Nu kritiserar Marco Rubio president Barack Obamas utspel om Guantanamo. Foto: Mark HumphreyNu kritiserar Marco Rubio president Barack Obamas utspel om Guantanamo. Foto: Mark Humphrey
Nu kritiserar Marco Rubio president Barack Obamas utspel om Guantanamo. Foto: Mark Humphrey
Barack Obama vill stänga Guantanamo: "Låt oss nu göra vad som är rätt" sa han under en presskonferens. Foto: Dennis Brack / Pool / Epa / TtBarack Obama vill stänga Guantanamo: "Låt oss nu göra vad som är rätt" sa han under en presskonferens. Foto: Dennis Brack / Pool / Epa / Tt
Barack Obama vill stänga Guantanamo: "Låt oss nu göra vad som är rätt" sa han under en presskonferens. Foto: Dennis Brack / Pool / Epa / Tt

Marco Rubio kritisk mot Obamas utspel

Publicerad

Presidentkandidaten Marco Rubio kritiserar president Obamas utspel om att stänga Guantanamo.

– Vi bör inte släppa de människor som är där nu. De har stridit för våra fiender. Men det räcker inte med att inte stänga Guantanamo. Om vi fångar terrorister vid liv, då ska de skickas till Guantanamo så att vi får redo på vad de vet, säger han enligt CNN.

Under tisdagens presskonferens i Vita huset menade Barack Obama att det nu är dags att stänga Guantanamo.

Han pekade på att USA:s anseende i världen försämras på grund av Guantanamo, och ville i stället se att terrorister döms i amerikanska rättegångar.

– Ett av våra grundläggande ideal som land är mänskliga rättigheter. Låt oss nu göra vad som är rätt för USA, sade Obama under presskonferensen.

Kritiserar Hillary Clinton

Den sittande presidenten får nu stöd av en av de potentiella efterträdarna, demokraten Bernie Sanders.

Mitt uppe i sin kampanj för att nomineras som demokraternas presidentkandidat tog sig Sanders under tisdagen tid att uttala sig om Obamas beslut.

– Jag känner mig förväntansfull efter att presidenten meddelade att han, inför kongressen, kommer att presentera en plan för att stänga fängelset i Guantanamo. Som jag har sagt i många år så måste Guantanamo stängas så snabbt som möjligt, säger han i ett uttalande.

Enligt USA Today passade Sanders även på att skicka en passning till sin motståndare, Hillary Clinton.

När den amerikanska senaten 2007 röstade om att tillåta transfern av fångar från Guantanamo till USA röstade Bernie Sanders för ett tillåtande, medan Hillary Clinton röstade mot detsamma.

– Guantanamo har skadat USA:s moral och underminerat våra utrikespolitiska ståndpunkter. Andra, som till exempel min motståndare, har inte alltid hållit med mig, säger Sanders enligt USA Today.

Rubio: "Skicka fler till Guantanamo"

Men reaktionerna var inte uteslutande positiva under tisdagen.

Marco Rubio, som för närvarande kandiderar om nomineringen som republikanernas presidentkandidat, kritiserade Obamas uttalande.

– Vi bör inte släppa de människor som är där nu. De har stridit för våra fiender. Men det räcker inte med att inte stänga Guantanamo. Om vi fångar terrorister vid liv, då ska de skickas till Guantanamo så att vi får redo på vad de vet, säger han enligt CNN.

Han tillade sedan att han inte har för avsikt att ge tillbaka en viktig militärbas till en "antiamerikansk, kommunistisk diktatur".

Inte heller kandidaten John Kasich håller med den sittande presidenten.

– De här är människor som är de värsta bland de värsta. Varför ska vi skicka dem till vårt land? Jag håller verkligen inte med, säger han enligt CNN.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag