoner på miljoner människor men det är svårt att uppskatta hur många och hur illa, säger Frigyes Reisch som konstaterar:

Plågsamma erfarenheter

– Det är omöjligt att säga var det kommer att hamna någonstans och var det kommer att regna.
Japan har plågsamma erfarenheter av vad radioaktivitet kan innebära. Uppemot 250 000 människor dog i atombombsattackerna mot Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag