Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus Birro: En stor seger för poesin

Tomas Tranströmer och Marcus Birro.
Tomas Tranströmer har gått rakt in i hjärtat på många. En av dem är Marcus Birro, som kallat honom livräddare.
- Jag är helt gråtfärdig. Det här är en stor dag och en stor seger för poesin, säger Birro till Expressen.se.
Äntligen. Eller?
- Ja, det är verkligen äntligen! Jag är helt gråtfärdig. Det känns sagolikt, nästan overkligt. Jag är uppriktigt förvånad och trodde nog inte att de skulle våga ge det till en svensk. Heder åt Englund och gänget. Det här är en stor dag, och en stor seger, för poesin.
Vad gör Tranströmer till en värdig vinnare?
- Han är en diktare som går direkt på hjärtat, utan några omvägar via hjärnan. Han lyckas dikta utan att bli banal, men är alltid enkel, tydlig och genuin. Hans bilder och liknelser är helt unika och så enkelt hållna att alla kan förstå dem. Han är i det ordets viktigaste betydelse, en folkets diktare.
Du har länge hyllat Tranströmer. Vad har hans författarskap betytt för dig?
- Oerhört mycket. Ända sedan jag gav ut min första bok 1992 har han varit en ständig känsla till inspiration. Jag fick äran att göra ett teveprogram med honom, "Mötet" i SVT 2007 och jag var så nervös att jag darrade, men det blev ett fint möte. Under alla de här åren har jag, och många med mig, hållit honom som den viktigaste diktaren i modern tid, alla kategorier.
Du har kallat honom din livräddare, hur menar du då?
- Poesins grundläggande egenskap är att den får oss att känna oss mindre ensamma. Som ung, nervklen och livrädd räddade hans dikter livet på mig, bokstavligen och vid flera tillfällen.
Favoritverk?
- Östersjöar, Dikter för levande och döda och Sorgegondolen
Hur verkar han vara som person?
- Vi träffades som sagt hemma hos dem 2007, och han lider ju av den hjärnblödning han fick för tjugo år sedan, men var pigg och glad. Vi samtalade om livet, konsten och kärleken, ibland med lite hjälp av hans fru, Monica.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.