Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus utvisas för att han fick semesterersättningen löpande

När han inte jobbar som personlig assistent predikar Marcus i både Skärholmen och Jönköping – i Irak var han katolsk präst.Foto: Ludde Hellberg
Marcus jobbar på sin brorson Tomas företag.Foto: Ludde Hellberg

I Irak var Marcus katolsk präst.

Sen han kom till Sverige för sju år sen har han jobbat som personlig assistent åt två svårt funktionshindrade barn.

Nu ska han utvisas – för att hans arbetsgivare betalat ut semesterersättningen löpande i stället för i klump.

– Jag har gjort allting rätt, jag har betalat alla skatter och haft semester, säger han.

– Att mista Marcus skulle vara jättesvårt för mina barn, han är en av de viktigaste personerna i deras liv, säger Sinan Al Baali, pappa till barnen som Marcus är assistent till.

Marcus Mofeed, 52, fick arbetstillstånd i Sverige 2012, och fick det förlängt 2014. Arbetstillstånd ges för två år i taget, och efter fyra år är det möjligt att söka permanent uppehållstillstånd, vilket Marcus gjorde sommaren 2016.

Men i höstas kom beskedet från Migrationsverket: Han ska utvisas, för att han inte fått sin semesterersättning utbetalad på rätt sätt.

"Inte ovanligt att man gör så"

Enligt beslutet ska semestersättning betalas i anslutning till semestern, och inte varje månad som Marcus fått den. Migrationsverket hänvisar till kollektivavtalet mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen KFO, men där står att arbetsgivare och arbetstagare själva får bestämma om hur semesterersättningen betalas ut.

Lia Scheding är lokalombudsman på Kommunal, med ansvar för branschen personlig assistans. Enligt henne är kollektivavtalet tydligt:

– När det gäller timlön har arbetsgivare och arbetstagare själva rätt att komma överens om att semesterersättningen ska betalas ut löpande, och det är inte heller ovanligt att man gör så på det här avtalsområdet, säger hon.

"En gåta för oss"

Även Arvid Danielsson, advokat och delägare på CJ Advokatbyrå som företräder Marcus, tycker att kollektivavtalet är tydligt på den här punkten:

– Varför Migrationsverket påstår att detta skulle vara fel är alltjämt en gåta för oss, säger han.

Arvid Danielsson har sett en tydlig förändring i Migrationsverkets praxis under Marcus senaste tillståndsperiod, och tycker att deras nya sätt att bedöma den här typen av fall är för hårt:

– Vi anser att beslutet är alldeles för strängt och att tolkningen av prejudicerande domar är alltför snäv från Migrationsverkets sida, säger han.

Robert Kollberg är enhetschef på Migrationsverket.

– Får man semesterersättning månadsvis är det ofta ett tecken på att man inte har tagit ut sin semester. Det är den slutsatsen jag skulle dra, säger han.

Men, det står ju i kollektivavtalet att man får göra så här, och ni hänvisar ju till det i ert beslut?

 – Jag utgår från att man har kollat upp vad som står i kollektivavtalet, säger Robert Kollberg.

Olika bedömningar

Migrationsverket menar också att det på vissa av Marcus lönespecifikationer inte är tillräckligt tydligt hur många semesterdagar han har tagit ut. När han beviljades arbetstillstånd förra gången skickade han dock in samma typ av specifikationer – som då godkändes av Migrationsverket.

– Jag har gjort allting rätt, jag har betalat alla skatter och haft mer än 20 semesterdagar varje år. Och jag har fått arbetstillstånd två gånger tidigare, då har de inte sagt något om det här, säger Marcus.

Robert Kollberg säger att bedömningen bör vara likartad när förutsättningarna ser likadana ut, men menar också att Migrationsverket måste anpassa sig efter vägledande domar:

– I det här fallet kan det bero på att det 2015 kom två nya avgöranden i Migrationsöverdomstolen, som vi har tolkat på det sättet, säger han.

Tydlig förändring i Migrationsverkets praxis

Enligt Marcus arbetsgivare Toma Loae har varken hans företag eller Marcus gjort något fel, men även om det hade varit så tycker han inte att ansvaret borde hamna på Marcus:

– Vi betalar semesterersättning på 12 procent och han har tagit minst 20 semesterdagar varje år. Och enligt kollektivavtalet får man betala semesterersättning löpande. Nu säger Migrationsverket att vi har gjort fel. Jag tycker inte att vi har gjort fel, men om vi har gjort fel – varför ska Marcus drabbas? undrar Toma Loae.

Nu ska Migrationsdomstolen avgöra om Marcus Mofeed får stanna i Sverige.Foto: Ludde Hellberg

Flydde från Irak

Så, varför är Marcus här?

En söndag i oktober 2010 stormar al-Qaida-anknutna terrorister en katolsk kyrka i Bagdad och dödar 58 människor, varav tre är präster. Det här är en av anledningarna till att Marcus bestämmer sig för att fly till Sverige – för att han är katolsk präst.

Han börjar jobba som personlig assistent på sin brorsons företag i Stockholm 2012, men redan innan han får arbetstillstånd har han börjat volontärarbeta som präst, och då träffat en familj med två svårt funktionshindrade barn, som han bestämt sig för att hjälpa. Barnen – en pojke och en flicka – är rullstolsburna, kan inte prata, och har svår utvecklingsstörning, autism och cp-skada. Det är Toma Loae som berättat för honom om familjen, och undrat om Marcus kyrka kan hjälpa dem i väntan på att de beviljas personlig assistans.

– Innan han fick arbetstillstånd hjälpte Marcus de här barnen helt frivilligt, helt utan att få betalt. Så när han fick börja jobba och de fick rätt till assistans så tänkte vi, varför inte anställa Marcus för att jobba som assistent åt dem, säger Toma Loae.

Barnen riskerar förlora Marcus

Toma driver assistansföretaget ”New life assistance” som har fler än 150 heltidsanställda. Barnen som Marcus jobbar med hör till dem som är mest beroende av assistans, och han har varit hos familjen sedan de kom till Sverige. Nu riskerar de alltså att förlora Marcus.

– Att mista Marcus skulle vara jättesvårt för mina barn, han är en av de viktigaste personerna i deras liv, säger Sinan Al Baali, pappa till barnen som Marcus är assistent till.

– Eftersom han är präst har han hela tiden varit öppen mot oss, och han frågade aldrig efter vår tro eller bakgrund. Dessutom är han van vid att möta frågor som kan väckas av att behöva fly och vistas i ett nytt land. Att komma hit har varit extra svårt för våra gravt handikappade barn, säger han.

Att hjälpa utsatta barn är ingenting nytt för Marcus, berättar Toma Loae:

– Han har alltid brunnit för att hjälpa barn. På 90-talet startade han de första barnhemmen i Irak som tog emot både kristna och muslimska barn. Dessförinnan togs föräldralösa muslimska barn bara emot av moskéerna, och där giftes flickorna bort så snart de fyllt tolv år.

Nya vägledande domar

Det har rapporterats flera gånger om Migrationsverkets beslut att utvisa personer på grund av mindre lönemissar. Expressen skrev i höstas om pizzabagaren Danyar Mohammed från Jokkmokk, som riskerade att utvisas till Irak för att han fått 460 kronor för lite i lön. Fallet resulterade i en av två nya vägledande domar från Migrationsöverdomstolen, och slog fast att Danyar fick stanna, och att Migrationsverket varit för hårda i sina bedömningar av liknande fall.

Fredrik Bergman är tillförordnad chef på organisationen Centrum för rättvisa, och var Danyar Mohammeds ombud under processen. Han är mycket positiv till Migrationsöverdomstolens beslut, men menar att det är för tidigt att säga exakt hur de nya domarna kommer tolkas av Migrationsverket och domstolarna:

– Jag ser de nya vägledande domarna som en enorm seger, men det är ingen mirakelkur som gör att alla arbetskraftsinvandrare får stanna. Många tror att alla problem kommer att lösas i och med de här domarna. Det tror inte jag, men det går åt rätt håll, säger han.

"Alldeles för tidigt"

Även Arvid Danielsson på CJ Advokatbyrå är positiv till Migrationsöverdomstolens beslut, men är inte säker på hur förändringen kommer se ut i mål rörande semester och semesterersättning specifikt:

– Det är alldeles för tidigt för att i dagsläget uttala sig om huruvida det har skett en systematisk förändring, säger Arvid Danielsson.

I vår väntas beslutet från Migrationsdomstolen som avgör om Marcus får stanna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.