"Kvinnor ska respekteras, oavsett vad de har på sig. Det här gäller även tyska män", står det under den här bilden. Foto: SKÄRMDUMP"Kvinnor ska respekteras, oavsett vad de har på sig. Det här gäller även tyska män", står det under den här bilden. Foto: SKÄRMDUMP
"Kvinnor ska respekteras, oavsett vad de har på sig. Det här gäller även tyska män", står det under den här bilden. Foto: SKÄRMDUMP
"Man ska inte slå sina egna eller andra föräldrars barn. Det är olagligt i Tyskland." Foto: SKÄRMDUMP"Man ska inte slå sina egna eller andra föräldrars barn. Det är olagligt i Tyskland." Foto: SKÄRMDUMP
"Man ska inte slå sina egna eller andra föräldrars barn. Det är olagligt i Tyskland." Foto: SKÄRMDUMP
"I Tyskland löser man inte konflikter med våld." Foto: SKÄRMDUMP"I Tyskland löser man inte konflikter med våld." Foto: SKÄRMDUMP
"I Tyskland löser man inte konflikter med våld." Foto: SKÄRMDUMP

Manual till flyktingar: Tafsa inte på kvinnor

Publicerad

Tafsa inte på kvinnor, slå inte barn och trakassera inte homosexuella är några av de råd som flyktingar får i en illustrerad manual från den tyska staten.

Manualen kan upplevas som ett hån mot flyktingar, skriver tidningen The New York Times.

Många rasar i sociala medier och riktar kritik mot initiativet.

I ett försök att främja integration i landet har den tyska staten och statlig media framställt information till nyanlända. Syftet ska vara att informera flyktingar om hur det tyska samhället fungerar, skriver The New York Times.

I satsningen ingår ett illustrerat häfte som översatts till 13 språk; en app med versioner på arabiska, persiska och franska; en serie podcasts med tips på engelska; och en tecknad serie om 14 bilder för att instruera nyanlända flyktingar.

I de tecknade bilderna, som liknar informationsbladen som finns på flygplan, ingår korta stycken information om livet i Tyskland.

"Kvinnor ska respekteras, oavsett vad de har på sig. Det här gäller även tyska män", står det på en av bilderna.

"I Tyskland får homosexuella visa upp sina sexuella preferenser offentligt", står det på en andra bild.

"I Tyskland löser man inte konflikter med våld", står det på en tredje.

"Man ska inte slå sina egna eller andra föräldrars barn. Det är olagligt i Tyskland", står det på en fjärde.

Bilderna väcker ilska i sociala medier

Enligt The New York Times ska bilderna i den tecknade instruktionsserien ha publicerats redan i oktober förra året av public service-företaget Bayerischer Rundfunks.

Men det är inte förrän de senaste veckorna som bilderna har fått spridning och många reaktioner.

I sociala medier reagerar många starkt på instruktionerna. Flera riktar kritik mot Tysklands initiativ.

"Ska jag skratta eller gråta? Tysk tv har en guide för flyktingar: respektera kvinnor och homosexuella, slå inte barn", skriver journalisten Jenan Moussa på Twitter.

"Ska vi behandla dem som femåringar eller?", skriver en annan användare.

Expressen har sökt det tyska public service-företaget Bayerischer Rundfunks för kommentarer.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag