BLEV BARA 21 ÅR. Marcus Jannes tog sitt liv - och direktsände självmordet via en webbkamera. Michaela Karlsson och Julia Östblom tänder ett ljus för Marcus Jannes. Foto: Privat och Tommy Pedersen
BLEV BARA 21 ÅR. Marcus Jannes tog sitt liv - och direktsände självmordet via en webbkamera. Michaela Karlsson och Julia Östblom tänder ett ljus för Marcus Jannes. Foto: Privat och Tommy Pedersen

Marcus, 21, sände sitt självmord på nätet

Publicerad
Uppdaterad
JÄRNA. Marcus Jannes hade bestämt sig.
Klockan 13.13 skriver han på nätet: "Alright let's do it."
Polisen tog sig till lägenheten på 21 minuter.
Men jakten mot tiden var förgäves.
Klockan 11:51 på måndagen startar Marcus Jannes, 21, en tråd på nätforumet Flashback. "Har bestämt mig nu för att ta livet av mig", skriver han.
Marcus familj vill att namn och bild ska publiceras i Expressen för att stoppa rykten och felaktigheter som redani går hade börjat spridas.
- Han var så känslosam, inte alls en sådan som hängde på internetsidor med folk som skadar sig själva. Han var inte sådan, säger hans syster till Expressen.

"Det var inget skämt"

Marcus går in på Flashback och tråden får på kort tid hundratals besökare.
Många skriver inlägg.
- Jag tänkte som alltid att det här var ett överdrivet skämt, men jag var kvar och tittade och såg den länk han lagt upp. Sen fick jag en magkänsla av att det här var seriöst. Det var inget skämt, säger en besökare som vill vara anonym.
Inför en riggad webbkamera kunde han och de andra inloggade - som fått webbadressen länkad på Flashback - se Marcus förbereda sitt självmord.
Många som kommenterar tror att det är en bluff. Flera gånger tidigare har självmordstrådar startats på sajten - utan att någonting hänt.
"Det märks på sättet du skriver att du bara är en skojare." lyder en kommentar.
"Är han seriös?", frågar en annan.
- Det var riktigt hemskt och osmakligt, säger besökaren som vill vara anonym.

Larmade SOS

Det finns andra på sajten som desperat försöker stoppa Marcus.
Men inget hindrar honom.
- Jag klarade inte av att kolla. Jag fick panik, kollade upp hans ip-nummer och ringde SOS, berättar besökaren.
Och han var en av många.
- Medan det pågick såg jag hur samtalen kom in från flera SOS-centraler runtom i landet, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.
Ingen lyckas stoppa Marcus.
Som ett avsked skriver han ett sista brev till familj och vänner. "Ibland är det helt enkelt för svårt. Orkar inte skriva mer nu".
En vän till Marcus syster ser hälsningen och kontaktar henne. Hon försöker nå sin bror på telefon, men får inget svar och kastar sig i väg till hans lägenhet. Men dörren är låst och hon måste vänta på polisen. 21 minuter efter larmet, klockan 14:05, är polis och räddningstjänst där till hennes undsättning.

Gick inte att rädda

Men kampen mot klockan var förgäves. 21-åriga Marcus Jannes liv gick inte att rädda.
Inför tusentals besökare har han tagit sitt liv.
Flashbackbesökaren som försökte stoppa Marcus igen:
- Just att ens barn tar livet av sig, men på det här sättet, det kommer alltid leva kvar. Jag är helt mållös.
Till slut stängdes den så kallade diskussionstråden:
- Men för helvete, att folk inte lär sig. Nu ska jag ta och diskutera om denna tråd får leva eller ej med mina kollegor. *Tråd låst* , skriver moderatorn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag