Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus, 22, mördade sin hyresvärd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
22-årige Marcus Boije dömdes till 14 års fängelse för mord på sin hyresvärd utanför Östersund. Han tänker dock överklaga domen. Bilden till höger visar tv-rummet där Marcus och hans vän sitter kvällen den 29 september 2011. De drack alkohol och tittade på två avsnitt av tv-serien "Sons of Anarchy".
Foto: ÖSTERSUNDSPOSTEN

Först skulle strypmordet på hyresvärden kamoufleras som ett självmord. När det misslyckades arrangerades 70-åringens kropp som om han dött av en hjärtinfarkt - men rättsläkaren avslöjade bluffen.

Nu har undersköterskan Marcus Boije, 22, dömts till 14 års fängelse för mord.

När 70-åringens döda kropp hittades på sovrumsgolvet i huset utanför Östersund kunde ingen misstänka att han blivit strypt. Bredvid mannen låg en smörgås och armen var utsträckt i riktning mot telefonen.

- Det såg ut som att han tappat eller försökte nå telefonen, säger åklagaren Lillemor Ersberg.

Det såg ut som att 70-åringen dött av en hjärtinfarkt - vilket var den nu morddömde undersköterskan Marcus Boijes avsikt. Men det var egentligen bara plan B.

Jakten på alibi blev hans fall

Enligt en kompis, som blev vittne till delar av morddramat, ska Marcus Boije först ha försökt att maskera strypmordet som ett självmord.

Enligt vännen ska Boije efter mordet ha dragit ut hyresvärdens kropp på vinden - och försökt hissa upp honom i en strypsnara. Polisens tekniker har säkrat spår efter ett rep både på hyresvärdens byxor och ovanpå en takbjälke.

Eftersom kroppen var för tung att hissa upp drogs 70-åringen i stället tillbaka till sovrummet. Hjärt­infarkt-planen såg ut att lyckas men Marcus Boijes desperata jakt på ett alibi blev hans fall.

Efter mordet ringde och sms:ade han till sin exflickvän. Hon fick veta att han "försökte med ett rep" för att "slutligen strypa" hyresvärden.

Skyller på kompisen

Ex-flickvännen blev så orolig att hon kontaktade polisen. Först två dagar senare togs hennes anmälan på allvar - och i sista stund fördes 70-åringens kropp till den rättsmedicinska avdelningen i Umeå.

Rättsläkaren Susan Sprögoe-Jakobsen blev den som synade bluffen och upptäckte det som de två första läkarna missat. Att 70-åringens tungben var brutet - och att han hade punkt­formade blödningar på ögonvitorna.

Summan: han dog av strypning.

I rätten har Marcus Boije försökt skylla på kompisen - som själv hävdar att han stod på under­våningen och bara hörde vad som hände.

- Min uppfattning är att det är en efterhandskonstruktion som Boije funderat ut efter att ha läst förundersökningen, säger åklagaren Lillemor Ersberg.

"Han tänker överklaga"

Östersunds tingsrätt slår fast i domen att barndomsvännen är mer trovärdig och i går dömdes Marcus Boije till 14 års fängelse för mord.

- Jag yrkade på 14 år eftersom han hade flera chanser att besinna sig och tänka över sitt beslut, säger Ersberg.

- Men han tänker överklaga eftersom han anser att han är oskyldig, säger advokaten Bo Victor.

Kriminalinspektör Ulf Berg på Östersundspolisen som hållit i de många förhören med undersköterskan är förbryllad.

- Han var trevlig och på förvånansvärt gott humör under för­hören. Men han har inte sagt något eller förklarat något  och vi har inte hittat något motiv.

- Visst har han sagt att han har varit irriterad på hyresvärden, men om folk skulle börja döda för sådana små­saker skulle vi ha mycket att göra.

SÅ MÖRDADE HAN HYRESVÄRDEN

1. På kvällen den 29 september 2011 träffas undersköterskan Marcus Boije, 22, och hans kompis hemma hos Boije i en by utanför Östersund. De dricker en del alkohol och tittar på två avsnitt av tv-serien ”Sons of Anarchy”. Under kvällen säger Marcus Boije att han tänker döda hyresvärden som bor på övervåningen, enligt kompisen som tror att han skojar.

2. Även den 70-årige hyresvärden har besök under kvällen. När hans besökare går hem går Marcus Boije uppför trapporna till 70-åringen och knackar på. Enligt kompisen – som är kvar på undervåningen – hörs hur det plötsligt uppstår ett bråk, hur 70-åringen desperat skriker ”Vad gör du? Vad gör du? Snälla Marcus, vi glömmer det här!”. En rättsläkare har nu slagit fast att 70-åringen stryps.

3. Enligt kompisen ringer Marcus Boije till hans mobiltelefon och säger åt honom att komma upp. Han blir då vittne till hur hyresvärden ligger död på köksgolvet. Han går ner och när han sedan återvänder till vinden ser han hur Marcus Boije försöker hissa upp hyresvärdens kropp i en strypsnara som är kastad över en takbjälke.

4. Eftersom hyresvärdens kropp var för tung avbryts försöket att maskera mordet som ett självmord. I stället släpas kroppen tillbak in till sovrummet. Den placeras på golvet och arrangeras som om 70-åringen plötsligt trillat ihop som om han fått en hjärtinfarkt. Bredvid handen låg en macka och den andra armen var utsträckt mot en telefon som även den var placerad på golvet. Enligt Marcus Boije – som nekar till brott – var det kompisen som mördade hyresvärden men i går dömdes han själv för att ha strypt hyresvärden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.