Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maratonmannen springer för Alex

Alex Blackburn, 12, avled i en sjukdom och nu reser Anders Forselius världen över med hans aska. Foto: PRIVAT

TEL AVIV. Anders Forselius springer nu sitt första maraton som världsrekordhållare.

Maratonmannen från Ljusdal har gjort flest lopp i flest länder under ett år.

Men han har också ett större ”uppdrag”: han uppfyller en död tolvårings sista önskan genom att sprida pojkens aska över världen.

Maratonmannens lopp

2013

7/4 Paris, Frankrike

14/4 Wien, Österrike

21/4 Belgrad, Serbien

28/4 Krakow, Polen

5/5 Genève, Schweiz

12/5 Prag, Tjeckien

19/5 Riga, Lettland

26/5 Edinburgh, Storbritannien

1/6 Stockholm, Sverige

8/6 Luxemburg

17/8 Helsingfors, Finland

24/8 Reykjavik, Island

8/9 Tallinn, Estland

15/9 Vilnius, Litauen

21/9 Oslo, Norge

22/9 Odense, Danmark

29/9 Zaragoza, Spanien

6/10 Bryssel, Belgien

13/10 Zagreb, Kroatien

20/10 Amsterdam, Nederländerna

27/10 Frankfurt, Tyskland

28/10 Dublin, Irland

3/11 New York, USA

2014

24/1 Dubai, Förenade Arabemiraten

31/1 Muscat, Oman

7/2 Bahrain

16/2 Hongkong, Kina

23/2 Tokyo, Japan

28/2 Tel Aviv, Israel

Planerade:

2/3 Antalya, Turkiet

9/3 Pafos, Cypern

16/3 Barcelona, Spanien (räknas inte i rekordet eftersom han redan sprungit i Spanien)

23/3 Rom, Italien

6/4 Bratislava, Slovakien

När Anders Forselius, 46, löper Tel Aviv Maraton på fredagen blir det hans 29:e lopp i olika länder på mindre än ett år. Det är mer än någon annan har gjort – och han slog rekordet redan i söndags med maraton nummer 28 i Tokyo.

Anders, som inledde sitt rekordår med Paris Maraton i april förra året, räknar med att komma upp i 33 länder när han avslutar i Bratislava den 6 april. Han väntar nu på att Guinness rekordbok ska godkänna hans notering.

- Varje maraton är en utmaning. Jag är ständigt nyfiken och vill se vad som döljer sig bakom nästa hörn. Det är det som driver mig, säger Anders Forselius som har sin fasta punkt i födelseorten Ljusdal men befinner sig på resa större delen av året.

Älskar publiken

- Jag älskar när det är publik som hejar på. Därför föredrar jag amerikanska lopp. Där är det fantastisk stämning och organisation, säger han.

Men Anders, som också cyklar kors och tvärs över kontinenterna, har dessutom tagit på sig en allvarligare uppgift. Han reser, springer och cyklar världen runt med askan efter den döde amerikanske pojken Alex Blackburn i bagaget.

- När jag cyklade genom Kalifornien 2008 blev jag god vän med en kvinna som drev ett vandrarhem. Hon berättade att hennes son Alex dog i en virussjukdom när han var tolv år, säger Anders.

- Pojken visste att han skulle dö. Hans sista önskan var att hans aska skulle spridas över hela världen. Nu frågade mamman om jag ville uppfylla hans önskan.

Reser världen över med Alex aska

- Sedan dess cyklar jag runt i världen med Alex aska i en liten ask som jag fick av mamman. Nu har vi också gjort 93 maratonlopp tillsammans. Jag har askan i en midjeväska under loppen, säger han.

Anders är medveten om att det är olagligt att sprida aska utan särskilt tillstånd. Så han uttrycker sig försiktigt.

- Officiellt färdas jag bara med askan. Men ser jag någon vacker plats händer det att jag öppnar locket lite. Om vinden då beslutar att ta lite av hans aska så är det vindens fel, inte mitt, säger Anders.

- Alex ger mig anledning att fortsätta att springa och cykla världen runt. Så länge jag har aska kvar har jag också uppdraget, säger han.

Sedan 2012 reser Anders också med askan efter ytterligare en person, bergsklättraren Dan Fox från Montana i USA. Dennes fru hade sett en intervju med Anders i amerikansk tv och undrade om han ville ta med sig askan efter mannen och sprida den i höga bergspass.

Maraton på alla kontinenter

Anders Forselius liv är fullt av utmaningar. Han har som ende svensk sprungit maraton i alla USA:s 50 delstater plus Washington D.C. Han löpt maraton på fem kontinenter. Den sjätte, Sydamerika, tillkommer i sommar och sedan återstår sjuan, Antarktis, där det nu finns ett officiellt maratonlopp.

Han har cyklat genom Europa fyra gånger, genom USA sex gånger och genom Sydamerika två gånger. Den första långa cykelturen gick 1998 från Maraton i Grekland, platsen för historiens första maratonlopp, till Stockholm där han sprang Stockholm Marathon när han kom fram.

Anders försörjer sig på att vara färdledare, skriva artiklar och hålla föredrag.

Hans nästa projekt är att i sommar cykla mellan alla de arenor som användes i fotbolls-VM i Sverige 1958. Han cyklar i mål i Stockholm där han avslutar med att springa Stockholm Maraton.

Sedan åker han till Brasilien för att följa årets fotbolls-VM på plats. Där springer han också Rio de Janeiro Maraton i slutet av juli – och Brasilien blir därmed hans 50:e maratonland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!