Efter den senaste republikanska debatten har ordkriget spårat ur mellan Marco Rubio och Donald Trump. Foto: Axel ÖbergEfter den senaste republikanska debatten har ordkriget spårat ur mellan Marco Rubio och Donald Trump. Foto: Axel Öberg
Efter den senaste republikanska debatten har ordkriget spårat ur mellan Marco Rubio och Donald Trump. Foto: Axel Öberg
Rubio har bland annat insiunerat att Trump kissade på sig under debatten Foto: Axel ÖbergRubio har bland annat insiunerat att Trump kissade på sig under debatten Foto: Axel Öberg
Rubio har bland annat insiunerat att Trump kissade på sig under debatten  Foto: Axel Öberg
Och Trump har hånat Rubio för hans stora öron. Foto: Andrew HarnikOch Trump har hånat Rubio för hans stora öron. Foto: Andrew Harnik
Och Trump har hånat Rubio för hans stora öron. Foto: Andrew Harnik
Nu har Rubio fått ny ammunition efter att den ökände högerextremen David Duke stöttar Trump.Nu har Rubio fått ny ammunition efter att den ökände högerextremen David Duke stöttar Trump.
Nu har Rubio fått ny ammunition efter att den ökände högerextremen David Duke stöttar Trump.

Marco Rubios nya vapen: Ku Klux Klan

Publicerad

MIDLOTHIAN. Marco Rubio fortsatte ordkriget med Donald Trump i natt.

Trump har just gett honom ett nytt vapen att avfyra med.

Ku Klux Klan.

I natt pressades presidentkandidaten av CNN att ta avstånd från rasistorganisationen.

Marco Rubio gör entré till AC/DC på utomhusmötet i ett soligt Midlothian, Virginia. Låten är ”Thunderstruck”.

Och nog ska åskan gå. För sedan tv-debatten i förra veckan i Houston så råder öppet inbördeskrig mellan Donald Trump och Marco Rubio.

Rubio inledde attackerna och de har fortsatt och trappats upp för varje dag som gått. Senatorn från Florida hoppas att detta ska ändra på spelplanen inför Super Tuesday i morgon.

Virginia är en av elva delstater som går till val. Donald Trump har dominerat mätningarna i alla delstater utom Texas.

Och ja, det small ännu högre i går. Det började med en intervju för CNN där Donald Trump fick frågan om att David Duke, en före detta Ku Klux Klan ledare och vit högerextremist, har uppmanat sina väljare att rösta på Trump.

David Duke är känd och ökänd över hela USA, men Trump sa:

– Bara så du förstår, jag vet ingenting om David Duke, ok.

Men det tog inte amerikanska medier många minuter att leta fram klipp som visar att Trump mycket väl vet vem David Duke är.

Trump pressades också av CNN:s reporter att ta avstånd från Ku Klux Klan, men svaret blev.

– Jag vet ingenting om det du talar om, om vit maktgrupper eller vit maktorganisationer. Så jag vet inte, jag vet inte.

Det blir snabbt ammunition för Marco Rubio. Han har fram till nu främst haft ett optimistiskt budskap i sina valtal, blandat med hårda angrepp på president Barack Obama.

Men här i Virginia är det Trump som är den stora måltavlan.

– Det pågår inte bara en kamp om vår nations själ och hjärta, utan även en kamp om vårt partis själ och hjärta. Och jag tänker inte låta vår konservativa rörelse tas över av en bedragare som Donald Trump!

Ett enormt jubel bryter ut bland de cirka 2 000 församlade. De har väntat på detta och de börjar ropa:

– Marco! Marco! Marco! Marco!

Rubio börjar lista negativa saker om Trump. Han talar om Trump University som en bluffutbildning. Missnöjda studenter har startat en civilprocess.

– Han är en bluffmakare som utnyttjar andra människor svagheter och säger att han har svaren!

Går hem bland väljarna

Han talar om hur Trump - som har en egen klädkollektion - tillverkar kläderna i Kina, han ifrågasätter hur framgångsrik Trump är som affärsman, om faran att ge honom kontrollen över kärnvapenkoderna.

– Det som står på spel är själva USA:s identitet.

Allt detta har han sagt de senaste dagarna. I går tillkom så Ku Klux Klan.

– Han intervjuades på CNN och blev ombedd att ta avstånd från dem. Han vägrade ta avstånd från David Duke. Han sa att han inte visste vem det är, men han vet mycket väl vem det är.

– Han försöker ta över den konservativa rörelsen, men det finns ingen plats där för David Duke, Ku Klux Klan eller för trångsynthet!

Det råder inget större tvivel om att den nya aggressivare Marco Rubio går hem bland anhängarna här i Virginia. Det är bara en sak som personer som Rob White, en 54-årig affärsman från Richmond beklagar.

– Jag önskar att han inte väntat så länge med att börja slå mot Trump. Jag fruktar att det kan vara för sent nu.

Kanske är det så. Vi får en första viktig fingervisning i morgon. Om Marco Rubio inte vinner någon delstat så har det ägt rum 15 val utan att han tagit hem en enda.

Så ser inte en vinnare ut, skulle Trump säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag